Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 05 20

N.Venckienė ligoninėje, todėl D.Kedžio dukra nebus vežama į pasimatymą su mama (papildyta 10.35 val.)

Šešias paras pakaunėje, prie Kedžių ir Venckų namų, budintys žmonės ketvirtadienio laukė su nerimu. 9 val. velionio Drąsiaus Kedžio sesuo, Kauno apygardos teismo teisėja Neringa Venckienė turėjo vykdyti teismo antstolio nurodymą, kuris įpareigoja ją D.Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukrą nuvežti motinai. Tačiau priešintis mergaitės išvežimui miniai nereikės: į pasimatymą mergaitė nebus vežama, nes šiuo metu jos buvusi globėja N.Venckienė yra ligoninėje ir dėl to negali vykdyti teismo sprendimo.
Protestuotojai prie Kedžių namo
Kedžių rėmėjai vis dar pasiryžę neleisti išvežti mergaitės už Venckų ir Kedžių namų teritorijos ribų. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Transliacija iš Kedžių namų apylinkių

Tai, kad N.Venckienė ligoninėje, susirinkusiesiems ir žurnalistams pranešė jos artimieji. Kedžių artimieji pasakė, kad  „Neringai labai blogai“, todėl jai būtina profesionali medikų priežiūra, ir patikino, kad dėl to kuriam laikui išspręstas mergaitės grąžinimo motinai klausimas. Esą kol N.Venckienė ligoninėje, negali vykdyti teismo jai pavestų veiksmų.

„Ji (N.Venckienė – aut. past.) ligoninėje nuo sekmadienio. Širdis...“ – 15min.lt sakė D.Kedžio krikšto mama Audronė Skučienė.

Iki šios žinios planuota, kad mergaitė L.Stankūnaitei bus perduoda per ankstesnio teismo nutartimi paskirtą vaiko ir motinos pasimatymą. Tačiau trečiadienį mergaitės močiutė Laima Kedienė žurnalistams teigė, kad vaiko išvežti iš namų net nebandys.

„Mes juk nesimušime su jais (minia – aut. past.). Nebandysime jos išvežti, vis tiek žmonės neišleis“, – trečiadienį sakė L.Kedienė.

Tai patvirtino ir Kedžių rėmėjai, jie aiškino, jog vaiko tikrai neišleis iš Venckų ir Kedžių namų teritorijos.

Tuo metu vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas priminė, kad jei ketvirtadienį mergaitė nebus pristatyta į pasimatymą su motina, teismo sprendimo nevykdantiems arba įvykdyti trukdantiems asmenims gali būti iškeltos baudžiamosios bylos. Apie gresiančią atsakomybę protestuotojams priminė ir trečiadienį Garliavoje apsilankęs Kauno policijos viršininkas Algirdas Kaminskas.

Tačiau oficialios kalbos ir perspėjimai protestuotojų ryžto nesumažino: nuo trečiadienio jie ruošiasi ketvirtadienio šturmui ir trumposiomis SMS žinutėmis kvietė žmones papildyti jų gretas. Norima, kad prie namų iki 9 val. ryto budėtų ne mažiau nei 500 žmonių. Tačiau kol kas jų gretos mažesnės, nors naujų palaikytojų ateina. Prieš 7.30 val. atvyko ir keletas baikerių, juos per naktį budėję žmonės pasitiko plojimais.

Tai, kas vyksta Klonio gatvėje, prie Kedžių ir Venckų namų, nuo trečiadienio galima stebėti ir internete. Šia galimybe aktyviai naudojasi ne Lietuvoje gyvenantys tautiečiai. Be to, reginį ir situaciją visi gali komentuoti šalia rodomo vaizdo esančiame forume.

Papildyta 8.06 val.: Prie Kedžių namų sparčiai daugėja žmonių. Kai kurie jų tikina čia užsukę bent prieš darbo pradžią.

„Pabūsiu kurį laiką ir važiuosiu dirbti“, – sakė viena iš susirinkusių.

Pasak D.Kedžio artimųjų, daugiau nei įprasta žmonių prie namų budėjo jau paryčiais. Visi jie internetu stebėjo JAV gyvenančių lietuvių Čikagoje surengtą mitingą. Dar vienas planuojamas Filadelfijoje gegužės 23 dieną.

„Pati atvažiavau 5 valandą ryto, nes norėjau pažiūrėti tą mitingą. Amerikoje jis vyko 5 valandą Lietuvos laiku. Žmonių prie namų (Venckų ir Kedžių – aut. past.) buvo daugiau nei kitais rytais ir jų dar daugėja“, – sakė A.Skučienė.

Papildyta 8.27 val.: Ketvirtadienį 8 valandą N.Venckienės vyras advokatas Aidas Venckus išvežė medikų išrašą, liudijantį, kad jo žmona ligoninėje, todėl negali vykdyti antstolio įpareigotų veiksmų – pristatyti mergaitės motinai.

Tuo metu prie Kedžių ir Venckų namų susirinkusi minia bendravo su Kauno rajono policijos komisariato viršininku Romu Oželiu bei Garliavos policijos nuovados viršininku Sergejumi Lemziakovu.

Mes nesiruošiame naudoti prievartos prieš jus, nesiruošiame grobti mergaitės, pulti, prašome tik laikytis viešosios tvarkos ir rimties. Taip pat paklusti pareigūnų reikalavimams, pavyzdžiui, patraukti kelią užblokavusius automobilius.

Gatvės negalima blokuoti, nes ja važiuoti gali prireikti greitosios pagalbos medikams ar kitam specialiajam transportui. Tarp jūsų yra vyresnių, negaluojančių žmonių – jiems taip pat gali prireikti skubios pagalbos. Tai jau nebe prašymas, o reikalavimas – gatvės turi būti laisvai išvažiuojamos“, – sakė R.Oželis.

Jo kolega, vietos gyventojams gerai pažįstamas S.Lemziakovas pridūrė susirinkusiems, jog nereikėtų pamiršti pagrindinio tikslo, dėl kurio jie budi prie Kedžių namų.

Iš pradžių viskas buvo aišku, dėl ko jūs čia. Tačiau dabar kai kas bando jūsų dėka pasidaryti sau politinę areną, reklamą. Tokie žmonės – pagrindiniai neramumų kurstytojai, neleiskite jiems to daryti. Turite tikslą – apsaugoti mergaitę, neleiskite, kad kažkas naudotųsi jumis“, – kalbėjo Garliavos policijos nuovados vadovas.

Papildyta 8.44 val.: Kedžių artimieji teigė nežinantys, ar L.Stankūnaitė informuota apie pasikeitusias aplinkybes. Tačiau A.Venckus esą pats įteikė raštą, liudijantį, jog N.Venckienė neturi galimybių ketvirtadienį atvežti mergaitės į pasimatymą su mama. Dokumentas pristatytas į antstolio Mareko Petrovskio kontorą.

Paklaustas apie pusseserės N.Venckienės sveikatą, vyras negalėjo nieko konkretaus papasakoti: „Jos sveikata ne pati geriausia, todėl ir yra ligoninėje.“

Pasak vyriškio, dėl to, kad teta, su kuria pastaruosius dvejus metus gyveno, atsidūrė ligoninėje, D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukrelė per daug nenusiminė. „Ji įpratusi gyventi su seneliais, jai čia viskas įprasta ir dėl to jaučiasi saugiai. Į tetos ligą ji reagavo normaliai. Pas senelius ji jaučiasi kaip namuose. Prieš kelias dienas buvo atvažiavusi mano dukra, jos žaidė. Viskas jai gerai. Tą patį pasakė ir su ja bendravusi psichologė“, – kalbėjo Kedžių giminaitis.

Susirinkusiesiems jis pranešė, kad JAV gyvenantys lietuviai ne tik mitingais ir protesto akcijomis palaiko beveik savaitę pakaunėje budinčius žmones.

Jie įsteigė fondą. Jo pinigai bus skirti bet kuriam, nukentėjusiam čia, Klonio gatvėje“, – sakė T.Skučas.

Papildyta 9.05 val.: Teigiama, kad Aleksoto S.Dariaus ir S.Girėno oro uosto prieigose, prie ten įsikūrusios Aleksoto policijos nuovados, sutelktos kelios dešimtys policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų. Tai patvirtino netoli oro uosto dirbantys kauniečiai ir pažadėjo prie Kedžių namų budintiems žmonėms pranešti, jei pareigūnai pajudės. 

Tuo metu Kauno policijos atstovė spaudai Ramunė Tarandė pakartojo dar trečiadienį savo vadovų išsakytus teiginius: pareigūnai bus pasitelkti tik tuomet, kai į juos kreipsis antstolis. Iki 9 val. ryto policijos pagalbos jis esą nebuvo prašęs.

Papildyta 10.35 val.: Policijos teigimu, šiuo metu pareigūnai nesiruošia jokiems veiksmams. Žmonės raginami nekelti panikos ir neskleisti klaidingos informacijos apie prie Garliavos artėjantį didelį pareigūnų skaičių.

Tuo metu protestuotojai jau rūpinasi vakaru. Galvojama atsigabenti projektorių ir vakare transliuoti krepšinio varžybas, kuriose žais Kauno „Žalgiris“ ir „Lietuvos rytas“. Kad žmonės neketina išsiskirstyti, rodo ir tai, kad ryte jiems atvežta biotualetų. Iki šiol jie naudojosi Kedžių ir Venckų teritorijoje esančiu lauko tualetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius