-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 16

Europa susirūpino maisto klastotėmis: kiek jų yra Lietuvoje?

Po 2013-aiais kilusio arklienos skandalo, kai Airijos ir Didžiosios Britanijos prekybos centrai prekiavo jautienos pusfabrikačiais su dideliu kiekiu arklienos, Europos Sąjunga susirūpino maisto klastotėmis. Beje, latviškų jautienos konservų, į kuriuos įdėta arklienos, buvo patekę ir į Lietuvos rinką.
Parduotuvė
Parduotuvė / Eglės Digrytės nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ir pernai tyrė mėsos produktus, bet falsifikatų nerado.

Pasak tarnybos, ES daugėja maisto produktų klastojimo atvejų, ypač mėsos produktų ir žuvies, kai brangesnė pakeičiama pigesne. Pavyzdžiui, vietoj menkės siūloma pangasija. Atsižvelgiant į tai, neseniai žuvies ir medaus tyrimai  atlikti ir Lietuvoje. Buvo atrinkta 70  įvairios žuvies mėginių iš parduotuvių ir maitinimo įstaigų.

ES daugėja maisto produktų klastojimo atvejų, ypač mėsos produktų ir žuvies, kai brangesnė pakeičiama pigesne.

„Mes atlikome šaldytos, rūkytos, vytintos žuvies DNR mėginių tyrimus, bet neradome neatitikimų. Menkė yra menkė, o ne pakeista pigesne pangasija“, – informavo VMVT vyr. specialistė Deimantė Biknerytė.

Taip pat tirta 50 lietuviško ir importinio  medaus mėginių. Nustatyti tik du medaus, atvežto iš Lenkijos ir Latvijos, klastojimo atvejai. Tokį medų pardavinėjo keli didieji prekybos tinklai.

„Medus buvo pavadintas liepų žiedų, bet ištyrus paaiškėjo, kad tai – ne liepų, o prastesnės rūšies – bastutinių šeimos augalų medus. Šis medus pigesnis ir ne toks vertingas kaip liepžiedžių medus, šių produktų realizacija sustabdyta ir jie atšaukti iš rinkos“, – sakė D.Biknerytė

Nors kol kas Lietuvoje nustatyti tik keli maisto produktų klastojimo  atvejai, tai nereiškia, kad rinkoje  negali būti daugiau klastočių. Mat iki šiol tokių itin brangiai  kainuojančių  tyrimų atlikta mažai. Kitais metais VMVT ketina tirti, ar nėra klastojami  mėsos, produktai, aliejus.

Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Danija, Italija kovai su maisto klastotėmis turi specialius padalinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius