Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 23

„Pasvalio vandenims“ teks atsakyti dėl Lėvens ir Mūšos upėse nugaišusių žuvų

Nustatyta, kad praėjusią savaitę Lėvens ir Mūšos upėse dešimtys tūkstančių žuvų nugaišo dėl bendrovės „Pasvalio vandenys“ kaltės, informuoja Lietuvos televizijos naujienų tarnyba.
Kalotės ežere, nutirpus sniegui, į paviršių išniro išdususios žuvys.
Nugaišusios žuvys / 15min.lt skaiytotojo T.Venckaus nuotr.

Praėjusią savaitę Lėvens upėje nugaišo dešimtys tūkstančių žuvų – lydekų, ešerių, kuojų, žiobrių, vėgėlių, siauražnyplių vėžių. Anot aplinkosaugininkų, tai nesusiję su deguonies trūkumu ir karščiais.

Nustatyta, kad kalta „Pasvalio vandenų“ bendrovė, rekonstruojanti kanalizacijos tinklus ir išleidusi leistiną normą viršijančių nuotekų kiekį.

„Išleidžiamų apvalytų nuotekų užterštumo koncentracija viršijo 9, beveik 10, kartų leistiną vadinamąją padidintą taršą. Dėl to Lėvenyje, žemiau išleidėjo, deguonies kiekis lyginant su deguonies kiekiu, esančiu aukščiau išleidėjo, skiriasi apie 3 kartus. Greičiausiai tai ir buvo masinio žuvų kritimo priežastis“, – sako Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Valdemaras Jakštas.

Už padarytą žalą gamtai bendrovei teks sumokėti baudą, siekiančią iki 50 tūkstančių litų, tačiau konkreti suma paaiškės gavus išsamesnius vandens tyrimus. Vis dėlto pareigūnai apgailestauja, kad bet kokia bauda neatlygins gamtai padarytos žalos.

Tuo metu Kuršių mariose ir kai kuriuose šalies ežeruose, pavyzdžiui, šiauliečių pamėgtame Rėkyvos ežere, žuvys pradėjo gaišti dėl deguonies trūkumo. Mat uždumblėjusiuose telkiniuose šylant vandeniui sparčiai mažėja deguonies ir dėl to gaišta žuvys. Pasak aplinkosaugininkų, gelbėti žuvis jiems turėtų padėti ir verslininkai.

„Jie tą žuvį išima pardavimui, kad ji neprapultų. Kai kurie vandens telkiniai nėra išnuomoti, tada ieškoma verslininkų, kuriems išduodami leidimai žuvį paimti ir perkelti į saugesnius vandens telkinius, o nesant tokiai galimybei – panaudoti verslui“, – teigia V.Jakštas.

Anot aplinkosaugininkų, žuvų gelbėjimu bei ežerų valymu turėtų užsiimti ir savivaldybės, kuriose yra tokių ežerų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius