Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Policijos departamentas patvirtino „15min.lt“ šaltinių informaciją: „Sostinėje sulaikyti jaunuoliai planavo rimtesnius išpuolius“

Penktadienį baigiantis darbo dienai Policijos departamentas oficialiai išplatino pranešimą, kuriuo iš esmės patvirtino 15min.lt šaltinių suteiktą informaciją apie grupės jaunuolių sulaikymą Vilniuje. Nors visuomenei įvykis iš pradžių buvo pateikiamas, kaip elementarus viešosios tvarkos pažeidimas, penktadienį policija jau oficialiai patvirtino, kad jaunuoliai sulaikyti siekiant išvengti galimų neramumų.
Vilniuje ant viaduko pakabintas audinys
Šis plakatas tapo pretekstu sulaikyti 9 jaunuolius / Vilniaus apskrities VPK nuotr.

Kaip rašoma Policijos departamento pranešime, trečiadienio vakarą sostinėje sulaikius jaunuolius išvengta didesnių neramumų ir planuotų išpuolių. Gavus išankstinės informacijos, kad šie asmenys planuoja rimtesnius išpuolius, kurstančius rasinę, tautinę nesantaiką, buvo nuspręsta iš anksto imtis prevencinių priemonių, nutraukti jų veiksmus ir išvengti galimų neramumų.

Sulaikyti jaunuoliai policijai puikiai žinomi, keliems iš jų pareikšti įtarimai dėl kitų, anksčiau įvykdytų smurtinių nusikaltimų, susijusių su rasinės tautinės nesantaikos kurstymu panaudojant smurtą. Ši grupuotė nuolatos yra policijos akiratyje, jų veiksmai stebimi ir kontroliuojami.

„Pastaruoju metu pastebima, kad Vilniuje padažnėjo viešojoje aplinkoje vykstančių ir demonstruojamų radikalaus nacionalizmo, neapykantos kitokius įsitikinimus turintiems ar kitos tautybės asmenims kurstymo apraiškų. Todėl didesnis policijos dėmesys vis stipriau propaguojamai netolerancijai, ideologiniam ekstremizmui ir tautinei neapykantai yra būtinas, pagrįstas ir savalaikis. Lietuvos valstybinių, tautinių simbolių naudojimas provokacijoms, tautinės nesantaikos bei neapykantos kurstymui yra netoleruotinas“, – rašoma policijos pranešime.

Viskas yra daug sudėtingiau ir rimčiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tačiau iki to laiko, kol visuomenei nebus atskleistos įvykio detalės, situacija ir toliau atrodys dviprasmiška ir keista.

Policijos departamentas taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad jaunuolių sulaikymas plačiai komentuojamas, nors incidento aplinkybės prokuratūros nurodymu kol kas neatskleidžiamos: „Policijai nerimą kelia ir tai, kad kai kurie asmenys nežinodami aplinkybių viešai reiškia nuomonę, kaltina valdžios institucijas, tuo dar labiau kurstydami aistras.“

15min.lt primena, kad kad devyni jaunuoliai (šeši iš jų nepilnamečiai) buvo sulaikyti po to, kai trečiadienį apie 21.54 val. Vilniuje, Geležinio Vilko g. (ties Ateities g.), ant viaduko iškabino štai šį plakatą, kurį matote viršuje.

„Įtariamieji M.J. (gim. 1996 m.), N.J. (gim. 1991 m.), A.Š. (gim. 1989 m.), M.Č. (gim. 1997 m.), E.J. (gim. 1996 m.), R.J. (gim. 1997 m.), J.M. (gim. 1992 m.), K.Č. (gim. 1995 m.) ir P.R. (gim. 1997 m.) uždaryti į areštinę, o D.D. (gimusi 1991 m.) apklausta“, – ketvirtadienį iš ryto pranešė Policijos departamentas.

Taip pat buvo pranešta, kad policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Policijai išplatinus plakato, kurį iškėlė jaunuoliai, nuotrauką, visuomenėje kilo klausimas – ar policija nepersistengė?

Vėlų ketvirtadienio vakarą 15min.lt šaltiniai redakcijai patvirtino, kad jaunuolių iškeltas plakatas tebuvo pretekstas sulaikymui. Šaltiniai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas ne tik dėl viešosios tvarkos pažeidimo, bet ir dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Visuomenei pranešant apie jaunuolių sulaikymą tai kažkodėl buvo nutylėta, tačiau užsiminta, kad kai kurie sulaikytieji jau anksčiau buvo žinomi policijai dėl nacionalinės nesantaikos kurstymo.

„Plakato iškėlimas buvo tik pretekstas sulaikymui. Buvo užkirstas kelias žymiai rimtesniems dalykams, kurie buvo planuojami. Tai ne juokai, policija su patriotiškai nusiteikusiais vaikais tikrai nesiruošia kariauti“, – teigė šaltiniai.

15min.lt žiniomis, jaunuolių grupė gana ilgokai buvo stebima. Vaikinai sulaikyti per gerai parengtą policijos operaciją. Tačiau, šaltinių teigimu, tyrimo detales kol kas draudžia atskleisti prokuratūra.

„Viskas yra daug sudėtingiau ir rimčiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tačiau iki to laiko, kol visuomenei nebus atskleistos įvykio detalės, situacija ir toliau atrodys dviprasmiška ir keista“, – sakė šaltiniai.

Dar ketvirtadienį policija skelbė, kad vienas iš transparantą iškėlusių jaunuolių yra įtariamasis byloje, iškeltoje dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, dėl praėjusių metų lapkričio mėnesį Rasų kapinėse išniekintu J.Pilsudskio kapo.

Taip pat buvo pranešta, kad keturi kiti yra galbūt prisidėję prie incidento šių metų balandžio 22 d. sostinės Subačiaus gatvėje, kurioje ant stulpo ir kelkraščių buvo rastos nupieštos svastikos ir užrašyti nacistinio ir antisemitinio pobūdžio šūkiai „Heil Hitler“ ir „Juden raus“ – dėl šio įvykio taip pat atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius