Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 03

Kiaulių gripo dar „nenurašykime“

„Geriausia priemonė nuo gripo – skiepai“, – teigia Vytautas Bakasėnas, mūsų šalies vyriausiasis epidemiologas, ir priduria, kad nereikėtų manyti, jog kiaulių gripas jau praeityje. Tad apie šį, kiaulių gripą, bei įprastus gripus kalbiname šį specialistą.
Kiaulių gripas
Kiaulių gripas. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

– Kodėl ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje siaučia vadinamasis kiaulių gripas (mokslinė terminologija A/H1N1)? Juk vos prieš porą trejetą metų mes buvome gąsdinami, kad tuoj mutuos vadinamasis paukščių gripas (analogiškai – A/H5N1) ir visą planetą apims šio gripo štamo (atmainos) pandemija.

– Deja, gripo štamų yra daug ir tiksliai nuspėti, kada ir kaip mutuos viena ar kita šios ligos atmaina, o juo labiau – įvyks tos mutacijos kokybinis šuolis (kaip įvyko vadinamojo kiaulių gripo atveju). Kol kas nė vienos valstybės mokslininkai to sumodeliuoti negali. Taip, visi jau buvo nusiteikę paukščių gripo pandemijai (nes ėmė ryškėti visi jos pirmieji požymiai), tačiau įvyko, kaip įvyko. Tai yra kiaulės sirgo gripu, ši jo atmaina ėmė žaibiškai kisti, įvyko jos mutacijos kokybinis šuolis, ir minėtasis gripas persimetė ant žmonių. Štai ir turime rezultatą: per pasaulį „pergalingai“ žygiuoja vadinamasis kiaulių gripas.

– O vadinamąjį paukščių gripą jau galime „nurašyti“?

– Jokiu būdu. Jis bet kada gali „sprogti“. Kada tai įvyks, to nepasakys nė vienas epidemiologas. Ir gripo štamų mutacija, ir naujos pandemijos pradžia ir toliau išlieka neprognozuojami dalykai.

– Vadinasi, tas ligas, nuo kurių pandemijų (maras, šiltinė, raupai ir t.t.) anksčiau kentėjo žmonija (kol neišrado skiepų), keičia gripas?

– Galima sakyti ir taip, nes gripo virusai, skirtingai nei kitų ligų, kito, kinta ir kis. Užtenka prisiminti vien praeitame amžiuje po Pirmojo pasaulinio karo visame pasaulyje siautėjusią gripo pandemiją – vadinamąją „ispanką“. Per keletą minėtojo karo metų žuvo apie 10 mln. žmonių, o nuo šios gripo atmainos per 1918–1922 m. (apytiksliai) nuo 25 iki 100 mln. Mat tuomet antibiotikų dar nebuvo išrasta, o pati ligos eiga vystėsi tiesiog žaibiškai. Iš viso vadinamuoju ispaniškuoju gripu persirgo apie 500 mln. žmonių. Ir dar ilgai po šios epidemijos virusologai ginčijosi – gripas tai ar ne? Kol galų gale sutarė, kad tai buvo gripas.
Laimė, per vėlesnes gripo pandemijas nebuvo tiek daug mirčių. 1957 m. kilo vadinamasis azijietiškas gripas, 1968 m. – Honkongo gripas, 1977 m. – rusiškas gripas. Ir štai, po ilgesnės pertraukos, sulaukėme kiaulių gripo. To reikėjo tikėtis, nes gripo pandemijos kartojasi vidutiniškai kas keliasdešimt metų.

– O gal mes pernelyg panikuojame? Pasaulinė sveikatos organizacija šį gripą jau paskelbusi pandemija?

– Dar birželio mėnesį. Kai ši gripo epidemija pasiekė savo šeštąjį vystymosi etapą.

– Ką jūs galite pasakyti apie šio (ar kito) gripo simptomus Ukrainoje? Mat jie labai panašūs į ispaniškojo gripo. O skrodimus atlikę britų medikai susirūpino, kad mirusiųjų plaučiai buvo juodi kaip anglis.

– Ukrainiečiai taip pat serga kiaulių gripu, o ne „prisikėlusia ispanka“. Praeitos pandemijos pasikartoti negali, nes, kartoju, gripo sukėlėjai visąlaik mutuoja.

– Štai dabar ir mūsų, ir pasaulio žiniasklaida minėtąją pandemiją nori padaryti „baubu“. Tačiau vien Amerikoje kasmet nuo paprasto gripo miršta net... 36 tūkst. žmonių, o nuo šio – kiaulių gripo – mirusiųjų vis dar skaičiuojama vienetais. O Lietuvoje argi kasmet nebūna mirčių nuo, atrodytų, visiems gerai žinomo „įprasto“ gripo?

– Taip, kasmet fiksuojama po keletą mirčių, kurios paprastai kažkodėl įvardijamos dėl kitų ligų: ligos istorijoje įrašoma, kad žmogus mirė nuo plaučių uždegimo ar ūmaus viršutinių kvėpavimo takų nepakankamumo, vienokių ar kitokių komplikacijų. Net nežinau, kaip paaiškinti, kodėl pas mus vyrauja tokia tradicija. Gal labai gajus stereotipas, kad įprastas gripas – tai „tik“ vidutinio sunkumo liga, niekaip negalinti baigtis mirtimi.

– Tačiau šis, vadinamasis kiaulių gripas (nors jį, pasak pašnekovo, derėtų vadinti naujuoju pandeminiu gripu), berods, ne toks pavojingas, kaip vadinamasis paukščių.

– Iš dalies taip. Pagal pagrindinį kiekvienos pandemijos pavojingumo laipsnį (susirgusiųjų ir mirusiųjų santykį) gripas A/H1N1 nėra toks pavojingas. Tačiau tuo „guostis“ nevalia: juk matote, beveik kas savaitę nuo jo miršta žmonių. Beje, sulaukėme ir pirmosios sezoninio gripo aukos.

– Ar dar yra prasmės skiepytis nuo šio, sezoninio, gripo?

– Be abejo, yra. Visada yra.

– Kiek truks šis gripas (kaip įprastai kasmet sezoninis), tikriausiai nepasakys niekas?

– Deja, taip. Niekas nepasakys, kiek dar gali būti ir jo paūmėjimo atvejų – ar padaugės sergančiųjų viena ar kita jo forma.

– O jei šis kiaulių gripas susikryžmins su buvusiu paukščių gripu?

– Žiniasklaida jau „buria“ įvairias baisybes. Tačiau gali būti ir taip, kad naujasis pandeminis gripas susikryžmins su dabartiniu sezoniniu. Juk gripo virusai tarp visų virusų ypač linkę mutuoti. Tad gali būti visaip. Todėl gripo situaciją kontroliuoja atitinkamos institucijos ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje.

– Ką jūs išskirtumėte iš visų profilaktinių priemonių nuo gripo?

– Skiepus. Pasaulyje geresnės profilaktinės priemonės nuo šios šiuolaikinės pandemijos neišrasta. Aš labai abejoju, ar kas nors pakeis skiepus – bent jau artimiausioje ateityje. Ir dar. Laikas mums visiems pagaliau suvokti, kad gripas – tai labai rimta liga, kad tai – ne eilinis peršalimas ar sloga. Todėl reikia laiku nuo šios ligos skiepytis, šaltuoju ir drėgnuoju metų laiku – tinkamai rengtis, maitintis, stengtis neperšalti bei neperkaisti. O susirgus – nevaidinti „didvyrių“ ir nesiveržti į darbą ar į lauką. Atrodytų, tai visiems mums gerai žinomos tiesos, tačiau jų nepaisymas, deja, kasmet kainuoja žmonių gyvybes. O pandeminio gripo epidemija aukų pareikalauja dar daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius