-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 23 /09:43

KMPMC direktorė Laimutė Anužienė iš pareigų turėtų būti atšaukta rugsėjo pradžioje

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) direktorė Laimutė Anužienė, dėl kurios veiklos kilo daugybė įtarimų, iš posto turėtų būti iškrapštyta rugsėjo pradžioje. Bent jau taip tikisi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, trečiadienį paprašiusi pačios L.Anužienės sušaukti dalininkų susirinkimą, kuriame bus sprendžiama direktorės ateitis.
Laimutė Anužienė ir Jurgita Petrauskienė
Laimutė Anužienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Trečiadienį po susitikimo su ministre L.Anužienė nieko žurnalistams aiškinti nenorėjo. Ji nepasakė, kad dalininkų susirinkimas bus sušauktas rugsėjo pradžioje.

„Būkit malonūs, aš atsiprašau labai. Atsiprašau, atsiprašau“, – tai kartodama centro direktorė ėmė brautis pro prie ministrės kabineto surikiuotus televizijos kamerų stovus.

Vėliau ji paaiškino, kad sprendimą dėl atšaukimo iš pareigų priima centro dalininkai, tad, kai jis įvyks, tada ir bus sprendimas.

Aš nenoriu jums nieko komentuoti ir ar jums čia dabar prie sienos kalt. Geros rugsėjo pirmosios.

„Man dabar įgaliota teisė, kada bus dalininkų susirinkimas. Tai palaukit – jūs mane, greitai ne greitai. Nu, matysit, kada bus, matysit. Galėsit žiūrėt, kada bus“, – teigė L.Anužienė ir pridūrė, kad su ministre kalbėjo apie darbus ir padarytas klaidas.

„Aš labai jūsų atsiprašau. Aš nenoriu jums nieko komentuoti ir ar jums čia dabar prie sienos kalt. Geros rugsėjo pirmosios“, – atsisveikino KMPMC vadovė.

Pažadėjo sušaukti dalininkų susirinkimą

Ministrė sakė, jog vadovė pripažįsta, kad yra padaryta klaidų – ji ministrei penktadienį yra pateikusi 15 lapų pasiaiškinimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laimutė Anužienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laimutė Anužienė

„Visą pasiaiškinimą su visais pateiktais priedais pirmiausiai turi išnagrinėti teisininkai“, – sakė ministrė ir nedetalizavo, kaip kilusius įtarimus aiškina pati centro direktorė.

Pasak J.Petrauskienės, L.Anužienė pažadėjo sušaukti dalininkų susirinkimą, kuriame Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) teiks klausimą dėl direktorės atšaukimo iš pareigų.

Ministerija yra stambiausias KMPMC dalininkas, turintis 4 balsus, kiti dalininkai turi po vieną. Tai reiškia, kad vien ministerijos valios pakaks tam, kad L.Anužienė netektų direktorės pareigų.

„Ji žadėjo, kad dalininkų susirinkimas turėtų būti sušauktas rugsėjo pradžioje. Jeigu susitikimas nebūtų sušauktas, mes turime kitas teisines priemones, kad dalininkų susirinkimas įvyktų“, – sakė ministrė.

J.Petrauskienė teigia, kad po atšaukimo bus kiti sprendimai, tačiau kokie, taip pat nedetalizavo. Ministrė pabrėžė, kad bus įvertinti direktorės pasiaiškinime pateikti dalykai.

„Vadovo atsakomybė ir mokyklos veikla yra du skirtingi dalykai. Manau, kad tyrimai, kurie vyksta toliau, atskleis daug detaliau tuos nusižengimus – ar jie padaryti, kokios jų padarymo priežastys, kas yra atsakingi. Šios informacijos labai laukiame“, – teigė ji.

Atleisti L.Anužienę bandyta ne vieną kartą, tačiau dalininkų susirinkimas to padaryti negalėdavo, nes direktorė pranešdavo serganti.

Švietimo ir mokslo ministerijos inicijuoto audito metu mokymo centre nustatyta įvairių pažeidimų: ministerijai užkliuvo centro direktorės Laimutės Anužienės ir jos artimųjų gautas autorinis atlygis, be ministerijos, kaip turto panaudos davėjos, sutikimo, suremontuotos centro patalpos Kaune padidinant jų plotą, pažeidžiant teisės aktus L.Anužienės išsinuomotas prabangus automobilis.

15min žurnalistai, atlikę tyrimą, skelbė, kad, be kita ko, centro diplomai būdavo išduoti studentams, kurie realiai jame nesimokė, taip pat kilo abejonių dėl to, kad L.Anužienė galbūt gyvena ir Europos Sąjungos fondų ar valstybės biudžeto lėšomis suremontuotose patalpose. 15min rašė, kad pastate Griunvaldo g. 20, kurį patikėjimo teise valdo Švietimo ir mokslo ministerija ir kuriam atnaujinti skirta ES paramos, dalis patalpų buvo privatizuota – kelis butus jame įsigijo L.Anužienės sūnus Nerijus Anužis. Privatizuojant šį turtą įsipainiojo ir L.Anužienės pavaduotoja Jolanta Valiulienė.

Tyrimą atlieka FNTT

Teisėsauga tęsia tyrimą dėl Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC), įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Neteisėtos paramos prevencijos ir tyrimo valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyrius ikiteisminį tyrimą atlieka dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

Kaip nurodo FNTT, tyrėjai aiškinasi, kad Kaune rekonstruojant mokymo centro pastatus, esančius Griunvaldo g. 20/22, Gedimino g. 11, Miško g. 15 ir K.Mindaugo pr. 11, tarp profesinio mokymo centro ir rangovų bei tiekėjų nebuvo susitarta, jog projektuose vykdomų darbų atlikimo ir įrangos tiekimo kainos bus didesnes.

„Rangovų ir tiekėjų nepagrįstai gautos lėšos galimai buvo naudojamos KMPMC direktorės Laimutės Anužienės asmeninio namo, esančio Pajiesio k., Garliavos sen., Kauno r. statybai ir įrengimui bei UAB „Baltasis pegasas“ priklausančio žirgyno maniežo statyboms, kuris veiklą vykdo L.Anužienei ir N.Anužiui priklausančioje privačioje žemės valdoje, esančioje Pajiesio k., Pajiesio kel. 1“, – teigia FNTT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius