-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas melagienų kratinys: prabilo apie vakcinų žalą organizmui

Socialiniuose tinkluose aktyviai dalijamasi publikacija lietuvių kalba, kurioje vardijami ženklai, esą rodantys, kad vakcina nuo COVID-19 padarė žalos žmogaus organizmui. Tarp „įrodymų“ pateikta ir visai keistų, pseudomokslinių teiginių, publikacijoje painiojamos sąvokos ir manipuliuojama faktais.
Vakcina
Vakcina / Unsplash nuotr.

„Ženklai, kurie rodo, kad vakcina pažeidė jūsų organizmą“ pavadintoje publikacijoje pateikiama nemažai su mokslu prasilenkiančių teiginių.

Pavyzdžiui, tvirtinama, kad „vakcinų žala yra vadinamos visos nepageidaujamos reakcijos arba šalutinis skiepo poveikis, pasireiškiantis po vakcinacijos“.

Tačiau tai – netiksli formuluotė. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) svetainėje pateikiamos dvi sąvokos.

Pirmoji – šalutinis poveikis. Jis apibrėžiamas kaip ženklas, kad imuninė sistema reaguoja į vakciną ir pradeda gaminti antikūnus, galinčius įveikti virusą ir neleidžiančius jam daugintis, todėl pasiskiepijus išvengiama ligos arba sergama silpnesne ligos forma.

Antroji – nepageidaujama reakcija į vakciną. Tai apibrėžiama kaip – laikinas ar pastovus sveikatos būklės sutrikimas, sukeliantis fizinių požymių, simptomų ir (ar) laboratorinių rodiklių pokyčius, prasidedančius po imunoprofilaktikos, ir, manoma, jos nulemtas.

Bet kokie reiškiniai, pasireiškiantys po vakcinacijos negali būti automatiškai laikomi „vakcinų žala“, kol tai nėra įrodyta.

123rf.com nuotr./Vakcinavimas
123rf.com nuotr./Vakcinavimas

Daugybė medikų nuolat akcentuoja, kad tai, kas įvyksta po vakcinacijos, nebūtinai įvyksta dėl jos.

Kaip anksčiau yra pastebėjęs daugiau nei 30 metų vaikų gydytojo patirtį turintis habilituotas medicinos mokslų daktaras, profesorius Vytautas Usonis, klaidingų priežastinių ryšių galima prikurti daugybę.

„Sakykime, galima labai nesunkiai apskaičiuoti, kad 98 proc. ar net daugiau eismo įvykius patyrusių vairuotojų per parą nuo incidento valgė duonos.

Paskaičiavus koreliacijos koeficientą galima pamatyti, kad yra labai stiprus ryšys tarp duonos valgymo ir eismo įvykio. Tai galėtų būti neteisingo statistikos metodo panaudojimo pavyzdys“, – pasakojo medikas.

V.Usonis pridūrė, kad neteisingai priskyrus vieną ar kitą problemą skiepams, būna labai skaudžios pasekmės.

Plačiau skaitykite: Sovietinių skiepų poveikis: kodėl jų atsisakyta vos atgavus nepriklausomybę?

Vytautas Usonis
Vytautas Usonis

Taip pat varbu atkreipti dėmesį, kad publikacijoje minimi atsakingųjų nacionalinių agentūrų gaunami pranešimai nereiškia, jog mirtys įvyko būtent dėl vakcinacijos.

Gavus informaciją apie tokius įtarimus, ekspertai atlieka išsamius tyrimus, siekdami išsiaiškinti, ar vakcinacija galėjo prisidėti prie pranešimuose minimų mirčių.

Abejotinos reputacijos veikėjai

Publikacijoje teigiama, kad „medikas, onkologas ir vėžio tyrėjas Viljamas Makis neseniai pateikė 10 žmogaus sveikatos simptomų, kurie signalizuoja, kad organizmas neigiamai sureagavo į vakciną ir yra užterštas“.

Williamas Makis, branduolinės medicinos radiologas, dažnai klaidingai prisistatantis „onkologu“, ne kartą yra pagarsėjęs skiepų priešininkų tarpe.

Pavyzdžiui, 2022 metais jis ėmė tvirtinti apie tariamai nuo skiepų mirusius 32 jaunus Kanados medikus.

Tačiau melagienų kūrėjo sudarytame sąraše nurodytos mirčių priežastys tam prieštarauja.

Atidžiau pažvelgus į sąrašą, jame galima atrasti nemažai medikų, pralaimėjusių kovą su onkologinėmis ligomis, taip pat mirusių dėl širdies ligų ir net autoavarijos auką.

Plačiau skaitykite: Meluojama, kad nuo ketvirtosios dozės gydytojai Kanadoje krito it musės

Kitas publikacijoje minimas veikėjas – gydytojas Peteris McCulloughas.

2023 m. rugsėjo mėn. Europos Parlamente vykusiame renginyje, JAV kardiologas P.McCulloughas teigė, kad iRNR vakcinos sukėlė „bangą“ sunkių šalutinių poveikių, ir ragino jas uždrausti.

Šio pokalbio vaizdo įrašas buvo plačiai išplatintas, išverstas į daugybę kalbų.

Tačiau, kaip rodo daugybė mokslinių tyrimų, nors vakcinos turi nepageidaujamą poveikį, sunkūs atvejai pasitaiko itin retai, o keletas P.McCullougho minėtų būklių dažniau pasitaiko užsikrėtus COVID-19 infekcija, o ne pasiskiepijus.

„Reuters“/„Scanpix“/COVID-19 skiepų vakcinos
„Reuters“/„Scanpix“/COVID-19 skiepų vakcinos

Be to, P.McCullougho kalba nebuvo oficialus klausymas ES Parlamente, kaip teigiama internetiniuose leidiniuose, o kelių Europos Parlamento narių organizuoto renginio dalis.

Priešingai nei tvirtina P.McCulloughas, Europos vaistų agentūra (EVA) teigia, kad vakcinos nuo COVID-19 išgelbėjo milijonus gyvybių ir nėra „jokių įrodymų, kad būtų atsiradę daugiau mirčių, susijusių su COVID-19 skiepais, bet kurioje amžiaus grupėje“.

Pasak EVA, vakcinacijos nuo COVID-19 programa yra didžiausia tokio pobūdžio istorijoje, pagal kurią vien ES ir Europos ekonominėje erdvėje buvo suleista beveik 1 mlrd. vakcinų dozių.

Mokslininkai apskaičiavo, kad per pirmuosius skiepijimo nuo COVID-19 metus, vakcinos daugiau nei perpus sumažino mirčių nuo šio susirgimo skaičių pasaulyje.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skaičiavimais, 2020 m. ir 2021 m. dėl pandemijos buvo 14,9 mln. perteklinių mirčių.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Koronaviruso pandemija
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Koronaviruso pandemija

Pavojingas melas

Publikacijoje rašoma, kad siekiant „išsivalyti organizmą“ nuo vakcinos, nenurodyti ekspertai siūlo eilę medžiagų, tarp kurių yra ir antiparazitinis vaistas Ivermektinas.

Toks savigydos būdas gali būti mirtinai pavojingas.

Ivermektinas yra antiparazitinis preparatas, kurį mokslininkai dar aštuntame praėjusio amžiaus dešimtmetyje išskyrė iš bakterijų Streptomyces avermitilis auginimo terpės.

Nuo devintojo dešimtmečio jis pradėtas naudoti kaip antiparazitinis preparatas žmonėms, namų augintiniams ir ūkiniams gyvūnams.

Žmonėms ir gyvūnams gaminami skirtingi vaistai, todėl medikai įspėja, kad veterinarinių vaistų vartojimas gali baigtis rimtais sveikatos sutrikimais ar net mirtimi.

Yra tam tikrų šio vaisto rūšių, kurios, pagal labai tikslų gydytojo paskyrimą, kartais naudojamos ir žmonėms – gydyti tam tikras parazitines kirmėles ir utėles.

Ivermektiną gaminanti JAV farmacijos įmonė – „Merck Sharp & Dohme“ (MSD) – didelius šio preparato kiekius pastaruosius 30 metų aukoja besivystančioms valstybėms, kad šios galėtų efektyviau kovoti su tokiomis parazitinėmis ligomis, kaip dramblialigė ar aklumą sukelianti onchocerkiazė. Jis veikia paralyžiuodamas bestuburius parazitus.

Plačiau skaitykite: Bijo vakcinų, bet COVID-19 „gydo“ gyvūnų vaistais: gali būti mirtinai pavojinga

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) taip pat nėra patvirtinusi ivermektino kaip vaisto nuo koronaviruso.

Atvirkščiai, tarnyba įspėja, kad didesnės šio medikamento dozės gali būti pavojingos, o šalutinis poveikis gali pasireikšti svaigimu, vėmimu, viduriavimu, alerginėmis reakcijomis.

Įspėjama, kad kraštutiniais atvejais įmanomi priepuoliai, koma ir net mirtis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivermektinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ivermektinas

15min verdiktas: iš dalies melas. Nors publikacijos pradžioje pateikiama tiesos atitinkančių faktų, tačiau vėliau jie suplakami su pseudomoksliniais teiginiais ir net sveikatai pavojingomis rekomendacijomis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius