Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 11 /12:39

Dvynukų nužudymu įtariamosios teismas: už uždarų durų, atvyko ir tėvas

Penktadienio rytą Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti kraupiu dvynukų nužudymų įtariamos Viktorijos Filiponenko byla. Į posėdį atvyko ir nukentėjusiuoju įvardijamas dvynukų tėvas Karolis Simniškis.
Viktorija Filiponenko.
Viktorija Filiponenko. / J.Andriejauskaitės nuotr.
Temos: 2 Nužudymas Tėtis

Vos susirinkus teismo kolegijai merginos teirautasi apie gyvenamąją vietą, išslavinimą. Mergina mokėsi Socialinių mokslų kolegijoje, baigė tris kursus. Iki suėmimo gyveno Barselonoje, kur gimė dvynukės mergaitės, dabar joms aštuoni mėnesiai.

Teismo metu 26-erių metų merginai turėtų būti perskaitytas kaltinamasis aktas.

Kaltinamosios advokatas Edvardas Staponkus pateikė prašymą bylą nagrinėti uždarame posėdyje. Anot E.Staponkaus, bus nagrinėjama daug klausimų, kurie liečia asmeninį gyvenimą, lytinio gyvenimo bei gimdymo aspektus. „Prašau posėdį daryti ne viešą“, – kalbėjo advokatas. To paties paprašė ir kaltinamoji V.Filiponenko.

Palangiškis nužudytų berniukų tėvas K.Simniškis palaikė advokato prašymą, teigdamas, kad asmeninės detalės neturi būti aptarinėjamos viešai.

Šio prašymo nepalaikė prokuroras Aurelijus Stanislovaitis. „Kiekvienoje byloje paliečiamos asmeninio gyvenimo aplinkybės. Detalės, kurios paaiškėjo ikiteisminio tyrimo metu nėra tokios, kurios būtų pagrindu daryti išimtį“, – teigė prokuroras. Tačiau teisėjų kolegija nusprendė bylą pradėti nagrinėti uždarame posėdyje, nes privataus gyvenimo detalės liečia ne tik kaltinamąją, bet ir nukentėjusįjį – dvynukų tėvą.

Spalio pradžioje buvo nagrinėjamas V.Filiponenko skundas dėl teismo nutarties, kuria buvo leista pratęsti jos suėmimą. Mergina siekė teismo laukti laisvėje.

Išmetė į konteinerį

Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr./V.Filiponenko skundžiasi prasta sveikata.
15min.lt nuotr./V.Filiponenko.

„15min.lt“ primena, kad 2009 m. gegužės 4 d. šiukšlių konteineryje Klaipėdos centre buvo rasti dvynukų berniukų lavonėliai. Jų motina buvo pripažinta įtariamąja dėl kūdikių nužudymo. Prokurorų teigimu, įtariamoji pasislėpė nuo ikiteisminio tyrimo, todėl buvo paskelbta jos tarptautinė paieška ir išduotas Europos arešto orderis.

2010 m. gruodžio 3 d. įtariamoji buvo sulaikyta Ispanijoje Barselonos mieste. Kadangi sulaikymo metu moteris laukėsi, jos perdavimas Lietuvai buvo atidėtas. Šių metų vasario 21 d. V.Filiponenko pagimdė dvynukes. Kaip vėliau žurnalistams ji pasakė, mergaitėms davė Viktorijos ir Gabrielės vardus. Mergaites iš pradžių ėmėsi globoti Madrido miesto Mažamečių ir šeimos institutas bei vaikų tėvas, šiuo metu mažylės auga pas biologinį tėvą. 

Turi mažylių fotoalbumą

Per teismo pertrauką pakalbintas kaltinamosios advokatas E.Staponkus teigė, kad V.Filiponenko palaiko ryšį su šeima, yra pasidariusi mažylių fotoalbumą. Mergina ir toliau laikosi pozicijos, kad nėra kalta. 

Penktadienį teisme buvo apklausti pirmieji liudininkai, baigus jų visų apklausą bus apklausiama kaltinamoji V.Filiponenko. 

Tėvas – nukentėjusysis ar įtariamasis?

Neįtikinamai atrodo, kad pirmą kartą gimdžiusi moteris dvynukų galėjo susilaukti viena – ar nepadėjo giminės, draugės, o artimiausias žmogus – vaikų tėvas?, - svarstė advokatas.

Atlikus tyrimus buvo patvirtinta, kad dvynukų tėvas – Karolis Simniškis. Dėl to jis pripažintas nukentėjusiuoju.  

„Kad kūdikio tėvas, pripažįstame, o kad nukentėjusysis – mano pozicija, kad ne. Nes mano ginamoji kelia kitokią versiją ir nebūčiau pripažinęs nukentėjusiuoju“, – kalbėjo advokatas E.Staponkus. Anot jo, neįtikinamai atrodo, jog moteris dvynukų galėjo susilaukti viena. „Čia teismas tirs medžiagą, tačiau kiek matyti iš bylos, neįtikinamai atrodo, kad pirmą kartą gimdžiusi moteris dvynukų galėjo susilaukti viena – ar nepadėjo giminės, draugės, artimiausias žmogus – vaikų tėvas? Natūraliai kiltų, kad turėtų šiais reikalais tėvas padėti“, – svarstė advokatas. Jis nenorėjo atsakyti nei taip, nei ne, ar dvynukų tėvas irgi gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.  

Atliko ekspertizes

Ikiteisminio tyrimo metu buvo atliktos kelios ekspertizės – psichologinė ginamosios ekspertizė, teismo medicininė ekspertizė dėl kūdikių mirties priežasties. „Buvau prašęs atlikti tyrimą melo detektoriumi, bet prokuroras prašymą atmetė. Žiūrėsime, ar teismui kartosime tokį savo prašymą. Kai yra sudėtingos baudžiamosios bylos, prokurorai daro tyrimą melo detektoriumi, nors procesiškai sudėtinga teismui vertinti duotas išvadas. Daryti abiems, ir vienam, ir kitam (tėvui, – red.past). Kadangi parodymai skirtingi, prie visų kitų įrodymų vertinti ir melo detektoriaus duotą išvadą. Juk objektyviai tiesai nustatyti leistini visi įmanomi būdai, kad žmogus nebūtų nekaltai nuteistas arba išteisintas“, – sakė advokatas. 

Jo teigimu, sunku nustatyti, ar dvynukų nužudymu kaltinama moteris tuo metu sirgo pogimdyvine depresija, nes atliekant tyrimus V.Filiponenko jau buvo patyrusi du gimdymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius