Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 14

Ministro Arvydo Sekmoko pateiktoms įstatymo pataisoms – barjerai Seime (Papildyta 12.36 val.)

Energetikos ministrui Arvydui Sekmokui tampa vis sunkiau bendradarbiauti su Seimu. Parlamente antradienį įstrigo ministro pateiktas įstatymų paketas, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodė neturintis didelės politinės reikšmės. Balsavimas baigėsi sėkmingai tik po petraukos, kai posėdžių salėje susirinko daugiau valdančiųjų.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Parlamentarai kelis kartus po pateikimo balsavo dėl Branduolinės energijos įstatymo ir lydinčiųjų įstatymų paketo, tačiau sprendimo nesugebėjo priimti. Pirmu balsavimu, už įstatymus pasisakė 54 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 47. Tačiau Darbo partijos frakcijos prašymu buvo perbalsuota. Antru balsavimu balsai apskritai pasiskirstė po lygiai – už pasisakė 55, prieš – 6, susilaikė 49. Tuomet Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos vardu, balsavime padaryta pertrauka, prie jo dar bus grįžta antradienio posėdyje.

A.Sekmokas, po kurio interpeliacijos tekstu pasirašė 70 parlamentarų, Seime pristatė Branduolinės energijos įstatymo ir lydinčiųjų įstatymų pataisas, kuriomis atskiriamos ir išgryninamos Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcijos (VATESI) ir Radiacinės saugos centro (RSC) funkcijos sureguliuojant, kad nesidubliuotų jų darbas. Ministras aiškino, jog pertvarkos pirmiausiai susijusios su Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbais ir jos atliekų tvarkymu. 

Tačiau Seimo nariai, daugiausiai iš opozicijos klausinėjo, kiek šie įstatymo pakeitimai paveiks naujos Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą. Prieš kelias savaites nesėkmingai baigėsi šios jėgainės strateginio investuotojo atrankos konkursas, kai galiausiai neliko nė vieno pretendento. Opozicija tvirtina, jog tai pagrindinė interpeliacijos A.Sekmokui priežastis.

„Iki šiol jokių derybų nebuvo. Buvo koncesijos konkursas, kuris buvo vykdomas pagal viešųjų pirkimų konkursų įstatymo nuostatas. Būtent įstatymo nuostatos ir neleidžia vykdyti derybų tol, kol nėra pasibaigęs konkursas“, – dėstė A.Sekmokas.„Ar dar yra vilties, kad sužlugus deryboms dėl VAE, investuotojas bus rastas tiesiog derybų būdu? Ar šis paketas reikalingas iš esmės tik branduolinių atliekų tvarkymui ir ar tai susiję su 70 mln.Lt, kurie kitais metais turėtų patekti į biudžetą iš energetikos įmonių?“ – klausė socialdemokratė Birutė Vėsaitė. 

„Iki šiol jokių derybų nebuvo. Buvo koncesijos konkursas, kuris buvo vykdomas pagal viešųjų pirkimų konkursų įstatymo nuostatas. Būtent įstatymo nuostatos ir neleidžia vykdyti derybų tol, kol nėra pasibaigęs konkursas“, – dėstė ministras. Jis kartojo, kad pagal dabar galiojančius teisės aktus, per 6 mėnesius turi būti rasta bendrovė, su kuria toliau vyks derybos dėl VAE statybų.

Anot A.Sekmoko, pataisos neturi nieko bendra su valstybės pajamomis iš energetikos įmonių. Jos susijusios ne tik su VAE projektu, bet yra ypač svarbus likviduojant Ingalinos atominę elektrinę, mat šiuos darbus atliekančioms bendrovėms reikalingi leidimai, kuriuos išduoda abi institucijos: ir VATESI, ir RSC. Tai esą atimdavo daug laiko ir dubliuodavo įstaigų funkcijas.

„Darbietis“ Kęstutis Daukšys teigė, jog tokiose visuomenės sveikatai svarbiose srityse kaip radiacinė sauga kaip tik sveikintina, kad kontrolę vykdo dvi institucijos. A.Sekmokas aiškino, jog priėmus pataisas kaip tik griežtinama prižiūrėtojų atsakomybę, didina saugumą.

„Šis įstatymas yra namų darbas, kurį mes turėjome atlikti dar prieš Ignalino atominės elektrinės uždarymą“, – tvirtino Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas, Krikščionių partijos frakcijos narys Rokas Žilinskas. 

(Papildyta 12.36 val.) Pertraukai pasibaigus, įstatymų pataisoms po pateikimo buvo pritarta. Balsuojant dėl pagrindinio Branduolinės energijos įstatymo įstatymo už jį pasisakė 66, prieš – 17, susilaikė 38 parlamentarai. Pataisas palaikė ne tik posėdyje dalyvavę valdantieji, bet ir didesnė dalis KPF narių, kuriai priklauso ir R.Žilinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius