-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 02

Ar pagrįstai slūgsta gripo sukelta panika

Gripo sukelta panika Lietuvoje slūgsta – žmonės prekybos centruose kiek vangiau šluoja liaudies medicinos priemones, vaistinėse medikamentų pardavimai taip pat lėtėja.
Kiaulių gripas
Kiaulių gripas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak „Litfarmos“ vaistinės vadovo Vaido Sliesoraičio, vaistų nuo gripo pirkimo bumas atslūgo. „Didžiausias pikas buvo prieš porą savaičių, tada ir didmenininkams vaistai buvo pasibaigę. Bet dabar jų užtenka, o perkamumo tendencijos grįžo link spalio mėnesio, prieš epidemijos paskelbimą“, – kalbėjo V.Sliesoraitis.

Vaistinėse klientų mažėja

Anot jo, žmonės perka įvairius vaistus, maisto papildus,tokius kaip vitaminas C,  arbatas nuo peršalimo. V.Siesoraitis teigė, kad „Litfarmos“ vaistinėse antivirusinių vaistų, tokių kaip „Tamiflu“, netrūksta.

Eurovaistinės atstovė Laura Kalvelytė-Murinienė irgi tvirtino, kad Vilniuje ir visoje Rytų Lietuvoje vaistinėse klientų mažėja, tačiau priešgripinių vaistų pardavimai auga Klaipėdoje, kurią gripas pasiekė vėliau.

Pasak pašnekovės, šiuo metu populiariausios prekės vaistinėse – nereceptiniai, homeopatiniai priešvirusiniai vaistai, taip pat imunitetą stiprinantys maisto papildai su vitaminu C ar ežiuolių ekstraktu.

Populiariausia prekė – imbieras

„Maxima LT“ atstovė spaudai Renata Saulytė tikino, kad citrinų, česnako, medaus bei imbierų pardavimai gerokai šoktelėjo lapkričio pradžioje, o šiuo metu paklausa stabilizavosi.

Pasak R.Saulytės, šių prekių paklausa taip staigiai nebeauga. Imbierų pardavimai pastarąją savaitę išaugo penktadaliu, o citrinų perkama panašiai kaip ir praėjusiais metais tuo pačiu metu.Mirčių nuo gripo dar bus, nes pasireikš komplikacijos, tvirtino Artūras Skikas

„Imbiero pardavimai augo sparčiausiai, nes lietuviams tai yra naujas produktas. Jis populiaresnis už tokias tradicines prekes kaip česnakas – tikriausiai todėl, kad jį galima vartoti su arbata, kaip ir citrinas“, – aiškino atstovė spaudai.

Ji teigė, kad pardavimai gerokai šoktelėjo lapkričio pradžioje – imbierų lapkričio pradžioje buvo perkama 60 proc., česnakų bei citrinų – 20 proc., o medaus – pusantro karto daugiau.

„Kiek teko girdėti iš tiekėjų, imbiero trūkumas jaučiamas visoje Europoje. Tiesa, Lietuvoje jo kol kas turim pakankamai“, – teigė R.Saulytė.

Trūksta natūralaus medaus

Pasak IKI atstovo spaudai Valdo Lopatos, produktų, padedančių kovoti su gripu, paklausa išaugo antroje lapkričio pusėje: citrinų ir medaus paklausa išaugo apie 70 proc., imbiero – daugiau nei dvigubai. Panaši situacija yra ir šiuo metu.

„Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad šiame prekybos centre prasčiausia situacija dėl medaus: dirbtinio dar užtenka, tačiau natūralaus medaus derlius šiemet buvo prastas, todėl jo parduoduvėse yra dvigubai mažiau.

Imunitetą stiprinančių maisto produktų pardavimas „Norfoje“ nuo lapkričio pradžios išaugo tris kartus.

Gripas plinta lėčiau, bet dar nesitraukia

 „Negalima sakyti, kad gripas jau pasitraukė. Jis kol kas pasikabino vienoje vietoje ir susirgimų po truputį mažėja, slūgsta tiek panika, tiek ir įtampa“, – teigė sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas. Pasak jo, visiškai atsipalaiduoti nereikėtų – esą mirčių nuo šios ligos dar bus, nes išlįs komplikacijos. Tokios tendencijos esančios visoje Europoje – šią savaitę nuo gripo mirė 6 proc. daugiau žmonių nei praėjusią.

Jis tikino, kad gydymo įstaigose antivirusinių vaistų užtenka, o dabar jas stengiamasi aprūpinti papildomomis gydymo priemonėmis bei aparatūra.

Daugiau informacijos apie gripą rasite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius