-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad PSO vadovas vis dar nepaskiepytas nuo COVID-19?

Socialiniuose tinkluose plinta žinutės, kad Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas nebuvo paskiepytas nuo COVID-19 ir net pats dėl to prisipažino. Kartu tvirtinama, kad be skiepo liko ir „Pfizer“ kompanijos vadovas. Tačiau nei viena, nei kita neatitinka tiesos.
PSO vadovas dr.Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus'as
PSO vadovas dr.Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus'as / „AP“/„Scanpix“

Elitas išvengė „adatizavimo“

2023 m. rugsėjo 3 d. paskelbtame pranešime teigiama, neva vakcinos taip ir negavęs farmacijos milžinės „Pfizer“ vadovas Dr. Albertas Bourla nesigėdija to pripažinti.

„Taigi aš jau persirgau, man nebereikia“ – esą toks pasiteisinimas nuskambėjo iš jo paties lūpų.

Nuotraukoje, kuri skelbiama kartu su šiuo komentaru, taip pat yra tekstas:

„PSO generalinis direktorius Tedrosas prisipažįsta, kad dar net neskiepytas. Įdomu: kol visi Žemės gyventojai buvo skiepijami grasinimais, o kartais ir prievarta, elitas rado pasiteisinimų, kodėl jiems nereikia stebuklingos vakcinacijos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas

Šis įrašas sukėlė komentatorių pasipiktinimą socialiniame tinkle „Facebook“.

Vienas internautas ironizavo, esą narkotikų prekeiviai taip pat nevartoja žalingos savo parduodamos „produkcijos“. Įtikėję globalistų sąmokslu internautai tvirtino, kad toks yra „pasaulio elito“ planas – „vakcinomis žudyti paprastus gyventojus“.

Iš konteksto ištraukta citata

Rugsėjo 12 d. socialiniuose tinkluose ėmė plisti iš konteksto ištrauktas T.Ghebreyesuso atsakymas į klausimą. Ištrauka sumontuota taip, kad atrodytų, jog PSO vadovas protestavo prieš vakcinaciją.

Iš tiesų, 2022 m. HBO dokumentinio filmo „Kaip išgyventi pandemiją“ įraše žurnalo „Science“ žurnalistas Jonas Cohenas klausia PSO vadovo, kada jis pirmą kartą pasiskiepijo nuo COVID-19.

Į tai T.Ghebreyesusas atsako: „Jaučiuosi žinąs, kur mano vieta – skurdžioje šalyje, vadinamoje Etiopija, skurdžiame žemyne, vadinamame Afrika, ir norėjau palaukti, kol Afrikoje ir kitose šalyse, kituose regionuose, mažas pajamas gaunančiose šalyse, bus pradėta vakcinacija. Kitaip tariant, protestavau, nes mums nepavyksta (to pradėti – red. past.)“.

„The New York Times“/Joao Silva nuotr./Skiepijimas Pietų Afrikoje
„The New York Times“/Joao Silva nuotr./Skiepijimas Pietų Afrikoje

Taigi, PSO vadovas delsė gauti COVID-19 vakciną protestuodamas prieš nesėkmingas pastangas efektyviai pradėti vakcinaciją Afrikos šalyse.

Visas šis interviu su J.Cohenu, buvo paskelbtas žurnale „Science“ 2021 m. birželio 18 d., Ten matyti, kad PSO vadovas įvardijo, kada gavo pirmąjį skiepą – 2021 m. gegužės 12 d.

Т. Gebreyesusas apie savo skiepijimą pranešė viešai paskelbdamas žinutę su nuotrauka socialiniame tinkle „X“ („Twitter“).

Vakciną gavo ir „Pfizer“ vadovas

Dezinformacija apie tai, kad „Pfizer“ vadovas A.Bourla nebuvo paskiepytas jo paties įmonės pagaminta vakcina, ėmė plisti dar 2021 metais.

Itin aktyviai šią melagieną tiražavo Rusijos žiniasklaida.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina

Iš pradžių, „Pfizer“ vadovo žodžiai įkvėpė melagienų bangą, kai jis esą dėl tariamai negauto skiepo atšaukė kelionę į Izraelį. Tokie dezinformacija buvo platinama ir Lietuvoje.

Tačiau kelionė neįvyko dėl artėjančių rinkimų šalyje. Nuogąstaujant, kad viešnagė gali būti įvertinta kaip „neleidžiama rinkimų propaganda“, buvo rekomenduota ją atšaukti.

Plačiau skaitykite: Ištraukė seną melą – ne, „Pfizer“ vadovas nevengė skiepų nuo COVID-19

Dar didesnė melo ir naujų sąmokslo teorijų banga kilo, kuomet vakciną nuo COVID-19 kartu su Vokietijos įmone „BioNTech“ sukūrusios kompanijos vadovas per televiziją CNBC esą pasisakė, kad „ne, dar kol kas nelabai nori skiepytis, jums reikia, jam – nelabai“.

Socialiniame tinkle „Instagram“ tuo metu itin išpopuliarėjo ištrauka iš interviu su prierašu, kad „Pfizer“ vadovas iki šiol nepasiskiepijęs.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Albertas Bourla
AFP/„Scanpix“ nuotr./Albertas Bourla

Vėl traukia pasenusias citatas

A.Bourlos interviu buvo transliuotas, kai vakcinavimas JAV buvo tik prasidėjęs ir pirmiausia buvo skiepijami didžiausios rizikos grupių atstovai – sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai, vyriausi ar silpnesnį imunitetą turintys gyventojai.

Tuo metu šalyje vakcinų dar nebuvo tiek, kad pasiskiepyti galėtų visi norintys.

Televizijos laidos vedėja A.Bourlos paklausė, ar jis jau vakcinavosi. Verslininkas atsakė tai padarysiąs, kai tik galės, mat nenorįs lįsti be eilės.

Taip pat skaitykite: Ištraukė seną melą – ne, „Pfizer“ vadovas nevengė skiepų nuo COVID-19

15min verdiktas: Melas Ir A.Bourlos atsakymas, ir faktas, kad jis nevyko į Izraelį dėl skiepo, yra tikri, tačiau ištraukti iš konteksto arba platinami praėjus daugiau nei metams. Šie teiginiai negali būti laikomi įrodymų, kad T.Gebreyesus ar A.Bourla melavo sakydami, kad buvo paskiepyti nuo COVID-19. Iš tiesų jie buvo vakcinuoti ir net gavo sustiprinančių dozių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius