Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 21

Ukrainoje susprogdintas kariuomenės bunkeris, Lietuvoje gąsdina radiacija: kas iš tiesų nutiko?

Internete plinta pranešimai, kad Ukrainoje sprogo sodrinto urano saugykla. Kai kurie internautai išsigando, kad radiacija gali pasiekti ir Lietuvą. Iš tiesų jokia toksiškų medžiagų saugykla nesprogo ir nėra ko baimintis. Visgi šis sprogimas sugriovė ginklų saugyklą, apgadino šalia esančius pastatus, be to, nukentėjo dešimtys civilių gyventojų.
Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus
Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Priminė Černobylį

Įspėjimus dėl galimo pavojaus aktyviai ėmė skelbti „Facebook“ vartotojai iš Lietuvos.

„Tiesos niekas nepasakys! – gegužės 16-ąją savo paskyroje parašė viena moteris. – Todėl būtina sekti radiacinį foną, imtis visų atsargumo priemonių.

Dėkite info iš įvairių šaltinių, saugokite savo ir artimųjų sveikatą, būkite viskam pasiruošę.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus

Sprogimas Ukrainoje prilygo mažakalibrei atominei bombai. Sprogimo galia apylinkėse prilyginama 3,5 balo žemės drebėjimui. Sandėliuose buvo prisodrinto urano sankaupų.“

Kita moteris konkretizavo, kodėl esą reikėtų susirūpinti: „Kodėl pas mus tylima!? Juk Ukraina tai netoli, debesys slenka link mūsų ir dar plius lietus...

P. S. Klausimas – kuo mūsų valdžia skiriasi nuo buvusios Tarybų Sąjungos!? Ogi niekuo… Sprogo Černobylis, ana valdžia tylėjo. Dabar tyli mūsų.“

Įrašai per kelias dienas sulaukė po beveik 200 reakcijų, 80 ir 130 komentarų, jais pasidalino po maždaug 350 žmonių.

Dar vienas lietuvis savo paskyroje „Facebook“ pasidalino sprogimo nuotraukomis, pridėdamas, esą sprogo sodrinto urano sandėlis Ukrainoje.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus

„Ukrainoje sprogimas, sodrintas uranas išlėkė oran, saugokit sveikatą, visko čia bus dar“, – pranešė jis ir taip pat greitai sulaukė nemažo dėmesio

Platina ne tik Lietuvoje

Šie vaizdai internete buvo sparčiai išplatinti kartu su nepatikrintai teiginiais, neva nukentėjo sodrinto urano saugykla, todėl tariamai kyla radiacijos lygis, kuris gali pasiekti ir Baltijos šalis.

Taip pat skaitykite: Nauja melagiena: skelbia apie dalį Lenkijos uždengusį radioaktyvų debesį

Vaizdai paskatino nepatikrintus teiginius apie įvairių tipų amuniciją, kuri galėjo būti susprogdinta, net spėliones dėl branduolinio ginklo.

Žinomas antiglobalistinių pažiūrų komentatorius, sąmokslo teorijų skleidėjas, „Twitter“ pasivadinęs Kim Dotcom, rašė: „Jei NATO ginklų sandėliuose, kuriuos sprogdina Rusija, yra Jungtinės Karalystės tiekiamų nuskurdinto urano šaudmenų, šios Ukrainos teritorijos gali tapti plaučių vėžio ir apsigimimų židiniais, nes sprogusių sodrinto urano šaudmenų dulkės dešimtmečius gali užteršti didelius žemės plotus.“

Taip pat skaitykite: Nusitaikė į tankus: ar tikrai „Leopard 2“ šaudo radioaktyviais sviediniais?

Sprogimas – Chmelnyckio srityje

Nuotraukose matomas didžiulis sprogimas įvyko Chmelnyckio srityje (Vakarų Ukraina) gegužės 13-osios rytą.

Vienas bene daugiausiai dėmesio sulaukęs vaizdo įrašas, kuriame matomas sprogimas, buvo paskelbtas tą pačią dieną. Nuo to laiko jį peržiūrėjo beveik 7 mln. „Twitter“ vartotojų.

„Remiantis informacija, Chmelnyckio amunicijos sandėlyje sunaikintos amunicijos vertė yra apie 500 mln. dolerių“, – rašoma įraše.

Kitas „Twitter“ vartotojas, pasidalinęs tuo pačiu vaizdu, taip pat nurodė, kad sprogimas įvyko Chmelnyckio srityje.

„Dar viename įraše iš Chmelnyckio matyti didžiulis grybo formos debesis, kylantis į dangų, kai Rusijos oro pajėgos anksčiau ryte smogė Ukrainos kariniams objektams mieste“, – pakomentavo jis.

Vaizdo įrašo dešiniajame apatiniame kampe matyti vandens ženklas su „Telegram“ kanalo pavadinimu „IntelRepublic“ adresu.

Šiame kanale gegužės 13-osios vakarą buvo įkeltas tas pats vaizdo įrašas su analogišku komentaru: „Kadras iš Chmelnyckio Vakarų Ukrainoje, kuriame matyti, kaip į dangų kyla didžiulis grybo formos debesis, anksčiau ryte Rusijos pajėgoms pataikius į Ukrainos amunicijos sandėlį.“

Čia taip pat pateikiama nuoroda į tos pačios dienos rytą paskelbtą to paties galingo sprogimo vaizdo įrašą, tik nufilmuotą kitu kampu.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose aiškinama, esą Ukrainoje įvyko branduolinis sprogimas, todėl gresia pavojus

Vaizdais „Telegram“ platformoje pasidalino ir lietuviai (čia, čia, čia)

Nemažai vaizdo ir rašytinės medžiagos apie šį įvykį galima rasti populiariame „Telegram“ kanale pavadinimu „Donbas_Operativniy“ (čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia), kuriame kiekvieną dieną pranešamos naujienos apie karą Ukrainoje.

Pasak šių pranešimų, dėl sprogimo regione buvo apribotas eismas, uždaryti keliai, traukiniai buvo priversti važiuoti aplinkkeliais. Išdužo gyvenamųjų namų langai, buvo apgriautos mokslo, sveikatos įstaigos. Būta ir nukentėjusių žmonių.

Ir iš Kyjivo, ir iš Maskvos oficialių komentarų apie šį sprogimą buvo mažai. Dėl to didžiulio sprogimo vaizdai pakurstė spekuliacijas socialiniuose tinkluose ir atgaivino istorijas apie sodrinto urano sviedinius.

Taip pat skaitykite: V.Putinas pasipiktino, bet ar tikrai JK tiekia Ukrainai branduolinį ginklą?

Nuskurdintas uranas naudojamas šarvuočiams, šarvuotą techniką pramušančioms kulkoms ir svarmenims, padedantiems subalansuoti lėktuvus, gaminti. Patekęs į organizmą, jis kelia pavojų sveikatai ir toksinėmis cheminėmis medžiagomis, ir radiacija.

Kas iš tiesų įvyko?

Ukrainos Chmelnyckio miestą sudrebino didžiulis sprogimas, kai Rusija pasiuntė daugiau nei 20 dronų į kariuomenės bunkerį ir sukėlė didžiulį sprogimą. Per jį buvo sužeista dešimtys žmonių. Panašu, kad bandyta taikyti į šaudmenų saugyklas, esančias šioje teritorijoje.

Keturi dronai pataikė į kariuomenės objektą ir sukėlė šį sprogimą, kuris apgadino ir šalia esančius pastatus. Likusius dronus numušė oro gynyba.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dronas

Chmelnyckio srities administracijos duomenimis, iš beveik 30 sužeistųjų tik du buvo paguldyti į ligoninę.

„Šiandien priešas vėl atakavo Chmelnyckio miestą smogiamuoju bepiločiu lėktuvu, pataikydamas į vieną iš svarbiausių regiono infrastruktūros objektų, esančių už gyvenviečių ribų.

Šiuo metu turime 21 sužeistą žmogų. Du iš jų paguldyti į ligoninę, kitiems suteikta medicininė pagalba ir jie perkelti į ambulatorinį gydymą“, – pranešė administracijos atstovai.

Radiacijos lygis regione saugus

Puslapis, kuriame galima patikrinti esamą radiacijos stiprumą regione, rodo, kad Chmelnyckio srityje ji yra normalaus lygio. Rodiklis rodo 120 nanosivertus per valandą (nSv/h).

Tokio stiprumo radiacija yra visiškai saugi. 100 mSv, gautas per trumpą ar ilgą laiką, yra saugus – nesitikima greito ar pastebimo poveikio sveikatai, nors tikimybė susirgti vėžiu gali šiek tiek padidėti.

Tuo tarpu Ašmenoje, esančioje vos už 60 km nuo Vilniaus, radiacijos rodiklis šiuo metu siekia 100 mSv.

Beje, po sprogimo praėjus kelioms dienoms Lietuvos informacinėje erdvėje ėmė plisti dezinformacija, neva radioaktyvus debesis jau „uždengė Lenkijos Liublino vaivadiją“ ir toliau juda į vakarus. Ir šios šalies, ir Lietuvos atstovai tokius gandus paneigė ir paragino gyventojus nepasiduoti panikai be reikalo.

„Nebuvo jokio radioaktyviųjų medžiagų patekimo į aplinką ir radiacinis fonas nėra pakitęs, – portalui 15min komentavo Radiacinės saugos centro avarijų valdymo ir mokymų skyriaus vedėjas Paulius Ruželė. – Jokių grėsmių, susijusių su spinduliuotės padidėjimu aplinkoje tikrai nėra“.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka

„Socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje plinta klaidinanti informacija apie neva įvykusį galingą sprogimą Chmelnyckio regione, dėl kurio ore pasklido radioaktyviosios medžiagos ir buvo nustatytas jonizuojančiosios spinduliuotės (radiacijos) lygio padidėjimas.

Radiacinės saugos specialistai nuolat (24/7) stebi radiacinį foną Lietuvoje, kuris yra nepakitęs ir gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti. Apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu Lietuvoje, nedelsiant informuotume atsakingas institucijas ir gyventojus bei pateiktume rekomendacijas dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo“, – teigiama Radiacinės saugos centro atsakyme 15min.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) taip pat nurodė: „Jokių pranešimų apie radiologinį įvykį arba pavojingai padidėjusį radiacijos lygį nei iš Tarptautinės atominės energijos agentūros, nei Lenkijos reguliuojančios institucijos ar Ukrainos branduolinę saugą reguliuojančios institucijos nėra gauta.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius