Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 12

Neužkibkite: įrašai apie naują „Facebook“ taisyklę dėl privatumo yra melagingi

Ši melagiena yra viena iš tų, kurios kas keletą metų atgimsta lyg Feniksas ir kassyk atsiranda žmonių, kurie ja patiki bei platina toliau. „Facebook“ vėl pasirodė klaidinanti rekomendacija savo paskyroje paskelbti draudimą naudoti nuotraukas, įrašus ir kitą medžiagą, kitaip esą naujos taisyklės suteiks neribotą prieigą prie paskelbto turinio. Tai nėra tiesa – vartotojai gali bet kada pakeisti savo privatumo nustatymus ir apriboti, kas ir kurią informaciją gali matyti.
„Facebook“
„Facebook“ / 123RF.com nuotr.

Kone identiški įrašai apie tariamas naujas taisykles ir būtinybę įrašu, kuris iš pažiūros primena teisinę kalbą, uždrausti naudoti savo skelbiamą informaciją, plinta jau gerą dešimtmetį. Bendrovės „Meta“, kuriai priklauso „Facebook“, atstovai jau seniai yra paneigę, kad reikia daryti ką nors panašaus.

Skelbia ir žinomi žmonės

„Nepamirškite, kad rytoj prasideda nauja „Facebook“ taisyklė, kurioje jie galės naudoti jūsų nuotraukas, informacija, – tokiu ar panašiu tekstu savaitgalį aktyviai dalijamasi šiame socialiniame tinkle. – Nepamirškite, kad terminas yra šiandien!!

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Klaidinantis tekstas internete platinamas jau keliolika metų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Klaidinantis tekstas internete platinamas jau keliolika metų

Tai gali būti panaudota ieškiniuose prieš jus. Viskas, ką kada nors paskelbėte, nuo šiandien bus vieša, net žinutės, kurios buvo ištrintos.“

Šį tekstą lydi pastaba, kad „Facebook“ dabar esąs viešasis subjektas ir kiekvienas narys privalo paskelbti tokį paaiškinimą. Taip pat – priminimas, kad „paprasta kopija ir įklijavimas nieko nekainuoja“.

Žmonės prašomi ne dalytis tekstu, o būtent nukopijuoti jį ir paskelbti savo paskyroje. Beje, taip sunkiau atsekti, kas jį paskelbė pirmasis.

Kaip nukopijuoti ir paviešinti deklaraciją, paaiškinta gana painiai. Platinamas tekstas greičiausiai išverstas iš kitos kalbos, pasitelkus automatinio vertimo programą.

Taip pat skaitykite: „Facebook“ problemos įkvėpė fantazijoms: socialinį tinklą „nulaužė“ ne paauglys

Socialinio teksto vartotojai raginami paskelbti tokį tekstą: „Nesuteikiu „Facebook“ ar kitiems subjektams, susijusiems su „Facebook“, leidimo naudoti mano nuotraukas, informaciją, žinutes ir/ar įrašus, praeity ar ateity.

Šiuo pareiškimu pranešu „Facebook“, kad griežtai draudžiama atskleisti, kopijuoti, platinti ar imtis kitokių veiksmų prieš mane, remiantis šiuo profiliu ir (arba) jo turiniu. Už privatumo pažeidimus gali būti baudžiama įstatymais.“

Ant šio kabliuko užkibo ir žinomi žmonės, pavyzdžiui, advokatė Liudvika Meškauskaitė, kurios paskyrą seka maždaug 1,7 tūkst. žmonių, net 4,8 tūkst. draugų turintis dailininkas Raimondas Savickas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tekstu pasidalijo ir žinoma advokatė Liudvika Meškauskaitė
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tekstu pasidalijo ir žinoma advokatė Liudvika Meškauskaitė

O kai kurie internautai ėmė net šaipytis iš atgaivintos melagienos.

Paneigta jau prieš gerą dešimtmetį

Šios rekomendacijos neturi pagrindo. Panašiu tekstu dalijamasi jau seniai, reiškia, tariamos naujos „Facebook“ taisyklės turėjo įsigalioti taip pat ne pirmą kartą.

Kad įspėjimas tėra melagiena, portalas 15min jau yra rašęs ne kartą. Pernai ją dekonstravo ir žinomas faktų tikrinimo tinklalapis „Snopes“, dar 2016-aisiais JAV transliuotojas CBS.

Taip pat skaitykite: Prikėlė seną melagieną, kad „Facebook“ viešins informaciją apie vartotojus

Kitas amerikiečių transliuotojas ABC apie tai rašė lygiai prieš 11 metų, praėjus geriems šešeriems metams nuo dienos, kai „Facebook“ tapo prieinamas kiekvienam.

Prieš porą metų melagiena buvo platinama ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, Etiopijoje, Bangladeše, Singapūre, Tailande. Ir ne vien „Facebook“, bet ir „Twitter“ (dabar „X“).

„Galiu patvirtinti, kad šis įrašas neatitinka tikrovės“, – naujienų agentūrai AFP dar 2020 m. sakė „Facebook“ komunikacijos vadovas Tailandui ir Loasui Manaschuenas Kovapiratas.

Taip pat skaitykite: Įrašu feisbuke galima apsaugoti asmeninius duomenis? Deja

Anot jo, „žmonės bet kada gali peržiūrėti ir koreguoti savo privatumo nustatymus, taip pat naudotis privatumo patikros priemone, kad galėtų kontroliuoti, kas gali matyti tai, kuo jie dalijasi, kaip naudojama jų informacija ir kaip sustiprinti savo paskyros saugumą“.

Šios melagienos platinimas buvo suaktyvėjęs 2022 m. pradžioje, netrukus po to, kai „Facebook“ įkūrėjas ir vadovas Markas Zuckerbergas pranešė apie kompanijos pavadinimo pakeitimą į „Meta“.

Paties socialinio tinklo pavadinimas iki šiol išliko toks pat. Be to, šis pokytis neturėjo įtakos tam, kaip socialiniame tinkle naudojami duomenys ir kaip jais dalijamasi.

Interneto vartotojai, susikurdami paskyrą „Facebook“ ir sutikdami su jo taisyklėmis bei reikalavimais, suteikia prieigą prie savo nuotraukų, įrašų, kito jau įkelto turinio.

Socialinis tinklas gali naudotis kone kiekvienu informacijos vienetu, kurį pateikia vartotojai. Renkama informacija neapsiriboja tik nuotraukomis – kaupiami duomenys apie tai, iš kokio įrenginio prisijungiama, duomenys apie buvimo vietą, susirašinėjimai su kitais socialinio tinklo vartotojais.

Privatumo taisyklės leidžia nustatyti, ar paskyra „Facebook“ bus vieša, ar prieinama tik draugams. Pastaruoju atveju kitiems bus matomos tik vadinamosios viršelio nuotraukos ir įrašai, kuriuos vartotojas pažymės kaip galimus rodyti viešai. Skelbiant įrašą galima pažymėti, ar jį rodyti tik draugams, nurodytiems konkretiems draugams, tam tikrai draugų grupei, viešai ir pan.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Facebook“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Facebook“

Nors socialiniam tinklui perduodamų duomenų kiekį galima sumažinti pakeičiant privatumo nustatymus, paskyros ištrynimas išlieka vieninteliu būdu, panaikinančiu visą įkeltą informaciją. Tiesa, visiškai iš „Facebook“ pradingti nepavyks – kai kuri informacija, pavyzdžiui, pranešimai, kuriuos siuntėte draugams, gali būti matoma.

15min verdiktas: melas. Šis įrašas yra klaidinantis – nieko panašaus socialinis tinklas „Facebook“ neskelbia. Tas pats tekstas platinamas jau keliolika metų, jis ne kartą buvo paneigtas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius