-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio įkvėpimai su dirigentu Donatu Katkumi

Dirigentas Donatas Katkus įsitikinęs – muzika, kinas, literatūra, visa tai turi mus ugdyti, auginti, skatinti mąstyti. Todėl kalbėdamas apie savo favoritus šiose srityse Šv. Kristoforo kamerinio orkestro meno vadovas ir dirigentas nevynioja žodžių į vatą – „neklausau, nežiūriu ir neskaitau bet ko“.
Donatas Katkus
Donatas Katkus / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Pasak jo, aplink mus ir taip labai daug „greito maisto ėdalo“, todėl labai svarbu atsirinkti ir nepasiklysti tarp tų savo pasirinkimų.

„Turiu savo vertybinį modelį, kuris susiformavo maždaug prieš 40 metų“, – sakė D.Katkus.

15min pasidomėjo, kuo domisi, ką įprastai skaito, ko klauso ir kokį kiną mėgsta dirigentas.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Donatas Katkus
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Donatas Katkus

KNYGA: skaito daug ir labai skirtingas vienu metu

Vienu metu D.Katkus sako mėgstantis skaityti daug knygų. Vienos per dieną vos kelis puslapius praverčia, tuomet ima kitą, kelis skyrius perskaito ir griebiasi trečios. Taip jis daro sąmoningai, neva į galvą įrašytoms mintims reikia susigulėti, reikia jas permąstyti, tam, kad šios greitai neišgaruotų.

Šiandien arčiausiai dirigento – kompozitorės Konstancijos Brundzaitės, rašytojo Czesławo Miłoszo biografijos, jas abi šiuo metu skaito D.Katkus. O taip pat – ir Vlado Braziūno eilėraščiai, Kornelijaus Platelio poezija, kurią muzikantas labai mėgsta.

Pastaruoju metu jo rankose spėjo atsidurti ir Skaidros Trilupaitytės knyga „Kūrybiškumo galia“, Dariaus Pocevičiaus „100 istorinių Vilniaus reliktų“, Romaino Gary „Karaliaus Saliamono baimės“, neretai iš naujo tenka atsiversti žemaitiškai parašytą Viktorijos Daujotytės „Žieminę obelį“.

„Tokios gyvenimo knygos neturiu, tačiau turiu mėgstamus autorius, prie kurių nuolat sugrįžtu. Bėgti per literatūrą, per mąstytojus ir paskui vis juos palikti – nelabai skanus dalykas. Mėgstu būti su kažkuo, gyventi su kažkuo“, – 15min kalbėjo D.Katkus.

MUZIKA: „Beethovenas, Haydnas – tai Viešpaties žodžiai“

D.Katkus – profesionalus muzikantas, todėl rinkdamasis muziką jis pirmiausia atsižvelgia į profesinius interesus, pirmiausia domisi tuo, su kuo turi susipažinti. Jo namuose – daugybė plokštelių, kompaktinių diskų, kurių didžioji dalis – klasikinės muzikos.

„Klausau visą muziką. Labai mėgstu Beethoveno kvartetus, tačiau juos turi atlikti labai geras atlikėjas. Patinka ir Prokofjevas – yra labai daug gražios muzikos. Gal tik romantizmo per daug nemėgstu, tačiau Beethovenas, Haydnas – tai Viešpaties žodžiai“, – kalbėjo pašnekovas.

Ir nors jam nori nenori tenka aplinkoje išgirsti ir populiariosios muzikos skambesio, D.Katkus stengiasi nuo jos kiek atsiriboti. Esą savo noru klausyti per radiją transliuojamų hitų – tolygu skriausti save, kaip pats sako – „užmušti savo pasirinkimą“.

D.Katkus žavisi tokiais dainininkais kaip Violeta Urmanavičiūtė-Urmana, Edgaras Montvidas.

VIDEO: Beethoven String Quartet Op.59 No.1 "Razumovsky"

KINAS: ugdantis ir skatinantis mąstyti

Dirigentas – didelis teatro ir kino mylėtojas, tačiau pastaruoju metu gerų filmų, sako, žiūrintis mažiau. Tai laiko pritrūksta, tai suspėti koja kojon su festivalių pasiūla sunku, o televizija tą tikrai gerą kiną retai ir transliuoja.

„Turiu savo vertybinį modelį, kuris susiformavo maždaug prieš 40 metų. Nežiūriu bet ko, aplink labai daug to greito maisto ėdalo, kai mums kišama bet kas, kad tik daugiau ir kuo greičiau viską kramtytume. Kinas, kaip ir literatūra, muzika – turi ugdyti, skatinti mąstyti, būti gilus dvasiškai“, – sakė jis.

Paklaustas apie savo favoritus D.Katkus konkrečių filmų ar jų kūrėjų neišskyrė. Esą jų tiek daug, kad paminėti tik kelis būtų nesąžininga. Nepaisant to, prasitarė itin vertinantis Ingmaro Bergmano, italų bei rusų klasikų kūrybą.

TEATRAS: Oskaro Koršunovo „Žuvėdra“

Čia kaip ir su kinu – norėtųsi dažniau nueiti į spektaklius, tačiau visur vienu metu pabūti neišeina. D.Katkui labai įsiminęs Oskaro Koršunovo „Žuvėdros“ pastatymas, taip pat – Rimo Tumino, Cezario Graužinio kūryba.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Donatas Katkus
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Donatas Katkus

TAIP PAT SKAITYKITE:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius