Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 17

Protestų skandinamas Kauno restorano „Casa della pasta“ vadovas: „Bandoma pavogti mano verslą“

Konflikto, įsiplieskusio tarp Kaune įsikūrusio restorano „Casa della pasta“ savininko Fabio Manconi ir buvusio darbuotojo Jurgio Valiukevičiaus, atgarsiai netyla jau antras mėnuo. Restoranas priverstas atlaikyti protestus, įmonės vardą diskredituojančius plakatus, skrajutes miesto centre, Darbo inspekcijos patikrinimus. 2,5 metų Lietuvoje gyvenantis verslininkas nusprendė nebetylėti.
Restoranas Casa Della Pasta
Fabio Manconi / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Gurkšnodamas kavą jam priklausančiame „Casa della pasta“ restorane Kauno Laisvės alėjoje, F.Manconi ima atvirauti iki šiol nesuprantantis, kas iš tikro vyksta. Italas nemano, jog ši akcija, nukreipta prieš jo įmonę, – tik vieno nepatenkinto, dėl savo teisių kovojančio darbuotojo sumanymas. Priežasčių, kodėl vyksta toks, jo nuomone, iš anksto suplanuotas puolimas, gali būti ne viena. Galbūt kažkas Jurgį pasiuntė sukelti sumaištį „Casa della pasta“ restorane?

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restorano „Casa Della Pasta“ savininkas Fabio Manconi

Tačiau vos tik atidariau antrą vietą Laisvės al., prasidėjo puolimas. Kažkam nepatinka, kad mes čia. Galima spėlioti, kam – Kaune veikia ne vienas itališkas restoranas, – teigė Fabio Manconi.

„Keletą metų veikia mano restoranas Muitinės gatvėje, bet nieko panašaus nėra buvę. Tačiau vos tik atidarėme antrą vietą Laisvės alėjoje, prasidėjo puolimas. Puolimas prieš mūsų sėkmę, picas. Kažkam nepatinka, kad mes čia. Galima spėlioti, kam – Kaune veikia ne vienas seniau už mus įsikūręs itališkas restoranas.

Italijoje mes sutariame tarpusavyje, bet Kaune visa tai primena išgyvenimo kovą. Kai šalia įsikuria nauja sėkminga vieta, imi nerimauti. O dar kai prakalbau apie planus atidaryti restoraną Vilniuje... Mane net bandė kai kas įbauginti – sakė lauksiąs su penkiais vyrais prie fontano. Galiu juos padaryti laimingais – uždaryti restoraną. Bet nemanau, jog klientai būtų laimingi, jei Kaune neliktų „Casa della pasta“. Kai kurie atvažiuoja pavalgyti net iš Vilniaus“, – užuominomis kalbėjo italas, pabrėžęs, jog nebūtų atidaręs antrojo restorano, jei būtų žinojęs, su kokiomis problemomis susidurs.

Pasak jo, savų tikslų turi ir buvusiam darbuotojui kovoti prieš jį padedantis solidarumo tinklas „Gyvenimas per brangus“. Juk tai jiems – puiki reklama, prasidėjus skandalui per dieną pritraukdavusi po 600 naujų puslapio mėgėjų.

„Ši organizacija rengė protestus ir dar prieš du restoranus (vieno jų – „Movido“ – istoriją aprašė 15min, – aut. past.), kurie kažkam čia, centre, manau, trukdo, tačiau viskas greitai nurimo. Toliau gadinamas „Casa della pasta“ vardas. Nes mes žinomesni, ir jiems tai naudinga. Kodėl Jurgis nesikreipia į teismą, negina ten savo neva pažeistų teisių? Nes jo tikslas kitoks, be to, neturi jokių savo reikalavimus pagrindžiančių įrodymų, niekas nestovi šalia jo“, – teigė F.Manconi.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta

Išlaukė sudėtingo momento?

Antrasis „Casa della pasta“ restoranas po 8 mėn. intensyvaus darbo atsidarė pernai, spalio 20 d. Pasak Fabio, jį lydėjo didžiulė sėkmė. Kasdien apsilankydavo po 500 klientų, savaitgaliais – dar daugiau. Po dviejų mėnesių darbuotojų skaičius išaugo nuo 11 iki 39. Tarp jų buvo ir Jurgis Valiukevičius.

„Jis pasinaudojo itin sudėtingu įmonei šventiniu laikotarpiu. Gruodžio 27 d., kuomet virtuvėje virė kalėdinis pragaras, jis ėmė klausti, ar už darbą sausio 1 d. bus mokamas dvigubas atlyginimas. Pasakiau, kad dabar ne laikas apie tai kalbėti, nes esame itin užsiėmę, tačiau jis nesiliovė, teigė nedirbsiąs, kol apie tai nepasikalbėsim. Prie visų virtuvės darbuotojų toliau dėstė reikalavimus, keikėsi, nustojo dirbti.

Norėdamas suvaldyti situaciją, pasakiau, kad eitų namo – ryte pasikalbėsime. Už šventines dienas mes visad mokame dvigubai, juk negalime išvengti įstatymų, tad nežinau, iš kur visa tai kilo“, – tikina Fabio.

Jo teigimu, kitą dieną Jurgis į darbą atėjo su organizacijos „Gyvenimas per brangus“ laišku, kuriame buvo nurodymai pasamdyti jį atgal, nes buvo atleistas neteisėtai, mokėti dvigubą algą švenčių metu ir labiau gerbti kitus darbuotojus. Jei tai nebus įvykdyta, prasidės protestai. Pokalbio metu Fabio išaiškino, jog niekas nebuvo atleistas. Vaikinui primintos įmonės taisyklės: jokių mobiliųjų telefonų virtuvėje, pokalbių ne darbo reikalais su kolegomis, išskyrus pertraukėlių metą, jokių rūkymų neatsiklausus darbdavio.

„Jis rūkyti eidavo itin dažnai. Teigė, turintis tai teisę daryti darbovietėje kas pusvalandį. Ar išties taip yra Lietuvoje? Taip pat Jurgis daug plepėdavo virtuvėje, ne itin gerai išplaudavo indus ir net vėluodavo į darbą. Turiu raštišką jo pasiaiškinimą, jog vėlavo, nes, pavyzdžiui, maitino katiną. O ir kiti darbuotojai ėmė juo skųstis“, – teigė Fabio.

Įrašinėjo viską, kas vyksta darbe

Rodos, po šio pokalbio abu nusiramino, Jurgis, anot italo, net atsiprašė. Tačiau praėjus keletui dienų, restorano savininkas sužinojo, jog darbuotojas organizuoja slaptus susitikimus, žinutėmis ragina kolegas kartu kurti profesinę sąjungą, kurios tikslas – sužlugdyti „Casa della pasta“.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta

„Kurti ją norėjo tik jis vienas. Jei tas noras būtų kilęs dėl tinkamų priežasčių, būčiau pirmasis, pasiūlęs profsąjungą darbuotojams. Jis spaudė kolegas, norėjo jais manipuliuoti. Norėjo profsąjungos pagalba ne spręsti problemas, o jas sukurti. Turiu kitiems darbuotojams Jurgio siųstas žinutes, kuriose jis siūlo spausti mane, kol pridarysiu į kelnes. Čia tai vadinasi siūlymu sukurti profesinę sąjungą? Kurie dabar metai? Į kokius laikus grįžome Lietuvoje?“ – demonstruodamas „Facebook“ žinutes, teigė Fabio.

Sausio 3 d. italas pastebėjo, jog Jurgis įrašinėja su visais darbuotojais pokalbius. Jo kišenėje buvo aptiktas veikiantis diktofonas.

Sausio 3 d. italas pastebėjo, jog Jurgis įrašinėja su visais darbuotojais pokalbius. Jo kišenėje buvo aptiktas veikiantis diktofonas.

„Tuomet susirūpinome, kokią žalą jis gali padaryti įmonei ir, svarbiausia, kitiems darbuotojams, įrašinėdamas pokalbius. Kolegos pradėjo jo šalintis.

Iškvietėme policiją. Surašiau įspėjimą dėl atleidimo iš darbo. Tai tęstis nebegalėjo. Kadangi jam buvo bandomasis laikotarpis, įspėjus leidžiama atleisti po trijų dienų. Jis pasirašė ant dokumentų, kad juos gavo, bet pabrėžė, kad nesutinka. Tuomet patikino, kad istorija nebaigta, ir kad stengsis toliau žlugdyti restoraną.

Atleidome jį ne dėl šios situacijos, atleidome, nes niekas nebenorėjo su juo dirbti. Jis visus gąsdino“, – tolesnę įvykių seką išdėstė septynerius metus Londone bei trejus metus Australijoje patirties sėmęsis Fabio.

Sutartis su Jurgiu nutraukta sausio 6 d. Praėjus savaitei, restorane surengtas pirmasis „Gyvenimas per brangus“ protestas. Įėjusi į vidų saujelė protestuotojų garsiai ėmė reikšti reikalavimus: jog Jurgis būtų priimtas atgal į darbą, jog būtų atsiskaityta su visais darbuotojais, virtuvės personalui reikalauta mokėti 3,5 euro valandinį atlyginimą, suteikti nemokamo maisto ir kavos. Kaip informavo Fabio, darbuotojams yra suteikiama 50 proc. nuolaida restorano patiekalams, o kai kurie jų gauna net didesnę nei 1 000 eurų algą.

„Protesto metu restorane sėdėjo gal 70 klientų, jų veidai buvo nelegaliai filmuojami. Nepaklusau spaudimui, nes visa tai – iš piršto laužta, tad istorija pasirodė internetiniuose portaluose. Žmonės ėmė manęs klausinėti, ar tai tiesa. Praėjus keletui dienų po pirmojo protesto, „Trip advisor“ puslapyje pasipylė blogi atsiliepimai. Akivaizdu, kad jie parašyti netikrų vartotojų, nes kai mano advokatas susisiekė su „Gyvenimas per brangus“, blogi atsiliepimai dingo kitą dieną“, – teigė Fabio.

VIDEO: Fabio Manconi pasakojimas

Centrą užtvindė plakatais ir skrajutėmis

Anot italo, spaudimas nemažėjo. Solidarumo tinklas kartu su Jurgiu ėmė dalinti įžeidžiančias skrajutes, trukdė klientams patekti į vidų, skleidė istoriją apie tai, kaip blogai „Casa della pasta“ elgiamasi su darbuotojais, iškabinėjo miesto centre ne vieną dešimtį restoraną išjuokiančių plakatų.

Skrajutės buvo dalijamos šalia „Casa della pasta“, pietų metu, kuomet į restoraną ateina nemažas srautas klientų. Buvo surengtas ir dar vienas protestas prie pat įėjimo – pasitelkti net būgnai.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Solidarumo tinklo „Gyvenimas per brangus“ akcija
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Solidarumo tinklo „Gyvenimas per brangus“ akcija

„Teisiškai jie stengiasi nepalikti kabliukų, pavyzdžiui, plakatuose ar skrajutėse parašo ne „Casa della pasta“, o „Pasta della casa“. Domėjomės ir tais protestais: ar išties galima triukšmauti Laisvės alėjoje vakaro metu? Ar tie protestai sankcionuoti? Juk ta organizacija nėra net registruota. Rašėme dėl to pareiškimą policijai, bet buvo paaiškinta, kad tai daroma su jų žinia. Plakatus išties galima kabinti bet kur be jokio leidimo? Jei taip, nesinori gyventi Lietuvoje. Ši situacija tampa gėdinga“, – tikino italas.

Pasak jo, plakatai klijuojami pačiame centre. Norima, jog ne visi kauniečiai sužinotų, kokia neva bloga „Casa della pasta“ vieta yra, o tik tie, kurie būna Laisvės alėjos apylinkėse. Tai kai kam labai patogu.

Leidimų net neprašė

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo Vytauto Jurkevičiaus teigimu, norint mieste išklijuoti plakatus, reikia tai suderinti su savivaldybe. Draudžiama lipdyti plakatus ant medžių, stulpų, pastatų, statinių ir kitose tam nenumatytose vietose. Šiuo atveju, pasak jo, jokio leidimo nebuvo duota, tad ši akcija – paprasčiausias miesto šiukšlinimas, už kurį taikoma administracinė atsakomybė – įspėjimas arba bauda nuo 20 eurų iki 140 eurų.

Šiuo metu, pasak V.Jurkevičiaus, Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojams pavesta atlikti tyrimą ir spręsti dėl administracinės teisenos pradėjimo. Bus aiškinamasi, ar protesto metu, kuomet prie restorano buvo triukšmaujama, leidžiami dūmai, nebuvo pažeistos viešosios tvarkos taisyklės.

Bus aiškinamasi, ar protesto metu, kuomet prie restorano buvo triukšmaujama, leidžiami dūmai, nebuvo pažeistos viešosios tvarkos taisyklės.

„Pagal įstatymą į protestus susirinkusiems asmenims leidimo nereikia, jei dalyvių skaičius neviršija 15 žmonių, tačiau organizatoriai turi pranešti savivaldybės administracijos direktoriui apie tai. Iki šios dienos apie minėtą protestą pranešimo nesame gavę“, – patikino V.Jurkevičius.

Kauno apskrities policijos duomenimis, iš viso gauti 4 pareiškimai (dėl pažeistos viešosios tvarkos, protesto akcijos), susiję su „Casa della pasta“. Šiuo metu vyksta aplinkybių patikslinimas.

VIDEO: Solidarumo tinklo „Gyvenimas per brangus“ akcija

Reikalaus šimtatūkstantinės žalos atlyginimo

F.Manconi iki šiol nesuvokia, ko reikalauja Jurgis, kuriam buvo sumokėta alga (15min susipažino su banko išrašais), jis buvo teisėtai atleistas iš darbo (pateikti tai įrodantys dokumentai), nes pažeidinėjo tvarką darbovietėje. Prisidėti prie jo norėtos sukurti profsąjungos nepanoro nė vienas kolega – visi 39 yra patenkinti sąlygomis „Casa della pasta“ ir toliau joje dirba.

„Mus tikrino Darbo inspekcija, kuri neaptiko jokių pažeidimų, apie kuriuos kalba Jurgis. Kaip dėl neva nelegaliai dirbusio pakistaniečio ir jam neišmokėtos algos? Tokio nebuvo. Dirba tik indas.

Jurgis teigia, kad pasiunčiau vyruką jį pagąsdinti. Ar tas vyrukas mini mane? „Casa della pasta“? Ne. Eini gatve ir įrašinėji viską su diktofonu? Kam? Kažkas įtartino. Jurgis nekovoja už darbuotojų teises, jis kovoja prieš mane ir mano įmonę. Turime darbuotojų pareiškimų, kuriuose jie tvirtina nieko nenorintys turėti bendro su Jurgiu“, – rėžė Fabio.

Italas paprašė leisti jam viešai atsiprašyti visų klientų, papuolusių į šią painiavą. Jis perspėja ir kitus darbdavius, kurie norės pasamdyti J.Valiukevičių. Šiuo metu ruošiamas ieškinys teismui. Įmonei, kuri dėl šio skandalo praranda daug klientų, padaryta žala gali siekti 100 tūkst. eurų. Sausį, palyginus su gruodžiu, apyvarta sumažėjo apie 40 proc. Tiesa, metų pradžioje klientų visad sumažėja.

„Nesakau, kad Jurgis teisus ar kad jis neteisus. Bet tai, ką kalba viešai, turi sugebėti pagrįsti. O jis neturi jokių įrodymų. Nejau galima sukurti tinklaraštį ir rašyti jame, ką tik nori?“ – retoriškai klausė Fabio.

Darbdavį užstojo ir keletas darbuotojų, patikinę, esantys laimingi dirbdami „Casa della pasta“.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Gennaro Ferro ir darbuotojas iš Indijos

„Taip, aš italas. Galite mane laikyti šališku, Fabio draugu, kuris jį gina. Bet ginu ne jį, o įmonę, kuri išlaiko mano šeimą. Juk Jurgio veiksmai kenkia jos įvaizdžiui, finansiniam stabilumui. Fabio nebeturi laiko tinkamai vadovauti restoranui, nes turi bendrauti su advokatu, spręsti šią situaciją. Kol čia dirbu, kovosiu už savo darbovietę“, – patikino „Casa della pasta“ darbuotojas Gennaro Ferro, pabrėžęs, jog protesto metu Jurgis iš jo pareikalavęs 300 eurų, jog ši istorija baigtųsi.

VIDEO: Casa della pasta savininkas Fabio Manconi

Darbo inspekcija pateikė išvadas

Remiantis viešoje erdvėje pateikta informacija dėl galimų darbo teisės bei darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojančių norminių teisės aktų pažeidimų, šių metų sausio pabaigoje Valstybinės darbo inspekcija (VDI) atliko patikrinimą abiejuose UAB „Ajo makaronai“ restoranuose Kaune.

Informacija dėl galimai „Casa della pasta“ neapmokamo darbo laiko nakties metu ar šventinėmis dienomis nepasitvirtino.

Informacija dėl galimai neapmokamo darbo laiko nakties metu ar šventinėmis dienomis nepasitvirtino. Nustatyta, kad darbuotojų dirbtas laikas naktį ar šventinėmis dienomis žymimas darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose, taip pat tinkamai apmokamas. Visi darbuotojai, dirbę patikrinimo metu, „Sodros“ duomenimis, buvo įdarbinti, su jais sudarytos rašytinės darbo sutartys.

Tačiau VDI aptiko kitokių pažeidimų, būdingų daugeliui maitinimo įstaigų: ne visi darbuotojai dirba darbo grafikuose nustatytu laiku, taip pat užfiksuota darbo ir poilsio laiko režimo pažeidimų (kai kurie darbuotojai dirbo daugiau kaip 48 val. per savaitę, ne visiems užtikrinamas 35 val. kassavaitinis poilsis). Taip pat darbovietėje nebuvo užtikrintas galimų profesinės rizikos veiksnių vertinimas, darbuotojų sveikatos tikrinimas, neįrengtos darbuotojams persirengimo patalpos.

Įmonė įpareigota pašalinti patikrinimo metu nustatytus pažeidimus. Už juos UAB „Ajo makaronai“, valdančios „Casa della pasta“ restoranus, direktoriui paskirta bauda. Kadangi nusižengimas padarytas pirmą kartą, suteikta teisė sumokėti pusę minimalios baudos – 40 eurų.

Per pastaruosius dvejus metus kreipimųsi ar skundų dėl šios įmonės, anot VDI atstovų, negauta.

Kovoja dėl pakistaniečio algos

15min pakalbino ir patį J.Valiukevičių, šiuo metu jau dirbantį kitoje įmonėje. Į susitikimą jis atėjo kartu su pakistaniečiu studentu Ahmedu, kuris viešintis nesutiko.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Restoranas Casa Della Pasta
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Buvęs „Casa della pasta“ indų plovėjas Jurgis Valiukevičius

Iš pradžių reikalavęs grąžinimo į darbą, nemokamos kavos, maisto, pakelti atlyginimą virtuvės darbuotojams, mokėti už viršvalandžius ir darbą nedarbo metu, suvienodinti darbo užmokesčius užsieniečiams ir lietuviams, išmokėti nelegaliai dirbusiam Ahmedui nesumokėtą algą, šiandien Jurgis tikina būsiąs laimingas, jei savo pasieks bent jau pakistanietis. Tai reikštų Fabio atsiprašymą.

„Fabio tikina, kad Ahmedo nepažįsta, bet jo vardas yra darbo grafikuose. Tai gali patvirtinti ir jo universiteto atstovai, skambinę Fabio dėl įdarbinimo sutarties. Ahmedo telefone – virtuvės šefės Agnės, Fabio skambučių išklotinės. Ir kiti darbuotojai gali patvirtinti, kad jis dirbo virtuvėje. Kovoju ne tik dėl Ahmedo. Noriu, kad kažkas keistųsi. Kad restoranuose dirbantys asmenys būtų gerbiami. Kad gautume tai, kas priklauso pagal Darbo kodeksą: tvarkingus grafikus, sutartis, algas.

Sulaukiau nemažai palaikymo, nes daugelyje maitinimo įstaigų vyrauja tokios problemos. Visa tai galėjo būtų išspręsta tyliai, bet Fabio to nepanoro. Dabar išleis daugiau teisininkams“, – teigė Jurgis, tikinantis, jog visa tai – teisė į laisvą žodį, tinkamas darbo sąlygas, protestus.

Pats Ahmedas teigia dirbęs „Casa della pasta“ apie du mėnesius, algą į rankas gavęs tik už pirmąjį. Fabio vis kartodavo jam, kad sutartis tuoj tuoj bus, nes sudėtinga įdarbinti trečiosios šalies pilietį.

„Dirbau ne visu etatu, savininkas skolingas liko apie 300 eurų. Išmetė kartu su Jurgiu, nes pritariau jo idėjai steigti profsąjungą, reikalauti sulyginti atlyginimus: užsieniečiams mokėdavo 2,5 euro už valandą, lietuviams už tą patį darbą – 3 eurus“, – patikino pakistanietis.

VIDEO: Jurgis Valiukevičius

Su išsamia Jurgio Valiukevičiaus istorijos versija galite susipažinti internetinio portalo „Gyvenimas per brangus“ publikacijoje. Daugiausiai dėmesio sulaukė epizodas, kuomet vaikiną, jau prasidėjus konfliktui su darbdaviu, šalia darbovietės susistabdė nepažįstamas vyras ir liepė „nemutinti vandens“. Jurgis pateikė šio pokalbio garso įrašą.

Pakistaniečio Ahmedo istoriją taip pat aprašė „Gyvenimas per brangus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius