Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ropliažmogių sąmokslo teorija užkabino ir Vatikaną: ar tikrai salė ten primena gyvatę?

Jau ne vienus metus platinama sąmokslo teorija, esą atskiras valstybes ar net visą pasaulį valdo ropliažmogiai, atgarsį randa ir Lietuvoje. Interneto vartotojai kaip to įrodymą pateikia nuotraukų iš Vatikano – kai kurie pastatai ir ar jų interjeras tariamai suprojektuoti taip, kad primintų milžinišką roplį. Tai tėra sąmokslo teorija, neturinti jokių įrodymų.
Popiežiaus audiencijų salė
Popiežiaus audiencijų salė / Nuotr. iš „EWTN Vatican“ paskyros „Facebook“

Įtartinais laiko net prezidentus

Reptiloidai (dar vadinami reptoidais, zaurais, drakonijonais, driežažmogiais, ropliažmogiais ir kt.) yra dažni mokslinės fantastikos, fantasy kūrinių, ufologijos, o pastaraisiais dešimtmečiais – ir sąmokslo teorijų herojai.

Jau seniai jie iš fantastikos perkelti į mūsų kasdienybę, apie juos net rašomos knygos. Sąmokslų visur ieškantys žmonės aiškina, esą tokios būtybės įsitaisiusios įvairių šalių valdžioje, tarptautinių organizacijų vadovybėje, priima svarbius sprendimus ar bent stovi už šių asmenų ir daro įtaką jų veiksmams.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kuriems Popiežiaus audiencijų salė primena gyvatės galvą
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Kai kuriems Popiežiaus audiencijų salė primena gyvatės galvą

Taip dažnai kalbama apie sprendimus ir nurodymus, kurie daug kam nepatinka. Ši sąmokslo teorija ypač išpopuliarėjo per pandemiją, kai buvo taikomi įvairūs ribojimai.

Kaip tik tada gimė Didžiojo perkrovimo sąmokslo teorija, esą pasaulio verslo ir technologijų elitas sukūrė COVID-19 savo interesams patenkinti, pasauliui užvaldyti, įvairioms teisėms apriboti ar žmonijai išnaikinti.

Aiškinama, esą žmonijos pažanga buvusi tokia staigi, kad nutarta stabdyti mokslo ir technologijų raidą. Tariamai paliekamos tik skaitmeninės technologijos, kurios leidžia geriau sekti gyventojus.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų kolekcija: COVID-19 sugalvota dėl 5G ryšio ir siekiant užvaldyti pasaulį

Pastaraisiais metais ji buvo praplėsta aiškinimais, esą gyventojai bus verčiami vietoj įprastos mėsos valgyti laboratorijose sukurtą, jos pakaitalus, vabzdžius ir kirminus. Čia esama tiesos grūdo – dėl klimato krizės, jei imtų mažėti įprastų produktų, gali tikrai tekti keisti mitybą ir dairytis alternatyvų. Bet kol kas niekas neverčiamas tai daryti.

Reptiloidų tariamai esama tarp įtakingų verslo, politikos ir kitų sričių atstovų, kurie neva siekia pakeisti nusistovėjusią pasaulio tvarką. Pavyzdžiui, aiškinama, kad vienas iš jų yra JAV prezidentas Joe Bidenas.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai kažkas pailgino ir nubrozdino J.Bideno nosį? Taip, kompiuteris

Arba jų pėdsakų ieškoma Vatikane. Viena „Facebook“ vartotoja pasidalijo nuotraukų koliažu, tariamai tai įrodančiu. Jame matyti neįprastos formos pastatas ir jo interjeras, o greta – žaliasis medžių pitonas (jo nuotraukų nesunku rasti internete atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką).

Ekrano nuotr. iš pinterest.com/Ne tik Popiežiaus audiencijų salė lyginama su gyvatės galva, bet ir ieškoma kitų mistinių detalių
Ekrano nuotr. iš pinterest.com/Ne tik Popiežiaus audiencijų salė lyginama su gyvatės galva, bet ir ieškoma kitų mistinių detalių

„Popiežiaus audiencijos salė, – greta paaiškino moteris. – Kaip matote, pastatas suprojektuotas taip, kad viduje ir išorėje atrodytų lygiai kaip milžiniškas roplys.

Tai yra, kai „šv. tėvas“ kreipiasi į ten esančius žmones, jis iš esmės kalba per milžiniško roplio burną. Beje, Biblijoje šėtonas vaizduojamas kaip roplys.“

Gyvatės žvynus primena saulės baterijos

Panašių vaizdų ir komentarų internete gausu. Jų jau ne vienus metus galima rasti „YouTube“ (čia, čia), „Reddit“, „Pinterest“, „X“ (čia, čia, čia).

Dar 2017 m. viename tinklalapyje buvo detaliai išanalizuotas Popiežiaus audiencijų (dar žinomos kaip Pauliaus VI ar Pontifikų audiencijų) salės interjeras. Esą pastato forma iš lauko taip neprimena roplio, kaip jo vidus.

Šiame tekste aiškinama, esą langai yra tarytum milžiniško roplio akys, priekyje ant scenos neva matyti milžiniški dantys.

Ekrano nuotr. iš medium.com/Kai kuriems Popiežiaus audiencijų salė primena gyvatės galvą
Ekrano nuotr. iš medium.com/Kai kuriems Popiežiaus audiencijų salė primena gyvatės galvą

Net čia esančioje didžiulėje Pericle Fazzini skulptūroje „Prisikėlimas“ įžvelgtas roplys – prisikeliančio Jėzaus galva esą primena gyvatės.

„Tyrimai rodo, kad mūsų pasaulį valdo „giluminė valstybė“ (angl. Deep state) – grupė žmonių, kurie nėra amerikiečiai, europiečiai, rusai, kanadiečiai ir t.t., bet yra už nacionalinės tapatybės ribų, ir jie valdo visą mūsų pasaulį.

Jau seniai kalbama, kad ten esama ir nežemiškos įtakos. Ne visų rasių nežemiškų būtybių, bet vienos konkrečios – reptilijų. Ne visi ropliai yra širdies atskalūnai, bet grupė, kaip ir žmonių grupė, kuri siekė padaryti įtaką šiai planetai“, – rašoma tinklalapyje.

Po poros mėnesių šie išvedžiojimai, išversti į vokiečių kalbą, buvo publikuoti viename tinklaraštyje.

Taip pat skaitykite: Vėl mena Vatikano mįsles: dėl ko iš tiesų Benediktą XVI pakeitė Pranciškus?

Šiemet sausį dar viename tinklaraštyje pasirodė tekstas apie gyvatės kultą Vatikane. Čia taip pat aiškinama, esą audiencijų salė iš lauko atrodo kaip milžiniška gyvatės galva, iš mozaikų sudaryti langai primena akis, kurios viduje spokso į tą, kuris stebi sceną. Kolonos ant šios atrodo lyg dantys.

Pauliaus VI audiencijų salė yra 6,3 tūkst. vietų pastatas Romoje, suprojektuotas italų architekto Piero Luigi Nervi ir baigtas statyti 1971 m. Jis iškilo ant ordino „Kolumbo riteriai“ dovanotos žemės. Tik dalis pastato yra Vatikane, didžiuma – Romoje ir laikoma eksteritorine erdve.

Popiežius šią salę naudoja kaip alternatyvą Šventojo Petro aikštei, kai trečiadienių rytais rengia bendrąją audienciją.

2008-ųjų lapkritį buvo pastato stogas buvo baigtas dengti 2,4 tūkst. saulės baterijų. Jų pagamintos energijos užtenka statiniui apšildyti arba atvėsinti ir apšviesti visus metus. Šis projektas buvo tąmet laimėjo Europos saulės prizą.

Dėl baterijų stogas iš toli atrodo lyg gyvatės žvynai. Tačiau jokiuose patikimuose šaltiniuose neskelbiama nei kad toks buvo šio projekto tikslas, nei kad pastato išorė ir interjeras buvo specialiai sukurti taip, kad primintų roplį.

Tiki 4 proc. rinkėjų

JAV mokslininko Michaelo Barkuno manymu, kad sąmokslas apie reptilijų valdymą gimė iš Konano Barbaro kūrėjo Roberto E. Howardo apsakymo „Šešėlių karalystė“ (The Shadow Kingdom), publikuoto dar 1929 m. Jis buvo paremtas teosofinėmis idėjomis apie prarastus pasaulius” Atlantidą ir Lemūriją.

Taip pat – 1888 m. rusų-amerikiečių okultistės Jelenos Blavatskajos knyga „Slaptoji doktrina“, kurioje užsiminta apie „drakonus-žmones“, kadaise turėjusius galingą civilizaciją Lemūrijos žemyne”.

R.E.Hovardas rašė apie „gyvatės žmones“ – humanoidus su žmogaus kūnu ir gyvatės galva. Jie gyvena požeminėse perėjose, moka imituoti žmones ir, naudodamiesi gebėjimais keistis bei kontroliuoti protus, skverbiasi į žmoniją. Panašias būtybes į savo kūrinius įtraukė ir kai kurie vėliau gyvenę rašytojai.

123RF.com nuotr./Tigrinis pitonas
123RF.com nuotr./Tigrinis pitonas

Istorikas Edwardas Guimont’as savo ruožtu tvirtino, kad reptilijų sąmokslo teorija atsirado iš ankstesnių pseudoistorinių legendų, gimusių kolonizuojant Afriką.

Tai buvo daugiausia literatūrinė išmonė. Visai rimtai teoriją apie žmones tariamai valdančius reptiloidus ėmė platinti britas Davidas Icke’as. Buvęs futbolininkas, sporto komentatorius ir užkietėjęs antisemitas yra išleidęs daugiau nei 20 knygų.

Pirmą kartą šia tema jis pasisakė 1999 m. išleistoje knygoje „Didžiausia paslaptis" (The Biggest Secret). Aukšti, kraują geriantys, pavidalus keičiantys humanoidai iš Alpha Draconis dvinarės žvaigždės sistemos, dabar pasislėpę požeminėse bazėse, neva esantys pasaulinio sąmokslo prieš žmoniją varomoji jėga.

D.Icke’o žodžiais, dauguma senovės ir šių laikų pasaulio lyderių, įskaitant bankininkus Rotschildus, Bushus, britų karališkąją šeimą, yra susiję su šiomis būtybėmis.

2013 m. „Public Policy Polling“ atlikta amerikiečių apklausa parodė, kad šiomis idėjomis tiki 4 proc. registruotų rinkėjų. JAV rašytoja Vicki Santillano jas teoriją priskyrė 10 populiariausių sąmokslo teorijų.

Antisemitiniai pareiškimai tapo priežastimi Vokietijoje atšaukti ne vieną renginį, kuriame turėjo dalyvauti D.Icke’as. Dėl keliamos grėsmės viešajai tvarkai D.Icke’ui buvo uždrausta įvažiuoti į Nyderlandus. Šis draudimas buvo išplėstas į visą Šengeno zoną, taigi ir Lietuvą, jis galioja iki šių metų lapkričio.

Skatina smurtą

Ropliažmogių teorija nėra tik šio vieno asmens kraštutiniai įsitikinimai. Ji jau realiai skatina smurtą. 2019 m. sausį vienas Sietlo gyventojas prisipažino subadęs brolį daugiau nei metro ilgio kardu. „Dievas man pasakė, kad jis yra driežas“, – tvirtino 26-erių amerikietis, paskambinęs pagalbos telefonu 911.

Jis priklausė kraštutinių dešiniųjų ekstremistų grupei „Proud Boys“, kurios nariai dalyvavo Kapitolijaus šturme, ir tikėjo žinoma sąmokslo teorija „QAnon“.

Taip pat skaitykite: Sąmokslo teorijų motina: nuo skiepų, 5G, koronaviruso ir pedofilų išgelbės D.Trumpas ir V.Putinas

Šios teorijos, ypač išpopuliarėjusios per pandemiją, išpažinėjai siejami su daugiau nusikaltimų, pavyzdžiui, Kapitolijaus šturmu. Ir ji, ir tikėjimas apie humanoidus valdžioje laikomos mirtinai pavojingomis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai prie Kapitolijaus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai prie Kapitolijaus

Nešvilyje per 2020 m. Kalėdas automobilį susprogdinęs, tris žmones sužeidęs, dešimtis pastatų apgadinęs, o pats žuvęs 63-ejų Anthony’is Warneris tikėjo, esą pasaulį valdo ropliažmogiai. Jis įvairiems šalies gyventojams siuntė laiškus, kuriuose dalinosi sąmokslo teorijomis apie ateivius, humanoidus, Rugsėjo 11-ąją.

Ir „QAnon“, ir mitas apie ropliažmogius susiję su šimtmečius skaičiuojančiomis antisemitinio pobūdžio sąmokslo teorijomis.

15min verdiktas: melas. Popiežiaus audiencijų salės išorė ir interjeras gali priminti roplį, tačiau nėra jokios informacijos, patvirtinančios, kad jie buvo projektuoti turint būtent tokį tikslą. Statinio stogas gyvatės žvynus primena dėl ant jo įrengtų 2,4 tūkst. saulės baterijų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius