-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 05

Okupantai nesikuklina: po Ukrainos siūlo „atsiimti“ Baltijos šalis ir net Suomiją

Rusijos pareigūnai toliau užsiima istorijos perrašinėjimu. Okupuotos dalies Zaporižios srities vadovas ragina „susigrąžinti mūsų žemes“ – Lietuvą, Latviją, Estiją, Lenkiją, Suomiją – ir padaryti tai ginklu. Jo interpretacijos yra klaidingos – šios valstybės niekada nebuvo rusų, tik ilgiau ar trumpiau okupuotos (visos ar iš dalies).
Baltijos kelio minėjimas
Baltijos šalių vėliavos / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Siūlė griebtis jėgos

Tokį skambų pareiškimą padarė Rusijos kontroliuojamos Zaporižios srities dalies okupacinės „administracijos“ vadovas Jevgenijus Balickis.

„Rusijos imperija, kai po bolševikų perversmo suklupo ir pasuko kitu raidos keliu, prarado daug savo pavaldinių.

Dabar nekalbu apie žemes – tai savaime suprantama. Suprantu, kad tai ir Varšuva, ir Helsingforsas (ankstesnis Helsinkio pavadinimas – red. past.), ir Revelis (ankstesnis Talino pavadinimas – red. past.), ir Liepoja, ir, žinoma, visos Baltijos šalys...

Visos šios žemės yra mūsų žemės ir jose gyvena mūsų žmonės!“ – duodamas interviu Rusijos propagandininkams, aiškino J.Balickis.

Ukrainos leidinys „Delovaja stolica“ citavo jo žodžius, esą Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Suomijos gyventojai paverčiami „bevardžiu būriu“ bei „drebančiomis būtybėmis“.

„Turime tai ištaisyti! Ir ištaisyti tai Rusijos ginklų jėga! Netikiu jokia diplomatija!“ – kalbėjo Zaporižios okupacinis vadovas, Ukrainos Integracijos ministerijos duomenimis, iki šiol priklausantis Zaporižios srities tarybai.

Tiesa, netrukus jis ėmė prieštarauti pats sau, pažymėdamas, kad „galbūt diplomatija turėtų būti“.

Lenkija ir Suomija nebuvo rusų

Kad Baltijos šalys esančios „rusiškos žemės“, yra dažnai propagandos kartojamas naratyvas, tačiau jis prasilenkia su istorija.

Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjunga (SSRS), gyvavusi nuo 1922 m., apėmė dabartines valstybes Armėniją, Azerbaidžaną, Baltarusiją, Kazachstaną, Kirgiztaną, Moldovą, Rusiją, Sakartvelą, Tadžikistaną, Turkmėnistaną, Ukrainą, Uzbekistaną.

Taip pat – 1940 m. okupuotas ir aneksuotas Baltijos valstybes, kurios nuo 1918 m. buvo nepriklausomos. Aneksavimas sovietų buvo pateikiamas visai kitaip.

„Jei dabar paniekinančiai šnekama kad ir apie Baltijos valstybių buvusią nepriklausomybę, prisiminkime sovietinės istoriografijos teiginį: visos šios valstybės buvo Vakarų šalių išnaudojamos kolonijos ir jas SSRS išlaisvino, – portalui 15min yra sakęs istorikas Algirdas Jakubčionis. – Ką reiškia „išlaisvinti“ Baltijos valstybes 1940 metais? Nuo ko?

Tai yra okupacijos pavadinimas – išlaisvinimas. Apsimetinėjimas, visi tie dalykai išliko. Ukrainoje dabar vyksta lygiai tas pats – laisvina „nuo nacių“. Analogiškas dalykas – kalta vyriausybė, o visa liaudis tik ir nori prisijungti.“

Taip pat skaitykite: Mitas apie „gerąją“ SSRS nedingsta: ką iš tikrųjų reiškė gyventi okupuotiems?

Panašiai net dabar pateikiami ir kai kurie Lenkijos istorijos momentai. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prieš kurį laiką pareiškė, kad ši šalis didelę dalį teritorijos po Antrojo pasaulinio karo gavo sovietų diktatoriaus Josifo Stalino dėka.

Iš tiesų Lenkijos ir karą pralaimėjusios Vokietijos siena buvo perstumta Potsdamo konferencijoje priimtais šalių nugalėtojų susitarimais.

Taip pat skaitykite: Vladimiras Putinas klysta siūlydamas Lenkijai už dalį žemių dėkoti Josifui Stalinui

Be to, šios žemės nuo seno priklausė Lenkijai, tik bėgant amžiams atitekdavo vis kitiems valdovams. Jos niekada nepriklausė Sovietų Sąjungai, tad negalėjo būti J.Stalino dovana.

Nuotr. iš en.wikipedia.org/Lenkijos kariai 1945 m. žymi naują šios šalies sieną su Vokietija
Nuotr. iš en.wikipedia.org/Lenkijos kariai 1945 m. žymi naują šios šalies sieną su Vokietija

Dar iki tol – 1939 m. lapkritį, nepavykus diplomatinėmis priemonėmis priversti Suomijos perkelti sieną 25 km toliau nuo Leningrado (dab. Sankt Peterburgo), J.Stalinas įsakė įsiveržti į jos teritoriją.

Netrukus SSRS už tai buvo pašalinta iš Tautų Lygos. Per Žiemos karą Suomija nepriklausomybę apgynė, bet neteko Karelijos sąsmaukos ir dalies Karelijos.

Kalba net apie tebesančią SSRS

„Rusų žemė“ (rus. русская земля) yra viena svarbiausių Rusijos tapatybės sistemos sąvokų.

„Toli gražu ne kiekvienai tautai būdingas toks etniškai apibrėžtos žemės sampratos akcentavimas, – yra rašęs istorikas Olegas Nemenskis. – Pavyzdžiui, sąvoka „prancūzų žemė“ atrodo dirbtinai sukonstruota – ji neaktuali prancūzų tapatybei, nei dabartinei, nei buvusiai.

Vida Press nuotr./Rusijos valstiečiai apie 1910 m.
Vida Press nuotr./Rusijos valstiečiai apie 1910 m.

„Rusijos žemė“, kaip svarbiausias apibrėžimas, buvo buvo pažįstamas nuo XI a. ir išlieka aktualus iki šių dienų.“

Šis terminas neturi tikslaus apibrėžimo. Interneto enciklopedijoje „Wikipedia“ rašoma, kad jis buvo vartojamas senuosiuose rusiškuose metraščiuose ir turėjo dvi reikšmes.

Platesnę – nuo X iki XII a. pradžios tai buvo Senoji rusų valstybė – Kyjivo Rusia ar net senųjų rusų žemių ir kunigaikštysčių visuma. Ir siauresnę – nuo XII a. pr. iki XIII a. taip vadinta tik Pietų Rusios kunigaikštystė.

Kaip tik tuo metu atsirado Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK). Kai kurių istorikų nuomone, ji susiformavo XIII a. prie feodalinės Lietuvos valstybės ėmus jungti senąsias rusų žemes. Tad kalbėti, esą mūsų šalis buvo „rusų žemė“, ne visai tikslu, greičiau atvirkščiai.

Net rusiškoje „Wikipedia“ rašoma apie „LDK valdžioje atsidūrusias didžiules Rusijos žemes“, kurios esą sudarė „jos teritorijos liūto dalį“ ir buvo vadinamos Lietuvos Rusia.

Taip pat skaitykite: Istoriją interpretuoja savaip: skleidžia melą, esą Baltijos šalys – rusų žemės

Rusijos imperatorius Petras I po pergalės prieš Švediją Antrajame šiaurės kare prisijungė Estijos ir Livonijos provincijas su Narvos, Revelio (taip tuomet vadintas Talinas) bei Rygos uostais.

Shutterstock nuotr./Baltijos šalys
Shutterstock nuotr./Baltijos šalys

Po III Abiejų Tautų Respublikos padalijimo Rusijai atiteko 120 tūkst. kv. km teritorija: iš LDK – Baltarusijos vakarinės žemės ir Lietuva (išskyrus Užnemunę), iš Lenkijos – Vakarų Voluinė, taip pat – latvių žemėje 1561-1795 gyvavusi Kuršo kunigaikštystė, buvusi Abiejų Tautų Respublikos vasalė.

Bet tai nereiškia, kad jas dabar galima vadinti Rusijos teritorijomis.

Šiuolaikinė tarptautinė teisė pripažįsta Lietuvą, Latviją, Estiją, Rusiją ar kurią kitą nepriklausoma pasiskelbusią valstybę, nepaisant jų dydžio, karinių ar ekonominių pajėgumų, savo tarptautiniu mastu pripažintose sienose. Jos nustatomos sutartimis, ne vadovaujantis „istorinio teisingumo“ principu.

Tad teiginys, kad Baltijos šalys yra rusų ar Rusijos žemė, yra klaidingas, atitinkantis jos propagandą, paremtą didžiavalstybinės šovinistinės ideologijos dvasia.

Neretai pretenzijos į Baltijos šalis reiškiamos vadovaujantis prielaida, kad SSRS tebeegzistuoja, nes, pavyzdžiui, jos gyvavimo pabaigą įtvirtinę Belovežo susitarimai buvo netinkamai juridiškai įforminti.

Taip pat skaitykite: Atsirado teigiančių, kad SSRS tebeegzistuoja, o Baltijos šalys – teisėta jos dalis

Tai nėra tiesa. Pati Sovietų Sąjunga mūsų šalies nepriklausomybę pripažino 1991 m. rugsėjo 6 d d., kai žlugo prosovietinis pučas prieš tuometį šios šalies prezidentą Michailą Gorbačiovą.

15min verdiktas: melas. Baltijos valstybės, Lenkija, Suomija nėra Rusijos žemės, jos ar jų dalis tik tam tikrais laikotarpiais buvo okupuotos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius