Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 08 21 /12:42

Kontrabandininkų vilkiko dingimu visą Lietuvą nustebinę fokusininkai triukų paruošė ir Apeliaciniam teismui

Dėl skandalingos kontrabandininkų vilkiko vagystės nuteisti veikėjai tikisi Apeliacinio teismo malonės.
Cigaretės iš vilkiko dingo.
Iš muitinės sandėlio dingo šis sunkvežimis su kontrabanda. Cigaretės iš vilkiko po vagystės irgi dingo. / Rolando Žalgevičiaus nuotr.

Jei galima kone stebuklingai „išvogti“ pasienyje konfiskuotą vilkiką su kontrabanda, galbūt verta panaudoti ir keletą teisinių triukų, leisiančių išvengti griežtų laisvės atėmimo bausmių?

Taip mąsto iš muitinės sandėlio vilkiką su kontrabanda už 2,5 mln. Lt pavogę vyrai, kurių darbeliai virto skandalu ir baigėsi aukštų muitinės pareigūnų nušalinimu.

Visą Lietuvą vilkiko dingimu nustebinę „fokusininkai“ nesutinka būti pasiųsti už grotų.

Lietuvos apeliacinis teismas rengiasi nagrinėti bylą, kurioje yra nuteisti iš muitinės sandėlio vilkiką su kontrabanda už 2,5 mln. Lt pavogę vyrai.

Kaip skelbta anksčiau, 2013 m. gegužės 13 d. nuosprendžiu kaltais pripažinti septyni asmenys: Mindaugas Hirschas, Vaidotas Stirbys, Audrius Kaupys, Gintaras Staigvilas, Virgilijus Mažeika, Rolandas Vilimas ir Gintautas Zdanys.

Pastarasis yra vienintelis, apeliacine tvarka neskundęs pirminio uostamiesčio teisėjų nuosprendžio.

Savo ruožtu Generalinė prokuratūra (GP) šioje byloje jokių apeliacijų neteikė.

Trečiadienio posėdyje dalyvavęs GP prokuroras Gintaras Jasaitis teigė, kad Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžiu paskirtos bausmės iš esmės sutampa su tomis, kurias siūlė valstybės kaltintojai.

Teismas Klaipėdoje V.Stirbiui, A.Kaupiui, G.Staigvilui, V.Mažeikai, R.Vilimui ir nusikaltimo organizatoriumi laikomam Mindaugui Hirschui yra skyręs 4 metų laisvės atėmimo bausmes bei 19,5 tūkst. litų baudas.

Buvusį muitinės pareigūną G.Zdanį teismas nuteisė už padėjimą atlikti minėtas nusikalstamas veikas 2 m. laisvės atėmimo  bausme, o dėl kyšininkavimo – išteisino.

3 m. laisvės  atėmimo bausmė skirta dar vienam kaltinamajam, padėjusiam įvykdyti šį nusikaltimą.

Kaltinamieji nuteisti už tai, kad 2010 m. lapkričio 9 d. naktį, veikdami organizuota grupe, prieš tai iš muitinės prevencijos skyriaus  inspektoriaus G.Zdanio gavę reikalingos informacijos apie muitinės sandėlyje laikomą iš Rusijos atgabentą ir sulaikytą cigarečių ir šokolado glazūros kontrabandinį krovinį, įsibrovė į saugomą  Pagėgių savivaldybėje esančią muitinės teritoriją, ir pagal suderintą planą, pasidalinę vaidmenimis, pagrobė vilkiką su puspriekabe bei jame buvusį krovinį, kurį nugabeno  jį į iš anksto sutartą vietą Tauragės r.

Čia jau kiti pagalbininkai padėjo iškrauti  kontrabandines cigaretes.

Bendra pavogto krovinio vertė – per 2,5 mln. litų.

Vėliau paliktą vilkiką pareigūnai rado Šilutėje.

Po šios vagystės darbo neteko aukšti muitinės pareigūnai.

Pirmos instancijos teismas iš dalies patenkino Klaipėdos teritorinės muitinės 1 mln. 630 Lt civilinį  ieškinį, kurį solidariai turės padengti nuteistieji. Teismas taip pat konfiskavo du automobilius ir iki nuosprendžio įsiteisėjimo paliko galioti nuteistųjų nuosavybės teisių apribojimus.

Trečiadienį apeliacijos nagrinėjimas dėl šio nuosprendžio atidėtas iki rudens, nes prieš pat posėdį, staiga pablogėjus sveikatai, į ligoninę išvyko vienas iš trijų bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius