Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: pusrytinės minkštutėlės moliūgų latės bandelės – gyvenimo grožis jose!

Jei jus šiuo metu kankina prasta nuotaika, bloga savijauta, tamsa, liūdesys ar tiesiog namai seniai kvepėjo kepiniais, raitokitės rankoves ir pirmyn į virtuvę.
Moliūgių latės bandelės
Moliūgų latės bandelės / 15min koliažas

Kokio gerumo šios pusrytinės minkštutėlės bandelės, jos tikrai prašviesins net tamsiausią dieną. O man ir vėl reikia nuo savęs bandeles slėpti, kad dar šiltos neišgaruotų nepadoriai greitai…

Nuo jūsų neketinu slėpti: jaučiu didžiulę meilę japoniškai virtuvei…

Būtent japoniškas maistas (sušiai) buvo vienas pirmųjų receptų, kuriuo pasidalinau, kai prieš 15 metų pradėjau rašyti savo tinklaraštį, daugybė japoniškų patiekalų receptų buvo publikuoti ir mano kulinarinėse knygose.

Gamindama japoniškos virtuvės valgius visuomet stebiuosi, kaip nesudėtingai jie paruošiami: ingredientų reikia nedaug, jie labai paprasti, dažniausiai lengvai randami Lietuvos parduotuvėse.

Tačiau yra vienas dalykas, kuriam aš ilgą laiką (iš visiško nežinojimo) buvau abejinga – tai japoniška pieniška duona.

Mačiau japoniukus valgant tą duoną Tokijuje, tik visada maniau, kad jie čia su tokiu pasigardžiavimu kerta paprasčiausią (vakarietišką) sumuštinių duoną!

Ir tik atvažiavusi į Australiją supratau, kad mano prielaidos buvo klaidingos, o japoniška pieniška duona shokupan yra oho koks gėris, nė nesulyginamas su ta „ilgai grojančia” prekybos centruose parduodama formine balta sumuštinių duona….

Užsimojau išmokti tokią duoną išsikepti pati, kad receptu ir patarimais galėčiau pasidalinti ir su savo skaitytojais.

Prie shokupan recepto sėdėjau turbūt ilgiausiai, kuomet rašiau knygą „Australijos skoniai“…

Man talkino ir Japonijos ambasados šefas, kol mudu drauge suradome tinkamiausią namų sąlygoms receptą.

Aš net įsigijau japonišką kepimo skardelę, kuri turi dangtį, kad tik rezultatas būtų panašesnis į tą, kurią mačiau Japonijoje (tačiau šokupaną galima kepti ir paprastoje pailgoje kekso formoje, skoniui kepinio forma jokios įtakos neturi).

Kiek bekepčiau tos japoniškos duonos, iškepusi iškart pusę kepaliuko užšaldau, kad tik jos nesuvalgytumėme iškart visos, kad ilgesniam laikui to malonumo pakaktų….

O štai šiandien žengiau dar vieną žingsį su japoniško tipo duona.

Bandelės pagardintos espresso ir moliūgų latte (pumpkin spice latte) prieskoniais, todėl jų skonis, tarsi, žvarbią rudens dieną mėgautumeis karštos latės meditacijos seansu.

Vietoje tradicinių jums pažįstamų cinamoninių bandelių iškepiau mielines pieniškas japoniškos šokupan tešlos bandeles su moliūgais, o vietoje cinamono mano bandelės šįkart pagardintos espresso ir moliūgų latte (pumpkin spice latte) prieskoniais, todėl jų skonis toks, tarsi žvarbią rudens dieną mėgautumeis karštos latės meditacijos seansu.

Ingredientai (12 vnt.):

Tangzhong (įmaišui):

  • 2 šaukštai miltų
  • 60 ml pieno
  • 60 ml vandens

Tešlai:

  • 60 ml pieno (40 laipsnių šiltumo)
  • 7 g sausų mielių
  • 40 g cukraus
  • 325 g miltų (gali pririekti 1-2 šaukštais daugiau, jei moliūgas šlapesnis arba kiaušinis didesnis)
  • 1 šaukštelis druskos
  • 115 g moliūgų tyrės (šakute sutrinkite iškeptus arba garuose troškintus moliūgus)
  • 1 kiaušinis (suplaktas šakute)
  • 30 g sviesto (labai minkšto, supjaustyto gabaliukais)
  • Pieno (arba grietinėlės) bandelėms patepti prieš kepant

Moliūgų latės įdarui:

  • 85 g sviesto (labai minkšto)
  • 90 g rudojo cukraus
  • 1 šaukštas malto cinamono
  • 1 šaukštas tirpios kavos (miltelių)
  • ½ šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų
  • ¼ šaukštelio maltų imbierų
  • ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių
N.Degutienės nuotr./Moliūgų latės bandelės
N.Degutienės nuotr./Moliūgų latės bandelės

Procesas

  1. Pradėkite nuo įmaišo (tangzhong): mažame puode sumaišykite miltus ir pieną bei vandenį. Puodą užkaiskite ant mažos ugnies, vis pamaišydami. Kai skystis užvirs, maišykite intensyviai, kol masė sutirštės, tačiau nesukietės, liks elastinga ir tąsi. Sudėkite įmaišą į dubenėlį, uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų įmaišo paviršių ir palikite pilnai atvėsti iki kambario temperatūros (gausite ½ stiklinės įmaišo).
  2. Kol įmaišas vėsta, į mažą dubenėlį supilkite pieną, suberkite cukrų ir mieles, išmaišykite ir palikite pastovėti apie 10 minučių, arba kol pienas suputos.
  3. Kombaino inde sumaišykite miltus ir druską. Vidutinio dydžio dubenėlyje sumaišykite moliūgo tyrę, suplaktą kiaušinį, atvėsusį įmaišą ir suputojusį pieną su mielėmis. Šią masę supilkite į indą su miltais ir kablio įrankiu pradėkite vidutinėmis apsukomis minkyti tešlą. Kai ingredientai susijungs, dalimis dėkite sviestą ir toliau nuolat minkykite. Reikės minkyti mažiausiai 15 minučių (aš minkiau apie 25), tešla turi būti ypač minkšta, drėgna ir elastinga, turi beveik nelipti prie indo sienelių. Patikrinti, ar tešla jau tinkama, tereikia paimti gabalėlį tešlos ir pirštais patempti – ji turi neplyšti. Jei matote, kad tešla pernelyg lipni įberkite truputį miltų (nepersistenkite, antraip bandelės bus kietos). Suformuokite iš tešlos rutulį, uždenkite dubenį su tešla maistine plėvele ir palikite apie valandą laiko šiltoje vietoje, arba kol tešlos tūris padvigubės.
  4. Kol tešla kyla, pasiruoškite įdarą – dubenėlyje sumaišykite sviestą su cukrumi, kava ir prieskoniais, ištrinkite viską iki vientisos masės. Formą, kurioje kepsite bandeles, patepkite trupučiu riebalų (aš kepiau 20 cm skersmens ketaus keptuvėje, man tilpo 10 bandelių, likusias kepiau mažuose karščiui atspariuose indeliuose).
  5. Darbastalį pabarstykite miltais. Tešlą iškočiokite į 25x35 cm stačiakampį. Visą jo paviršių tolygiai ištepkite įdaru. Pradėdami nuo ilgesnės kraštinės kuo tampriau suvyniokite visą tešlą įdaru į vidų, gausite ilgą „dešrą”. Padalinkite tešlą į 12 lygių dalių (geriausia pjauti tešlą siūlu arba dantytu peiliu). Bandeles sustatykite nupjauta puse į apačią (viršų) į paruoštą kepimo skardą ar individualius indelius. Uždenkite virtuviniu rankšluostėliu ir palikite pakilti antrąkart apie pusvalandį.
  6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Pakilusias bandeles patepkite pienu (arba grietinėle) ir pašaukite kepti. Bandelės iškeps maždaug per 30 minučių vidurinėje orkaitės dalyje. Jei matote, kad bandelės pernelyg tamsėja, uždenkite viršų aliuminio folijos lakštu. Skaniausios bandelės – dar šiltos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius