-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Manipuliuoja mirčių skaičiais: ar tikrai COVID-19 vakcinos pražudė 17 mln. žmonių?

Pasaulis ką tik pradėjo skaičiuoti penktus metus su SARS-CoV-19, kuris iki šiol pasiglemžė kone 7 mln. gyvybių, gerus trejus metus skiepijama nuo šio viruso. Tačiau internete vėl skelbiama melaginga informacija, esą vakcinos pražudė dar daugiau. Tai – netiesa: jokių įrodymų, kad skiepai nuo COVID-19 būtų pražudę 17 mln. žmonių, priešingai, jie daugybę gyvybių išgelbėjo. Šios išvados padarytos klaidingai interpretuojant duomenis.
Vakcinacija
Vakcinacija / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Mirčių – kaip per karą?

Viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos neseniai pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame skamba kaip tik tokia informacija apie pražūtingą vakcinų poveikį.

2 min. trukmės įraše matyti interneto laidų kūrėjas Tuckeris Carlsonas, pastarosiomis dienomis visame pasaulyje išgarsėjęs interviu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Buvęs evoliucinės biologijos profesorius Bretas Weinsteinas (kairėje) interneto laidų vedėjui Tuckeriui Carlsonui pateikė nepagrįstus duomenis apie mirtis nuo COVID-19 vakcinų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Buvęs evoliucinės biologijos profesorius Bretas Weinsteinas (kairėje) interneto laidų vedėjui Tuckeriui Carlsonui pateikė nepagrįstus duomenis apie mirtis nuo COVID-19 vakcinų

Jis, kaip nurodyta įraše, kalbina Bretą Weinsteiną, kuris pateikia minėtą informaciją.

„Žymus JAV evoliucijos biologas B.Weinsteinas sakė T.Carlsonui, kad COVID vakcinos galėjo nužudyti 17 milijonų žmonių visame pasaulyje!“ – prie įrašo paaiškino moteris.

Pašnekovas tinklaraštininkui aiškina neseniai dalyvavęs COVID-19 krizei skirtoje konferencijoje Rumunijoje. „Mačiau patikimą paskaičiavimą – dėl šios technologijos (skiepų – red. past.) visame pasaulyje mirė maždaug 17 mln. žmonių”, – teigia jis.

T.Carlsonas nustebusiu veidu perklausia: „17 mln. mirčių nuo COVID vakcinų?“ B.Weinsteinas atsako, kad, lyginant su milijardais Žemės gyventojų, „panašų skaičių su tokia pavojinga technologija nesunku pasiekti“.

Laidų vedėjas atkreipia dėmesį, kad tai galėtų būti pasaulinio karo aukų skaičius. „Visiškai. Tai yra didžiulė istorijos tragedija“, – pritaria pašnekovas ir prideda, kad tai – dar ne pabaiga, skiepijimas tęsiamas, siūlomas ir sveikiems vaikams.

Pagal pokalbininkų pavardes nesunku surasti ir visą valandos trukmės interviu. Jis sausio pradžioje buvo paskelbtas T.Carlsono interneto puslapyje, kur publikuojamos jo laidos, rubrikoje „Tuckerio Carlsono susitikimas“ (The Tucker Carlson Encounter).

Ištraukomis iš pokalbio ir net jo transkripcija jau mėnesį aktyviai dalijamasi įvairiuose tinklalapiuose, socialiniuose tinkluose bei kitur internete. Pavyzdžiui, tinklalapyje „The Epoch Times“, kuris anksčiau platino klaidinančią informaciją apie vakcinas ir pandemiją.

Melagienų skleidėjai

Šie skaičiavimai yra klaidingi. Interviu metu pašnekovas nenurodė nei minėtos konferencijos Rumunijoje pavadinimo, nei kas jam pateikė ar iš kur paimti duomenys apie mirusiuosius nuo vakcinų.

Dr. B.Weinsteinas yra tinklalaidžių kūrėjas, knygų autorius, buvęs evoliucinės biologijos profesorius. Per pandemiją jis buvo kritikuojamas už melagingus teiginius apie COVID-19 gydymą antiparazitiniu vaistu ivermektinu ir vakcinas.

Ekrano nuotr. iš tuckercarlson.com/Bretas Weinsteinas
Ekrano nuotr. iš tuckercarlson.com/Bretas Weinsteinas

Tą pačią informaciją apie tariamas 17 mln. mirčių nuo vakcinų jis prieš mėnesį paskelbė ir savo paskyroje „X“.

Paieška internete pagal raktažodžius anglų kalba „17 milijonų mirčių COVID vakcinos“ nuveda prie pernai rugsėjo 17 d. socialiniame tinkle „X“ paskelbtą įrašą.

„Norite įrodymų, kad vakcinos lemia mirtis? Norite sužinoti vakcinos mirtino toksiškumo kiekybinę išraišką? Štai mūsų naujausia mokslinė ataskaita!“ – tuomet rašė kanadietis Denisas Rancourt’as.

Mokslininku, socialiniu teoretiku, vienu iš nevyriausybinės „tyrimų publikos interesais“ organizacijos „Correlation“ direktorių prisistatantis vyras turi daugiau nei 130 tūkst. sekėjų, o šis jo įrašas perskaitytas 1,5 mln. kartų.

D.Rancourt’as, kuris yra neigęs pandemiją ir aiškinęs, kad kaukės neapsaugo nuo koronaviruso, yra grupės „Pandata“, kuri irgi neigė COVID-19 bei skleidė klaidingą informaciją apie skiepus.

Buvęs Otavos universiteto fizikos profesorius dr. D.Rancourt’as pasidalijo nuoroda į „Correlation“ tyrimą apie su COVID-19 vakcinomis susijusį mirštamumą Pietų pusrutulyje.

„Apskaičiavome, kad bendras visų amžiaus grupių vDFR (vaccine-dose fatality rate, vakcinos dozės mirštamumo rodiklis – red. past.) 17 šalių yra (0,126 ± 0,004) proc., o tai reikštų 17,0 ± 0,5 mln. mirčių nuo COVID-19 skiepų visame pasaulyje po 13,5 mlrd. injekcijų iki 2023 m. rugsėjo 2 d.“, – taip pat pacitavo jis.

Nerecenzuotas daugiau nei 130 psl. ilgio tyrimas ir D.Rancourt’o duoti interviu yra bene vieninteliai pirminiai šaltiniai, kuriuose minimos „maždaug 17 mln. mirčių nuo COVID-19 vakcinų“.

VIDEO: Ar tikrai vakcinos nuo COVID-19 pražudė 17 mln. žmonių?

Tačiau internete pagal minėtus raktažodžius galima rasti ne vieną faktų tikrintojų straipsnį, kuriame šios interpretacijos atmestos kaip klaidingos.

Neaišku, ar buvo pasiskiepiję

„Correlation“ studijos autoriai, tarp kurių nurodytas ir D.Rancourt’as, tvirtina, kad duomenys apie mirtingumą dėl visų priežasčių nerodė jokios vakcinacijos nuo COVID-19 naudos.

Didelio mirtingumo šuolius iki masinio skiepijimo jie susiejo su „staigiais medicininių ir institucinių protokolų bei vyriausybės atsako pokyčiais, susijusiais su pandemijos paskelbimu”. Taip pat aiškino, kad šių mirčių „negali lemti visame pasaulyje plintanti virusinė kvėpavimo takų liga“. Taigi neigiama, kad COVID-19 sukėlė pandemiją.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas spaudai Tarikas Jasarevičius naujienų agentūra pernai spalį naujienų agentūrai AFP teigė, kad paskelbtos išvados nėra teisingos.

Ekrano nuotr. iš ec.europa.eu.png/Perteklinės mirtys kai kuriose Europos šalyse 2022 m. rugpjūtį
Ekrano nuotr. iš ec.europa.eu.png/Perteklinės mirtys kai kuriose Europos šalyse 2022 m. rugpjūtį

Johnso Hopkinso universiteto Sveikatos saugumo centro vyresnysis mokslininkas Ameshas Adalja taip pat tvirtino, kad analizė „didelį faktinių duomenų iškraipymą“.

„Tikėtina, kad mirtingumo dėl visų priežasčių šuoliai yra susiję su viruso suaktyvėjimu tam tikrais laikotarpiais ir niekaip nesusiję su stiprinamųjų dozių kampanijomis", – sakė jis.

Duomenys buvo iškraipyti dėl tyrimo metodikos. Mat autoriai rėmėsi tokiose interneto duomenų bazėse, kaip „World Mortality Dataset“ ir „Our World in Data“, taip pat – regioniniuose šaltiniuose paskelbta informacija.

Tokias analizes visos visuomenės lygmenyje atlikti lengva, bet jų rezultatai gali neatspindėti realios situacijos, mat trūksta individualios informacijos. Pavyzdžiui, iš šio tyrimo neaišku, ar mirusieji apskritai buvo pasikiepiję. Tik nuo jos reikėtų atspirti, darant išvadas apie vakcinų žalą.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“

Bet PSO duomenys, pavaizduoti tinklalapio „Our World In Data“ diagramoje, rodo, kad dėl didesnio vakcinacijos nuo COVID-19 lygio milijonui žmonių per dieną tenka mažiau naujų mirčių nuo šios infekcijos.

Mirtys suskaičiuojamos ant pirštų

Autoriai įžvelgė koreliaciją tarp mirčių šuolių ir vakcinų naudojimo, tačiau tai savaime nerodo priežastingumo. Tyrime neanalizuojama ir COVID-19 įtaka mirčių skaičiaus šuoliams. Į tai dėmesį atkreipė Pensilvanijos universiteto profesorius biostatistas Jeffrey’is Morrisas, pakomentavęs po cituotu D.Rancourt’o įrašu „X“.

Teksaso universiteto COVID-19 modeliavimo konsorciumo asocijuotasis direktorius Spenceris Foksas naujienų agentūrai AP panašiai komentavo dar 2022 m. pavasarį: „Jei palyginsite perteklinių mirčių skaičių su bendru pranešamų mirčių nuo COVID skaičiumi, didžioji dalis šių mirčių bus nuo pačios COVID".

Be to, kaip AFP sakė Tara Moriarty iš Toronto universiteto, tyrime analizuojami vien duomenys iš Pietų pusrutulio, kur itin daug mirčių nuo visų priežasčių būta dar iki pasirodant vakcinoms. Ši tendencija tęsėsi daugelyje šalių, mat ne visoms skiepai iškart buvo prieinami.

Stastistikos, rodančios tokią daugybę mirčių nuo vakcinų, nėra. Priešingai, pavyzdžiui, Australijoje, kur buvo suleista daugiau nei 68 mln. vakcinų dozių, patvirtintos 14 galimai su jomis susijusių mirčių, Pietų Afrikoje – trys (po daugiau nei 38 mln. dozių).

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro teigimu, nuo koronaviruso pasiskiepijusiems žmonėms rizika mirti neišauga.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Nėra oficialių ir patikimų duomenų, kurie rodytų, kad COVID-19 vakcinos pražudė 17 mln. žmonių. Iš cituojamos analizės net neaišku, ar mirusieji, kuriuos suskaičiavo jo autoriai, buvo pasiskiepiję. Statistiniai duomenys patvirtina, kad didėjant paskiepytų asmenų skaičiui mažėja mirčių nuo COVID-19 skaičius.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius