Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į Lietuvą perkeltas siras Vilniuje surengė savo tapybos parodą

Daugiau nei prieš mėnesį iš Graikijos į Lietuvą perkelti pabėgėliai iš Sirijos Farah Mohamed ir Madždas Kara pamažu kuriasi. Kol kas jie dar gyvena Rukloje, kur, kaip patys sako, labiausiai trūksta miesto šurmulio, tad pora labiausiai norėtų persikelti į Vilnių. Tapytojas ir grafikos dizaineris Madždas Vilniuje jau surengė ir Lietuvoje nutapytų paveikslų parodą.
Siras Vilniuje surengė savo tapybos parodą
Siras Vilniuje surengė savo tapybos parodą / Lrt.lt nuotr.

„Labas rytas. Laba diena“, – lietuviškai sveikinasi Fara ir Madždas. Pabėgėliai iš Sirijos pripažįsta, kad lietuvių kalba jiems įdomi, tačiau sunki. Greta kalbos mokymosi ir bandymo atrasti save Lietuvoje Madždas daro tai, kas jam patinka labiausiai – tapo.

Menininkas pripažįsta, kad jo kūriniuose – per karą Sirijoje patirti išgyvenimai. Tačiau su pačia Sirija sieja tik vieną paveikslą, kuriame vaizduoja tironišką valdžią šalyje. Kituose bando giliau pažvelgti į įvykius aplink, savo patirtį. Madždas domisi ekspresionizmu, transformacija ir Vakarų krikščionių šventųjų vaizdavimu dailėje.

Dvi menininko parodos buvo surengtos Sirijoje. Visi jo darbai ten ir liko, o eksponuojami Vilniaus kameriniame teatre „House of Puglu“ – jau nutapyti Rukloje.

„Dauguma žmonių, kurie jau matė [paveikslus], sako, kad tai iš tiesų sunkūs darbai ir matosi, kad už jų kažkas slypi“, – pasakoja viena iš „House of Puglu“ įkūrėjų Sigita Pikturnaitė.

Pora dar tik bando atrasti save Lietuvoje. Į Ruklą jie iš Graikijos perkelti pagal Europos Sąjungos susitarimus dalytis į Europą atvykusiais pabėgėliais. Sirai pripažįsta, kad iš pradžių norėjo keliauti į Vokietiją, kur turi draugų, giminių ir tik atplaukę į Graikiją dėl uždarytų sienų nusprendė keliauti legaliai. Apie Lietuvą žinojo nedaug – šiek tiek istorijos ir kur ji yra.

„Kai lietuviams pasakau apie Ruklą, jų reakcija: o, Dieve. [...] Nenoriu, kad tai skambėtų dramatiškai. Bet iš tiesų – aplink tik tyla. Iš pradžių truputį bijojome. Vienintelis dalykas, ką noriu matyti, – žmones, judėjimą, gyvenimą“, – sako Madždas.

Rukloje jie turėtų praleisti iki trijų mėnesių, po to norėtų persikelti į Vilnių. Farah pasakoja, kad jau ieškosi darbo – ji baigusi ekonomiką, dirbo anglų kalbos mokytoja.

„Sutikome žmonių, kurie pasiryžę ir nori padėti, nori, kad mes labiau pažintume visuomenę, taptume jos dalimi. Kai kurie šiek tiek bijo imigracijos. Jie laikosi nuomonės, kad žmonės, kurie atvyksta iš Sirijos, yra tik musulmonai, jiems tai atsibodo. Reikia laiko, kad jie pakeistų savo požiūrį“, – mano Farah.

Abu sirai tvirtina, kad labiausiai norėtų, jog Lietuvoje į juos žiūrėtų ne kaip į pabėgėlius, o vertintų kaip asmenybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius