Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 24

Lietuvoje paskelbta visuotinė gripo epidemija (atnaujinta 17.14 val.)

Lietuvoje skelbiama visuotinė gripo epidemija. Tai nusprendė dvi valandas už uždarų durų posėdžiavusi Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija. Ekstremali padėtis šalyje kol kas neskelbiama.
Kiaulių gripas
Kiaulių gripas / „Scanpix“ nuotr.

„Konstatuoti reikia, kad Lietuvos teritorijoje pagal visus apibrėžimus yra pasiektas epidemijos lygmuo“, – po komisijos posėdžio žurnslistams sakė Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Tačiau jis pabrėžė, kad situacija nėra ekstremali. Esą nėra pagrindo situaciją vadinti ekstremalia.

Atvežė vaistų

Ekstremalių situacijų komisija numatė prevencines priemones, kurių bus imtasi nedelsiant. Pirmiausia bus siekiama laikinai – epidemijos metu – supaprastinti nedarbingumo lapelių išdavimą. Be to, sveikatos apsaugos ministerija prašys teisės kreiptis į valstybės rezervą. „Tiek finansinį, tiek materialinį“, – patikslino R.Palaitis. Iš rezervo ketinama dalinti apsaugos nuo gripo priemonės toms institucijoms, kurių veikla šalies gyvenimui yra itin svarbi.

„Jei situacija blogės, imsimės radikalių priemonių. Tai labai paprasti dalykai: ir masinių renginių, ir mokyklų uždarymas, ir visa eilė nepopuliarių priemonių“, – sakė R.Palaitis.

Jei situacija blogės, imsimės radikalių priemonių, – R.PalaitisPasak jo, dėl mokyklų uždarymo kol kas turėtų būti sprendžiama pagal situaciją tame mieste. „Viskas yra individualiai. Vienoj savivaldybėj prasideda epidemija, kitoj baigiasi. Viskas yra pasiskirstę laike“, – aiškino R.Palaitis.

Sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas po komisijos posėdžio informavo, kad antivirusinių vaistų užteks visiems, kuriems gydytojai išrašo receptus. „Į tinklus yra atiduota ir „Tamiflu“, kurio visi ieškojo, 6,5 tūkst. pakuočių, „Relenza“ irgi yra atvežta 6,5 tūkst. pakuočių į didmeninius tinklus“, – sakė A.Skikas. Jo manymu, išdalinti antivirusiniai vaistai antradienį, vėliausiai trečiadienį, pasieks vaistines. Taip pat viceministras pabrėžė, kad visos didžiosios ligoninės gavo tiek antirusinių vaistų, kiek prašė.

Epidemija – 39 savivaldybėse

Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos duomenimis, antradienį iki pietų gripo epidemija buvo paskelbta 39 iš 60–ies šalies savivaldybių.

Ją paskelbė Vilniaus miesto, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos rajono, Šiaulių miesto, Panevėžio miesto, Marijampolės, Alytaus miesto, Kaišiadorių rajono, Jonavos rajono, Kėdainių rajono, Prienų rajono, Raseinių rajono, Ukmergės rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Trakų rajono, Elektrėnų, Visagino, Šalčininkų rajono, Utenos rajono, Ignalinos rajono, Molėtų rajono, Anykščių rajono, Zarasų rajono, Varėnos rajono, Druskininkų, Lazdijų rajono, Kazlų Rūdos, Vilkaviškio rajono, Pakruojo rajono, Joniškio rajono, Jurbarko rajono ir Telšių rajono, Radviliškio rajono, Rokiškio rajono, Kupiškio rajono, Pagėgių savivaldybės.

Epideminis sergamumo lygis pasiekiamas, kai iš 10 tūkst. gyventojų sergančiųjų skaičius viršija 100.

Nuo pandeminio gripo Lietuvoje jau mirė du žmonės.

Daugiau naujienų apie gripą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius