-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 12

Seime – veržtas grįžti su aistras keliančiu projektu: ar laisviečiai vėl nenudegs uodegų?

Seime kurį laiką aktyviai buriama politinė parama partnerystės, taip pat – ir tos pačios lyties asmenų, įteisinimui. Neoficialiai teigiama, kad jau kitą savaitę ketinama registruoti tai numatantį įstatymo projektą. Klausimas, ar jo neištiks toks pats likimas, kaip ir Seimo atmesto pirmtako, nes daug politikų – tiek valdančiųjų, tiek opozicijos, tikino iki šiol nematę dokumento ir nežino, ką konkrečiai ketinama siūlyti.
Meninė akcija „Bučinys“
Meninė akcija „Bučinys“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Seimas prieš metus atmetė ir tobulinti grąžino Partnerystės įstatymo, kuris įteisintų ir tos pačios lyties asmenų santykius, projektą.

Iš karto po to Laisvės partijos atstovai tikino, kad tai – ne pabaiga, toliau bus siekiama visų piliečių lygybės.

Svarstant Seimo pavasario sesijos darbų programą, radosi opozicinei parlamento Lietuvos regionų frakcijai priklausančios Agnės Širinskienės siūlymas išbraukti Partnerystės įstatymo projektą.

Tačiau balsų dauguma Seimas nusprendė, kad jis joje turėtų likti.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen neseniai sakė, kad teikti šį projektą reikia, kai bus užtikrintas palaikymas.

„Ties tuo dabar ir dirbama, žinau, kad aktyviai dirba kolegos iš Laisvės frakcijos, be to, aš pati turiu ne vieną susitikimą, skirtą tam“, – gegužės pradžioje kalbėjo ji.

Vienas Partnerystės įstatymo projekto iniciatorių Seimo Laisvės frakcijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius kalbėjo, kad jis bus teikiamas parlamento pavasario sesijos, vykstančios iki birželio pabaigos, metu.

Neoficialiai teigiama, kad pataisytas Partnerystės įstatymo projektas turėtų būti registruotas artimiausiu metu.

Esą nenorima žibalo į ugnį pilti iki Didžiojo šeimos gynimo maršo, vyksiančio gegužės 15 dieną.

Kalbėta, kad parengti du įstatymo projektai, vienas kurių – kiek konservatyvesnis, kad tiktų ir daliai anksčiau tos pačios lyties asmenų partnerystės nepalaikiusio konservatyvesnio Seimo flango atstovų.

Jame, pavyzdžiui, esą nėra numatyta galimybė partnerystę įteisinusiems tos pačios lyties asmenims pasirinkti vienas kito pavardę, numatyta, kad partnerystę būtų galima registruoti pas notarą.

Projekto rengėjai apie dokumentą, kuris bus registruotas Seime, kol kas kalba šykščiai.

Kiti 15min kalbinti politikai teigė kol kas dokumento nematę ir kas konkrečiai bus siūloma nežinantys.

Visur būtų matomi kaip artimieji

Seimo Žmogaus teisių komiteto (ŽTK) pirmininkas T.V.Raskevičius sakė, kad metus intensyviai ir aktyviai dirbta su projektu ir lydinčiais teisės aktais.

„To darbo pagrindinė priežastis – kaip tas projektas turėtų būti keičiamas, kad būtų galima jam užsitikrinti maksimalią paramą Seime. Ir tikrai buvo daug nagrinėjama tai, kas yra svarbu. Kai kurie kolegos gal sako, kad yra iš esmės visi Seimo nariai apsisprendę ir jiems svarbus tik pats principas – arba jie palaiko tokį institutą, arba ne.

Bet, aš manau, tų spalvų yra šiek tiek daugiau. Tikrai vis dar iki šiol aktyviai ieškoma su kolegomis, tariamasi dėl tam tikrų aspektų pačiame įstatymo projekte, kurie galėtų užtikrinti reikiamą jam daugumą“, – komentavo parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius