-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 vaisiai tobulai dienos pradžiai

Kai ryte prabundame ir niekaip neišeina iki galo pramerkti akių, o jau laikas išbėgti iš namų, dažniausiai ieškome artimiausios kavinės ir tikimės, jog rytinė kofeino doze tikrai padės pradėti dieną žvaliai. Visgi yra ir kitų būdų, kurie greičiau pabudins, padės pasijusti žvalesniems ir energingesniems iš pačio ryto. Dar vienas pliusas – šie „būdai” yra ir kur kas sveikesni už rytinės kavos puodelį.
Vynuogės
Vynuogės / Shutterstock nuotr.

Ne paslaptis, jog tai yra vaisiai, apie kurių naudą pasakoja privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė. Specialistė sako, jog rekomendacijos  vaisius valgyti iš pačio ryto, nėra laužtos iš piršto. Po nakties, kai mūsų organizmas būna ilgą laiką nevalgęs, pakyla skrandžio terpės rūgštingumas. Vaisiai dėl juos virškinant išsiskiriančio šarmo geriausiai tiks ryte, nes padės neutralizuoti rūgštesnę skrandžio terpę. Jų valgymas prieš įprastą maistą pagerins virškinimą. Ypač tiems, kurie neturi noro pusryčiauti.

Kodėl naudinga ryte rinktis vaisius?

Vaisiuose taip pat gausu skaidulų, kurios lėtina cukraus įsisavinimą į kraują. Taigi suvalgę vaisių ne tik iškart pajusite energijos pliūpsnį, bet jis teiks energijos ir dar kelias valandas po to.

Vaisių glikeminis indeksas yra žemas. Būtų keista manyti, jog suvalgius saldų obuolį cukraus kiekis kraujyje staiga šoktels į viršų. Iš tiesų visų vaisių ir daržovių glikeminis indeksas yra žemas. Tai padeda efektyviau pasisavinti vaisių teikiamą energiją per ilgesnį laiką. Jei duonos riekės glikeminis indeksas yra vidutiniškai 95, tai banano – 54, persiko – 42, vynuogių – 46. Šis indeksas yra toks žemas todėl, kad vaisiuose galime rasti ne vienos rūšies cukrų, bet fruktozės, sacharozės ir gliukozės derinius.

Vaisiuose taip pat gausu skaidulų, kurios lėtina cukraus įsisavinimą į kraują. Taigi suvalgę vaisių ne tik iškart pajusite energijos pliūpsnį, bet jis teiks energijos ir dar kelias valandas po to.

Vaisiuose taip pat beveik nėra natrio, kurio nemažai gauname valgydami druska pagardintą maistą. Taigi vaisiai padės sureguliuoti druskų kiekį jūsų organizme.

„PantherMedia“/„Scanpix“ nuotr./Užšaldyti vaisiai
„PantherMedia“/„Scanpix“ nuotr./Užšaldyti vaisiai

Vaisiuose ir daržovėse gausu vandens. Dažnai vanduo sudaro per 90 procentų visos vaisiaus ar daržovės masės, tad net jei pamirštate atsikėlę išgerti stiklinę vandens, obuolys, apelsinas ar morka padės jūsų organizmui gauti bent šiek tiek skysčių. Tačiau dietologė E. Časaitytė rekomenduoja vis vien neužmirškite gerti pakankamai vandens.

Vaisiai, kurie ryte suteiks jėgų

Gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė rekomenduoja šešis vaisius, kurie puikiai tiks norint pradėti dieną sveikai:

Obuolys. Jame gausu magnio, geležies, fosforo, kalcio ir kalio bei vitaminų A, B, C, D, E ir PP. Gausu pektino, tad mažina cholesterolio kiekį kraujyje, šalina toksinus. Folio rūgštis (PP) mažina nuovargį, o kalis naudingas širdies veiklai.

Bananas. Jame gausu kalio ir vitamino B. Bananai ne tik suteiks energijos, dėl juose esančių natūralių cukrių, bet padės normalizuoti virškinimą ir stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Jei naktį ar ryte jūsų koją sutraukia mėšlungis, tuomet bananas taip pat gali tapti puikia išeitimi. Bananuose esančios medžiagos gerina nuotaiką.

Citrusiniai vaisiai. Apelsinai, citrinos, laimai – visi citrusiniai vaisiai puikuojasi antioksiduojančio vitamino C gausa, kuris pagerins imuninės sistemos veiklą ir padės pasijusti žvalesniems iš pačio ryto. Citrusiniais vaisiais taip pat galite paskaninti savo rytinio vandens stiklinę.

Vynuogės yra vitaminų ir mineralų šaltinis. Ne veltui jas taip mėgo senovės graikai ir romėnai. Vynuogėse galime rasti magnio, geležies, fosforo, chloro, kalcio, sieros, vario, cinko, jodo ir aluminio. Taip pat vitaminų A, B1, B2, B6, PP. Taigi kelios vynuogės ryte ne tik suteiks pakankamai energijos, bet ir pagerins viso organizmo būklę. O svarbiausia – jas bus patogu kramsnoti kad ir automobilyje ar troleibuse. B grupės vitaminai gerina nervinės sistemos darbą ir padės kovoti su stresu bei įtampa.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Vyšnios
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Vyšnios

Vyšnios. Jose gausu vitaminų A, B6 ir C. Taip pat kalio, fosforo, kalcio, karotino, geležies ir folio rūgšties. Vynuogėse gausu flavonoidų, kurie yra stiprūs antioksidantai.

Juodieji serbentai, turintys magnio, geležies, fosforo, kalio ir kalcio dar yra ir vitaminų užtaisas. Juose gausu vitaminų B1, B2, B6, E, K, PP, o vitamino C kiekis juoduosiuose serbentuose netgi viršina rekomenduojamą paros kiekį beveik 2,5 karto.

Visgi dietologė pataria rinktis kuo įvairesnius vaisius bei daržoves, o ne, pavyzdžiui, kiekvieną rytą valgyti bananus. Rinkitės iš visos Europos kiaurus metus į Lietuvą atkeliaujančius vaisius ir stenkitės subalansuoti savo racioną taip, kad per dieną suvalgytumėt bent penkias porcijas vaisių ar daržovių.

ES finansuojama priemonė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius