Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūkote nelegalias cigaretes turguje? Ir vienas pakelis gali būti lemiamas

Policijos pareigūnai pastebi, kad sulaikoma mažesnis kiekis nelegalių cigarečių. Tai bendra tendencija, kuri rodo, kad mažėja nelegalių rūkalų, tačiau prekeiviai kontrabandinėmis cigaretėmis irgi išgudrėjo - suprato, kaip sulaukti mažesnių baudų. Tiesa, vienoje vietoje toks išsisukinėjimas jų negelbsti.
Vilniaus Kalvarijų turgus
Vilniaus Kalvarijų turgus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip teigia Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė, „prekybos kontrabandinėmis cigaretėmis faktų nustatoma daugiau, o cigarečių iš apyvartos paimama mažiau. Tai rodo, kad nelegalaus verslo atstovai darosi atsargesni, prie savęs laiko tik mažus kiekius kontrabandinių rūkalų.“

Mažesnis kiekis nežymėtų cigarečių leidžia sulaukti mažesnių baudų. Jei sulaikant kontrabandininką ar prekeivį, pas jį randama iki 2 minimalaus pragyvenimo lygio (MGL) sumos cigarečių (vienas MGL – 37,66 euro), jam skiriama 28-86 eurų bauda, jei 2-10 MGL - 289-1448 , jei 10-50 – 1448- 2996, jei viršija 50 MGL – bauda nuo 2996 iki 5792 eurų.

Gan simptomiškas nuolatinio prekeivio, kuris buvo sulaikytas prie Vilniaus Kalvarijų turgavietės, atvejis. Policijos pareigūnai, vykdydami akciją, nukreiptą prieš neteisėtą apyvartą, H. Manto gatvėje sulaikė asmenį, kuris buvo žinomas kaip vykdantis neteisėtą prekyba tabako gaminiais.

Sulaikius vilnietį, pas jį aptikti 4 pakeliai cigarečių gaminių „Fest“, ant kurių nebuvo lietuviškų banderolių. Ir nors įstatymai leidžia fiziniams asmenims laikyti iki dešimt cigarečių pakelių, kurios nepažymėtos banderolėmis, tačiau ši nuostata netaikoma turgavietėse.

Už nelegalias cigaretes baudžiami ir pirkėjai, tad jei turguje jus sulaikytų rūkant kontrabandines cigaretes, tektų atsakyti prieš teismą.

Vyras teigė, kad cigaretėmis neprekiauja, o pats pirko jas Kalvarijų turgavietėje iš nepažįstamo vyriškio. Esą už cigaretes sumokėjo 4,80 eurų ir žinojo, kad negali jų laikyti ir pripažino savo pažeidimą. Laikytų tabako gaminių rinkos vertė nesiekė 2 MGL.

Prieš pusantrų metų jis jau buvo baustas už nelegalias cigaretes 10 000 Lt bauda, kuri buvo pakeista į 400 val. viešųjų darbų.

Atsižvelgęs į tai, teismas už keturis pakelius cigarečių skyrė 40 eurų baudą, konfiskuojant ir cigaretes.

Nepamirškite – už kontrabandą nesumokami mokesčiai ir akcizai, o tai reiškia mažiau vietų darželiuose, mažiau saugumo keliuose, ilgesnes eiles sveikatos įstaigose. Gyventojų neigiamos nuostatos ir įsitraukimas į kovą prieš nelegalią veiklą yra būtinas veiksnys, todėl jei pastebėjote kontrabandos apraiškų, susisiekite su muitine ar policija visą parą veikiančiu telefonu 8 800 555 44. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius