Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl kapstosi Viktorijos Čmilytės-Nielsen praeityje: priminė Rusiją ir tėvo ryšius su KGB

Sąmokslo teorijų ieškotojai vėl primena, kad šachmatų didmeistrė Viktorija Čmilytė-Nielsen prieš keliolika metų yra žaidusi Sankt Peterburgo klube. Lygiai prieš metus, priminus seną jos interviu apie sėkmingą klubo pasirodymą varžybose ir perspektyvas Europos lygiu, buvo platinama melagiena, esą ji atstovavo Rusijai. Tai yra melas – būsimoji Seimo pirmininkė beveik nuo Nepriklausomybės atgavimo atstovavo Lietuvai, bet interviu kopija vėl pasirodė internete.
Mariaus Repšio ir Viktorijos Čmilytės-Nielsen šachmatų dvikovos akimirka
Mariaus Repšio ir Viktorijos Čmilytės-Nielsen šachmatų dvikovos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Primintas tėvas

Šiomis dienomis socialiniame tinkle „Facebook“ jau ne pirmą kartą imta platinti rusiško laikraščio puslapio kopija. Joje – prie šachmatų lentos palinkusios sportininkės nuotrauka ir trumpas interviu su ja.

„Viktorija Čmilytė: dabar turime ir auksą, ir kelionę į Europą“, – didžiosiomis raidėmis skelbia straipsnio antraštė.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Jau ne pirmą kartą susietas Viktorijos Čmilytės-Nielsen žaidimas Rusijoje ir jos tėvo buvimas KGB rezerve
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Jau ne pirmą kartą susietas Viktorijos Čmilytės-Nielsen žaidimas Rusijoje ir jos tėvo buvimas KGB rezerve

Jo kopija savo paskyroje „Facebook“ sekmadienį pasidalijusi pedagogė Antanina Strumilienė iš Birštono pridėjo tik lakonišką komentarą: „Čia Feisbukas primena. Tiesiog.“

Daugiau nei 56 tūkst. sekėjų turinti moteris nurodė, kad interviu su politike pastebėjo kitos „Facebook“ vartotojos G.Gorienės paskyroje.

Prieštaringai vertinama interneto laidų vedėja Giedrė Gorienė išties pusantros valandos anksčiau pakartojo lygiai metų senumo savo įrašą su ta pačia straipsnio kopija.

„FB primena“, – ji pakomentavo panašiai, bet šį kartą didelio dėmesio įrašui nesulaukė – iki antradienio ryto tik reakcijų būta apie 100, o komentarų – vos 4, šeši žmonės nuotrauka pasidalijo. A.Strumilienės įrašas sulaukė beveik 140 reakcijų, juo pasidalyta beveik 60 kartų.

Užtat pernykščiu G.Gorienės įrašu buvo pasidaliję beveik 210 žmonių, maždaug 450 internautų vienaip ar kitaip į jį sureagavo.

„Dabar aišku, kodėl šitą raudonąją ledi purto net nuo minties apie Lietuvos Prezidento paminklą Vilniuje?!?“ – tuomet emocingai į dvi nuotraukas sureagavo G.Gorienė.

Vienoje matyti minėtas interviu su V.Čmilyte-Nielsen. Greta pridėta KGB pažymos, kuria leitenantą V.I.Čmilį pasiūlyta įtraukti į KGB rezervą, kopija.

Viktoras Čmilis yra politikės tėvas, vaikystėje buvo jos treneris, nors prieš tai praktikavo boksą, net buvo tapęs Lietuvos jaunių bokso sunkiojo svorio čempionu. Jis yra pripažinęs, kad priklausė KGB rezervo karininkams, todėl šis biografijos faktas ir buvo susietas su šachmatininkės žaidimu Sankt Peterburgo klube.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Viktorijos Čmilytės-Nielsen žaidimas Rusijoje ir jos tėvo buvimas KGB rezerve jau aptarinėtas pernai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Viktorijos Čmilytės-Nielsen žaidimas Rusijoje ir jos tėvo buvimas KGB rezerve jau aptarinėtas pernai

Tačiau KGB buvo Sovietų Sąjungos valstybės saugumo komitetas, o būsimoji Seimo pirmininkė žaidė Rusijoje, nuo SSRS žlugimo praėjus daugiau nei dešimtmečiui.

Dar 1987 metų spalį V.Čmiliui buvo suteiktas atsargos vyresniojo leitenanto laipsnis su nuoroda, kad saugumo organuose netarnavo.

Žaidė tik už Lietuvą

Pernai buvo platinama melagiena, neva V.Čmilytė-Nielsen, kaip sportininkė, net yra atstovavusi Rusijai. Ši informacija buvo klaidinga rašinio, kurio kopija dalijamasi, interpretacija. Tai galima suprasti iš paties interviu.

Straipsnelyje pirmiausia buvo priminta, kad sportininkė jau ne pirmus metus vadovavo Sankt Peterburgo klubui SPbŠF ir kad jos užtikrintas žaidimas leido klubo komandai nugalėti varžybose Rusijos sostinėje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš interviu su tuo metu Sankt Peterburgo klube žaidusia Viktorija Čmilyte-Nielsen padaryta išvada, esą ji dirbo Rusijai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Iš interviu su tuo metu Sankt Peterburgo klube žaidusia Viktorija Čmilyte-Nielsen padaryta išvada, esą ji dirbo Rusijai

Toliau pateiktas sportininkės interviu tinklalapiui „Šachmatinė Maskva“. Ji priminė jau penktus metus – nuo 2006-ųjų – atstovaujanti SPbŠF (reiškia, pokalbis greičiausiai vyko 2010 m.). Po to pasidalijo mintimis apie klubo atstovų žaidimą ir ateitį, mat, nugalėjus Maskvoje, laukė varžybos užsienyje.

Vos septynių pastraipų straipsnelyje kalbama apie konkrečias klubų varžybas, ne atstovavimą kuriai nors šaliai (kaip galima suprasti, „į Europą“ taip pat važiavo SPbŠF, ne Rusijos nacionalinė komanda).

Pačiame pirmame sakinyje pažymėta, kad V.Čmilytė-Nielsen yra iš Lietuvos, vėliau darsyk nurodyta, kad ji yra lietuvė. Sportininkės pavardė taip pat bent dukart parašyta su lietuviška galūne, nors Lietuvoje ji kartais iškraipoma.

Taip pat skaitykite: Melą susiuvo baltais siūlais: Viktorija Čmilytė-Nielsen nežaidė už Rusijos valstybę

Interviu su V.Čmilyte-Nielsen buvo publikuotas laikraštyje „Sport Weekend“, kurio pavadinimą galima pamatyti po jos nuotrauka, 2010-aisiais, balandžio 19-21 d. numeryje. Straipsnis pasirodė paskutinio puslapio apačioje.

Teiginius, esą yra atstovavusi Rusijai, savo paskyroje „Facebook“ paneigė pati V.Čmilytė-Nielsen, juos pavadinusi „visiška nesąmone“.

„Ištraukus keliolikos metų senumo rusiško laikraščio iškarpą sapaliojama, kad aš neva esu žaidusi už Rusijos rinktinę ir ketinau tai daryti vėl.

Absoliutus melas, – pabrėžė ji. – Vienintelė šalis, kuriai esu atstovavusi, – tai Lietuva. Lietuvos šachmatų rinktinėje debiutavau būdama 9-erių, 1992 m.“

Seimo pirmininkė taip pat priminė, kad jos pavardė yra ne rusiškos, o ukrainietiškos kilmės, Ukrainoje paplitusi panašiai kaip Lietuvoje Kazlauskai ar Petrauskai. „Čia – manantiems, kad rašant pavardę ukrainietiškai (Čmil) ji atrodys rusiškiau“, – ironizavo ji.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Platinamą interviu V.Čmilytė-Nielsen davė 2010 m., kai žaidė Sankt Peterburgo klube. Rusijai ji niekada neatstovavo. Seimo pirmininkės tėvas V.Čmilis priklausė KGB – sovietinės represinės struktūros – rezervui, o laimėti titulus ji pradėjo jau žlugus SSRS.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius