Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Antanas Kandrotas-Celofanas ne tik įkalintas, bet ir izoliuotas nuo kitų?

Antaną Kandrotą, žinomą Celofano pravarde, pervežus į Vilniaus kalėjimą, kur jam teks atlikti įkalinimo bausmę už finansinius nusikaltimus, tęsiasi skundai dėl laisvės apribojimo. Jo paskyroje „Facebook“ pranešta, neva nuteistąjį rengiamasi visiškai izoliuoti ir visam laikui perkelti į vienutę, kur esą bausmes atlieka žudikai ir prievartautojai. Tai nėra tiesa – sprendimas nuteistąjį kalinti izoliuotai nepriimtas.
Antanas Kandrotas-Celofanas
Antanas Kandrotas-Celofanas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prašo užtarti prieš kalėjimo vadovybę

Tokia informacija apie A.Kandrotą, kuris neseniai buvo nuteistas už finansinius nusikaltimus ir yra teisiamas riaušių prie Seimo byloje, paskutinėmis sausio dienomis pasirodė „Facebook“ paskyroje „Celofanas LIVE“.

39 tūkst. sekėjų turinčioje paskyroje vyras anksčiau aktyviai reikšdavosi, nuolat rengdavo tiesiogines transliacijas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Už finansinius nusikaltimus nuteisto Antano Kandroto-Celofano skundas dėl tariamo izoliavimo kalėjime
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Už finansinius nusikaltimus nuteisto Antano Kandroto-Celofano skundas dėl tariamo izoliavimo kalėjime

„Vilniaus kalėjimo viršininkas Evaldas Gasparavičius skubos tvarka 2024 m. sausio 26 d. priėmė sprendimą visiškai izoliuoti Antaną ir visam bausmės atlikimo laikui perkelti į kalėjimo tipo kamerą (vienutę)“, – paskelbta čia.

Taip pat skaitykite: Antanas Kandrotas bausmę atlieka Vilniaus kalėjime

Įraše nurodyta, kad, pagal teismo nutartį, vyrui kalėjimo režimas nenustatytas.

„Kalėjimo tipo kamerose bausmes atlieka nuteistieji iki gyvos galvos, žudikai, prievartautojai, pedofilai, visuomenei itin pavojingi recidyvistai ir nusikaltėliai“, – aiškinama didžiosiomis raidėmis.

Galiausiai sekėjai paprašyti paskambinti ar parašyti kalėjimo administracijai ir paklausti, kodėl priimtas toks sprendimas, nurodyta, kur rasti kontaktus.

Lietuvos policijos nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas
Lietuvos policijos nuotr./Antanas Kandrotas-Celofanas

Šis įrašas per mažiau nei savaitę sulaukė 1 tūkst. reakcijų ir maždaug 360 komentarų, juo pasidalijo kone 360 internautų.

Informaciją apie tariamą A.Kandroto izoliaciją paskelbė ir galiūnas Žydrūnas Savickas bei interneto laidų vedėja Rūta Janutienė.

Gali sulaukti kaimynų

Lietuvos kalėjimų tarnybos teigimu, tai nėra tiesa.

„Vilniaus kalėjimo viršininko sprendimu A.Kandrotui paskirta gyvenamoji vieta vienoje iš kamerų, tačiau nėra nuspręsta, kad jis turi būti laikomas izoliuotas“, – portalui 15min paaiškino tarnybos atstovė spaudai Virginija Vervečkaitė.

Viršininko sprendimas priimtas vadovaujantis Laisvės atėmimo vietų įstaigos vidaus tvarkos taisyklių 14 punktu. Jame teigiama: „Atvykę į bausmės atlikimo vietą, nuteistieji per 5 darbo dienas nuo jų atvykimo suskirstomi į gyvenamąsias patalpas (kameras).

Skirstant nuteistuosius atsižvelgiama į jų nusikalstamo elgesio riziką, neigiamos įtakos jiems ar kitiems nuteistiesiems riziką, sveikatos būklę, amžių, gebėjimus užsiimti darbine veikla, psichologines savybes, kitas asmenines savybes ir laikomasi Bausmių vykdymo kodekse nustatytų nuteistųjų atskiro laikymo reikalavimų. <..>“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Už finansinius nusikaltimus nuteistą Antaną Kandrotą-Celofaną užstojo galiūnas Žydrūnas Savickas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Už finansinius nusikaltimus nuteistą Antaną Kandrotą-Celofaną užstojo galiūnas Žydrūnas Savickas

Taip pat vadovautasi taisyklių 23 punktu, kad „suimtieji suėmimo vykdymo vietoje rakinami kamerose, o nuteistieji bausmės atlikimo vietoje – gyvenamuosiuose aukštuose, gyvenamosiose patalpose (kamerose) arba palatose laikantis šių reikalavimų.

V.Vervečkaitės teigimu, nuteistasis buvo apgyvendintas trivietėje kameroje, tad, esant poreikiui, kartu gali būti apgyvendinti ir kiti nuteistieji.

Efektyvus – tik laisvės apribojimas

Kaip žinoma, Apeliacinis teismas kaip nepagrįstą atmetė A.Kandroto skundą dėl bausmės, skirtos už sukčiavimą, turto pasisavinimą ir kitus nusikaltimus. Todėl jis liko nuteistas kalėti metams ir 10 mėnesių, tokią laisvės atėmimo bausmę anksčiau buvo skyręs Kauno apygardos teismas.

Tą pačią sausio 15-ąją Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė dar vieną verdiktą A.Kandroui kitoje finansinių nusikaltimų byloje. Joje vyras nuteistas kalėti metus ir 3 mėnesius.

Verdiktus paskelbusi Lietuvos apeliacinio teismo teisėja Virginija Liudvinavičienė sakė, kad A. Kandrotas „nepadaro reikiamų išvadų ir nenustoja elgtis nusikalstamai“, todėl tik realus laisvės atėmimas gali būti efektyvi priemonė siekiant pakeisti jo elgesį ateityje.

Abu nuosprendžiai įsiteisėjo iškart. Bet kiek realiai kalės Celofanas, paaiškės bausmes subendrinus. Anksčiau kalėjime praleistas laikas bus įskaitytas į dabar skirtą bausmę.

A.Kandrotas teisiamas ir 2021 m. rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių byloje.

Policija vyrą sulaikė sausio 15-osios vakarą Kauno rajone. Iškart po suėmimo 43-ejų Celofanas pasiskundė buvęs sumuštas.

Taip pat skaitykite: Kauno policija paaiškino A.Kandroto-Celofano sulaikymo būdą ir pasisakė dėl tariamo smurto

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Už finansinius nusikaltimus nuteisto Antano Kandroto-Celofano skundas dėl tariamo izoliavimo kalėjime
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Už finansinius nusikaltimus nuteisto Antano Kandroto-Celofano skundas dėl tariamo izoliavimo kalėjime

15min verdiktas: iš dalies melas. Vilniaus kalėjimo viršininkas tikrai paskyrė A.Kandrotui gyvenamąją vietą vienoje iš kamerų, tačiau nenurodė, kad jis turi būti laikomas izoliuotas. Priešingai – kadangi vyras apgyvendintas trivietėje kameroje, gali sulaukti kaimynų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius