Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 17

V.Mikalauskas: COVID-19 simptomai neaiškūs, todėl liga neegzistuoja. Ar tikrai?

Dešimtys tūkstančių feisbuko vartotojų dalinasi vaizdo įrašų, kuriame režisierius Vytautas Mikalauskas aiškina, kad koronaviruso simptomai nėra aiškūs, o tai esą reiškia, kad ligos nėra. Vis dėlto informacijos apie ligos simptomus toli ieškoti nereikia.
„Topo centre“ pirkėjams matuojama temperatūra
Pirkėjams matuojama temperatūra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Per pusę metų milijardus valganti mokslinė visuomenė negeba įvardinti tikslių ir aiškių šitos ligos požymių. Tai būkim atviri ir teisingi: neegzistuoja tokia liga tokiu atveju“, – beveik 30 tūkst. kartų per dvi dienas pasidalintame įraše sako V.Mikalauskas.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Įrašas – ištrauka iš rugpjūčio 12 d. „Youtube“ kanale „Komentaras TV“ skelbto interviu, kuriame politikoje jėgas išbandžiusi žurnalistė Giedrė Gorienė kalbina režisierių ir politiką V.Mikalauską.

Feisbuke skelbiama interviu ištrauka per dvi dienas pažiūrėta daugiau nei 290 tūkst. kartų.

COVID-19 simptomai

Skirtingai nei teigia V.Mikalauskas, informacijos apie SARS-CoV-2 sukeliamos infekcijos simptomus netrūksta. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dažniausiai pasitaikančiais COVID-19 simptomais įvardija karščiavimą, sausą kosulį ir nuovargį.

Rečiau pasitaikančiais – skausmą, gerklės dirginimą, viduriavimą, konjunktyvitą, galvos skausmą, skonio ir kvapo pojūčių pranykimą, bėrimą, rankų ir kojų pirštų spalvos pasikeitimą. Rimtais simptomais įvardijami kvėpavimo sutrikimai, oro trūkumas, krūtinės skausmai, kalbos ir judėjimo sutrikimai.

VIDEO: Gelbstintys vitaminai ir kenksmingos kaukės: naujausia COVID-19 mitologija

Europos ligų kontrolės ir prevencijos centras (ECDC) dažniausiai pasitaikančiais ligos simptomais įvardija karščiavimą, kosulį, gerklės skausmą, nuovargį, raumenų skausmą. Kartais gali pasireikšti uoslės ir skonio pojūčių sutrikimai.

ECDC informuoja, kad sudėtingiausiais susirgimo atvejais gali išsivystyti plaučių uždegimas, ūminis respiracinio distreso sindromas, sepsis ir septinis šokas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) prie ligos simptomų priskiria karščiavimą, kosulį, dusulį ir kitus kvėpavimo sutrikimus. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) taip pat įvardija karščiavimą, dusulį, kosulį ir kitus kvėpavimo sutrikimus.

15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?
15min nuotr./Kaip stiprinti informacinį imunitetą?

Karščiavimą, kosulį, kūno skausmą, nuovargį pagrindiniais ligos simptomais įvardija Harvardo universiteto medicinos mokykla, prestižinis akademinių tyrimų centras „Mayo Clinic“.

Augant tyrimų skaičiui žinomi ne tik COVID-19 simptomai, bet ir jų pasirodymo eiliškumas. Pietų Kalifornijos universiteto (USC) mokslininkai išanalizavę duomenis apie beveik 60 tūkst. COVID-19 susirgimų Kinijoje, Šiaurės Amerikoje, Europoje ir kitose pasaulio vietose nustatė, kad pirmiausia pasireiškia karščiavimas, kosulys ir raumenų skausmas, o vėliau pykinimas, vėmimas ir viduriavimas.

Reikėtų nepamiršti, kad egzistuoja ir asimptomiai atvejai, kuomet COVID-19 užsikrėtę žmonės nejaučia jokių susirgimo simptomų. Siekiant apsisaugoti nuo atvejų, kuomet simptomų nejaučiantys žmonės platina koronavirusą, skatinama naudoti veidą ir nosį dengiančias priemones.

„Scanpix“ nuotr./Kaip atliekami greitieji COVID 19 testai
„Scanpix“ nuotr./Kaip atliekami greitieji COVID 19 testai

Liga – tikra

Režisieriaus daroma išvada, kad liga nėra tikra – klaidinga. Prielaida, kuri nuveda V.Mikalauską prie tokios išvados, taip pat klaidinga, nes informacijos apie susirgimo simptomus – netrūksta.

Abejonių, kad virusas yra tikras, o žmonės juo serga, nekyla medicinos srities mokslininkams, akademikams bei gydytojams.

Informaciją apie COVID-19 pateikia kone visos sveikatos klausimus kuruojančios institucijos visoje planetoje.

Naujausiais duomenimis, COVID-19 buvo nustatyta 21,6 mln. žmonių, 13,6 mln. pasveiko, daugiau nei 775 tūkst. mirė. SAM duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 2436 COVID-19 atvejai, 1705-iems pavyko pasveikti, 81 mirė.

15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19
15min nuotr./Naujausi mitai apie COVID-19

Patikimi šaltiniai

V.Mikalauskas žiūrėdamas į kamerą kreipėsi ir į su feisbuku bendradarbiaujančius faktų tikrintojus, klausdamas „tai kur yra ta tikroji informacija“ apie COVID-19.

Šalies informacinę erdvę stebinčių institucijų ir SAM atstovai pataria nenaudoti socialinių tinklų kaip vienintelio informacijos šaltinio ir ypač skeptiškai vertinti bet kokią informaciją, skelbiamą komentaruose.

Raginama rinktis oficialių institucijų, patikimų žiniasklaidos priemonių duomenis bei akylai stebėti, iš kur atkeliauja informacija. Prasidėjus koronaviruso pandemijai, kilo klaidinančios informacijos banga, kartais tyčia skatinama užsienio valstybių.

Oficialią informaciją apie COVID-19 pateikia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius