Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 02

Prokurorai susipažins su NSGK tyrimu dėl CŽV kalėjimų

Tyrimą dėl buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų galimo įgaliojimų viršijimo atliekantys prokurorai antradienį susipažins su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komiteto atlikto tyrimo dėl CŽV kalėjimų medžiaga.
Priedangos operacija: kol M.Laurinkus pozavo fotografams, D.Dabašinskas slapstėsi Seimo užkaboriuose.
M.Laurinkus / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Tai naujienų portalui 15min.lt patvirtino Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Aurelija Juodytė. „Prokurorai buvo kreipęsi į Seimą, prašydami jų tyrimo metu surinktos medžiagos, tačiau tos medžiagos negavo. Šiandien juos pasiekė raštas, jog leidžiama susipažinti su medžiaga atėjus į Seimą, todėl prokurorai rytoj eis į Seimą ir susipažins su ta medžiaga“, – pirmadienį sakė A.Juodytė.

Parlamentinį tyrimą atlikęs NSGK nustatė, kad sąlygos CŽV sulaikymo centrams įrengti, sulaikytiems asmenims atvežti ir išvežti buvo sudarytos, tačiau nenustatyta, ar jomis buvo pasinaudota. Be kita ko, NSGK išvadose teigiama, kad buvę VSD vadovai Mečys Laurinkus, Arvydas Pocius ir Dainius Dabašinskas nebuvo pateikę reikiamos informacijos šalies vadovams apie jų tarnybos bendradarbiavimą su užsienio partneriais. Jų veiksmus komitetas siūlė ištirti Generalinei prokuratūrai, ši netrukus pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo buvusių VSD vadovų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

M.Laurinkui – kardomosios priemonės?

Dar vykstant tyrimui prezidentė Dalia Grybauskaitė atšaukė M.Laurinkų iš ambasadoriaus Gruzijoje pareigų. Šias pareigas jis baigė eiti sausio 29 dieną, naujuoju ambasadoriumi Gruzijoje nuspręsta skirti pastaruosius dvejus metus generaliniam konsulatui Niujorke vadovavusį ambasadorių Joną Paslauską.

„M.Laurinkus nuo sausio 29 dienos, pasibaigus sutarties terminui, baigė eiti ambasadoriaus pareigas Gruzijoje. Šiuo metu vyksta naujojo Lietuvos ambasadoriaus Gruzijoje skyrimo procedūra“, – 15min.lt informavo Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

Viešojoje erdvėje neseniai pasirodė informacijos, esą praėjusią savaitę su generaliniu prokuroru Algimantu Valantinu susitikusi prezidentė D.Grybauskaitė kalbėjo ne tik apie vadinamąją Kauno pedofilijos bylą, bet ir apie M.Laurinkų. Teigiama, esą M.Laurinkui ketinama skirti kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti. Nei Generalinė prokuratūra, nei prezidentūra šios informacijos nepatvirtina.

„Negaliu komentuoti pokalbio turinio, nes jis neviešas. Negaliu pasakyti, apie ką buvo kalbama. Ar apie tai, ar ne apie tai, negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, – 15min.lt sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys ir pridūrė, kad net kalbant apie prokurorų atliekamus tyrimus, konkrečios priemonės ar veiksmai neaptariami: – Tyrimas priklauso nuo prokurorų ir prezidentė į tai nesikiša.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius