Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
2013 04 01

Dalia Grybauskaitė sieks ES prezidentės posto

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė apsisprendė 2014 m. pabaigoje siekti Europos Sąjungos prezidentės posto. Tai reiškia, kad kitąmet ji greičiausiai nedalyvaus Lietuvos prezidento rinkimuose.
Hermanas van Rompuy ir Dalia Grybauskaitė
Hermanas van Rompuy ir Dalia Grybauskaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kol kas D.Grybauskaitė atvirai neatsako, ar ketina dalyvauti kitų metų vasarą vyksiančiuose Lietuvos prezidento rinkimuose. Prezidentė teigia atsakysianti tik kitų metų pradžioje.

Tuomet jau bus pasibaigęs Lietuvos pirmininkavimas Europos Tarybai, kurio rezultatai bus svarbūs  D.Gybauskaitei kovojant dėl kitų valstybių paramos jai kovojant dėl ES prezidento posto.

Todėl prezidentės rūpestis dėl sėkmingo Lietuvos pasirodymo pirmininkaujant Europos Tarybai turi ir savanaudiško išskaičiavimo. Geras Lietuvos pasirodymas būtų naudingas jos asmeninei karjerai.

Tiesa, prezidentei nutarus dalyvauti rinkimuose į ES prezidento postą, D.Grybauskaitė susidurs su beveik neišsprendžiama dilema. ES prezidento rinkimai vyks vėliau nei rinkimai Lietuvoje. Todėl D.Grybauskaitė bus priversta rizikuoti ir nedalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose tikėdamasi laimėti ES prezidento rinkimus arba Lietuvos prezidento rinkimuose dalyvauti, bet po pusmečio šio posto atsisakyti.

Kol kas prezidentė linksta rizikuoti ir Lietuvos prezidento posto kitąmet nebesiekti.

Kas bus D.Grybauskaitės konkurentai dėl ES prezidento posto, iki šiol neaišku.

Nuo 2009 m. ES prezidento pareigas dvi kadencijas iš eilės ėjo Belgijos politikas Hermanas Van Rompuy.  Jis ES prezidento posto siekti nebegalės.

Briuselio koridoriuose neoficialiai kalbama, kad ES prezidentu turėtų būti renkamas mažos valstybės atstovas. Privalumas būtų tai, kad maža šalis delguotų moterį. Jei taip yra iš tikrųjų, tai D.Grybauskaitė praktiškai jau dabar neturi nė vieno konkurento.

Europos prezidentą renka Europos Vadovų Taryba kvalifikuota balsų dauguma. Pirmininko kadencija trunka dvejus su puse metų, jis gali būti perrenkamas dar vienai kadencijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius