-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai atskleidė, kaip sportuoti ir ką valgyti, kad riebalai būtų deginami efektyviai

Absoliuti dauguma sportuojančių žmonių siekia vieno tikslo – numesti svorio. Tiksliau, sudeginti kuo daugiau riebalų. Mokslininkai sutinka, kad riebalai yra puikus energijos šaltinis. Mitybos specialistas Artūras Sujeta teigia, kad reikia žinoti, kaip sportuoti ir ką valgyti, kad riebalai būtų efektyviai deginami.
Sportas
Sportas / Fotolia nuotr.

Apie tai žinomas specialistas pasakos balandžio 29-ąją Birštono pusmaratonio metu rengiamame nemokamame paskaitų cikle.

Klaidos

Specialistų teigimu, didžiąją dalį sėkmės sportuojant sudaro ne pratimai sporto salėje, o tinkama mityba. „Visi suprantame, kad žmonės nėra profesionalūs sportininkai. Tie, kurie ką tik pradėjo sportuoti, bėgioti, daro vieną didelę klaidą – nepagalvoja apie įvairių maistinių medžiagų trūkumą. Retai kada jie suvokia, kad pradėjus sportuoti padidėja geležies poreikis, kuris daro įtaką hemoglobino kiekiui kraujyje. Tai be galo svarbu, nes jei hemoglobino per mažai, mes gauname per mažai deguonies, esame pavargę, mieguisti ir neturime motyvacijos sportuoti“, – sako A. Sujeta.

Visi turime pažįstamų, kurie vos nutirpus sniegui visu pajėgumu pasileidžia į bėgimo trasas ar sporto kubus. Tai, A. Sujetos teigimu, nėra protingas sportas.

„Nereikia labai staigiai vos atėjus pavasariui draskytis iki negalėjimo. Jei nesportavote visą žiemą, imunitetas po žiemos nusilpęs, todėl yra kur kas didesnė tikimybė susirgti. Imuniteto apsauga, antioksidantų pagalba, E, C, B grupės vitaminai – jie labai svarbūs kiekvienam bėgiojančiam. Yra daug įvairių mitybos strategijų, kurios skirtos konkrečiai bėgiojantiems žmonėms. Pavyzdžiui, angliavandenių kaupimo, baltymų užkrovos strategijos, kurios taikomos norint pagerinti savo bėgimo rezultatą“, – pasakoja A. Sujeta.

Siūlo atsisakyti cukraus

Iki pirmojo Birštono pusmaratonio liko trys savaitės. Ką daryti žmogui, kuris ruošiasi startui?

„Žmogus turėtų atsisakyti paprastojo cukraus, pratinti savo organizmą vartoti daugiau kompleksinių angliavandenių, košių, avižų, grikių, ryžių. Būtent tokie lėtieji angliavandeniai leis išbėgti 21 km. Kitas dalykas, kartais pravartu pabandyti nevartoti angliavandenių, o rinktis pupeles, kruopas, ankštinius augalus, vištienos krūtinėlę. Tokiais atvejais prie didesnių bėgimo krūvių riebalai naudojami kaip energijos šaltinis“, – teigia specialistas.

Fotolia nuotr./Sportiška moteris
Fotolia nuotr./Sportiška moteris

Riebalus paversti energija yra daugelio sporto mėgėjų tikslas

„Bėgant didelius atstumus, žmogus privalo energiją gauti iš riebalų, o ne iš angliavandenių. Iš angliavandenių gaunama energija yra limituota. Iš riebalų gaunamos energijos mums pakaktų nubėgti 1000 km. Tai yra įdomus mokslinis faktas. Jeigu žmogus sveria 65 kg, o jo riebalinis audinys sudaro 12 proc. (tai yra mažai), tai jį pavertę kilokalorijomis gautume jų daugiau nei 70 tūkst.; kurių užtektų nubėgti daugiau nei 1000 km. Riebalinis audinys yra be galo geras energijos šaltinis“, – teigia A. Sujeta.

Faktas, kad riebalų deginimas vyksta esant aerobinėms salygoms, todėl forsuojant bėgimo tempą, riebalai efektyviai nebus naudojami. „Taip, reikia darbo, kuris truktų pusvalandį ar ilgiau, bet tas darbas turi vykti, kai širdies susitraukimų dažnis yra apie 140. Aišku, tai priklauso nuo amžiaus. Jei širdies susitraukimų dažnis yra adekvatus, pulsas neužkilęs, žmogui, širdies miokardui pakanka deguonies, tuomet mes efektyviai naudojame riebalus. Jei mes pradedame greitai bėgti, forsuoti, tada apie riebalų deginimą net nėra ką kalbėti. Tada vyksta bedeguonis darbas, kai apkraunami raumenys. Nors derinant jėgos sportą ir bėgiojimą dar efektyviau dega riebalai. Tai įdomus dalykas“, – teigia mokslininkas.

Pirmas pusmaratonis

Paskutinį balandžio savaitgalį Birštonas alsuos sporto dvasia. Jau oficialiai patvirtintos sertifikuotos trasos. Iš viso bus net keturios distancijos – 1,5, 5, 10 ir 21 km.

Balandžio 30-ąją startas bus duotas prie Birštono savivaldybės. Tuomet kurorto gatvėmis trasa pasieks Žvėrinčiaus mišką – čia bėgikams padės ir tyras miško oras. Bėgimo dalyviai finišuos starto vietoje – prie Birštono savivaldybės.

Paskutinį balandžio savaitgalį Birštone vyks ne tik pusmaratonio bėgimas, bet ir visas sveikatingumo savaitgalis – bus organizuojamas paskaitų ciklas „Fizinis aktyvumas ir sveikata“. Būtent šio renginio metu pranešimą tarp kitų žymių specialistų skaitys ir A. Sujeta.

Pramogos mažiesiems

Birštone paskutinį mėnesio savaitgalį bus ką veikti visai šeimai. Viena iš šio renginio organizatorių, „Savas miestas“ projektų koordinatorė Justina Klimavičiūtė teigia, kad artėja ne tik puikus renginys sveikuoliams ir bėgimo aistruoliams – Birštono pusmaratonyje yra laukiami ir mažieji miesto gyventojai bei svečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius