-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai įspėjama, kad vakcinos nuo COVID-19 sutrumpina gyvenimo trukmę mažiausiai 24 metais?

Pastaruoju metu socialiniuose tinkluose platinama nuoroda į publikaciją, kurioje teigiama, neva JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) specialistai įspėja dėl vakcinų nuo COVID-19 pavojaus, esą šios sutrumpina gyvenimą mažiausiai 24 metams.
Vakcina
Vakcina / Unsplash nuotr.

„Jei gavote 5 dozes, tuomet tikimybė, kad 2022 m. mirsite, buvo 35% didesnė nei 2021 m. Jei gavote vieną dozę, tuomet tikimybė mirti 2022 m. buvo 7% didesnė nei 2021 m. Jei nesate gavę vakcinos, tuomet tikimybė mirti 2022 m. nebuvo didesnė nei 2021 m.“, – tvirtinama publikacijoje.

Čia pat pateikiamas ir grafikas, neva patvirtinantis tekste išdėstytus teiginius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“

Žodžius išvertė priešingai

Jų tyrimo rezultatai, pavaizduoti grafiškai, rodo, kad kuo daugiau originalios vakcinos dozių gavote, tuo didesnė tikimybė užsikrėsti kovidu. Kitaip tariant, originali Kovido vakcina ne tik neveiksminga prieš Omikroną. Ji iš tikrųjų yra neveiksminga“, – tvirtinama publikacijoje.

Tačiau aktyvi nuoroda (angl. hyperlink) su kuria susietas tekstas, nuveda į mokslinį straipsnį, kuriame kaip tik išdėstyti priešingi teiginiai.

„Tarp 51011 darbingo amžiaus Klivlendo klinikos darbuotojų dvivalentė COVID-19 vakcina buvo 30 proc. veiksminga užkertant kelią infekcijai tuo metu, kai dominuojančios viruso padermės bendruomenėje buvo vakcinos sudėtyje“, – skelbia tyrimo išvados.

2022 metų pradžioje CDC skelbė, kad COVID-19 vakcinos ir papildomi skiepai sumažina sunkios ligos ir mirties riziką, o ne ją padidina, kaip tvirtinama melagienoje.

Nors per kelis mėnesius po skiepijimo efektyvumas sumažėja, o nuo omikron varianto, palyginti su ankstesniais koronaviruso variantais, jis yra mažesnis.

2022 m. pabaigoje Lietuvą pasiekė atnaujintos COVID-19 vakcinos, pritaikytos koronaviruso omikron atmainos potipiams BA.4 ir BA.5.

Sveikatos apsaugos ministerija/Vakcinacija pirmąja sustiprinančiąja adaptuotos COVID-19 vakcinos dozedaptuota vakcina - 1
Sveikatos apsaugos ministerija/Vakcinacija pirmąja sustiprinančiąja adaptuotos COVID-19 vakcinos dozedaptuota vakcina - 1

Vakcinos veikia, bet silpniau

Žurnale „Open Forum Infectious Diseases“ paskelbtame daugiau kaip 50 tūkst. Klivlendo (JAV) klinikos darbuotojų stebėjimo tyrime buvo siekiama įvertinti bivalentinio omikrono stiprinamojo skiepo veiksmingumą nuo 2022 m. rugsėjo iki 2023 m. kovo, t. y. laikotarpiu, kai 8,7 proc. darbuotojų buvo nustatytas COVID-19 susirgimas.

Padaryta išvada, kad sustiprinamoji dozė suteikė tam tikrą apsaugą.

Skiepijimas sumažina infekcijos riziką, tačiau tik kuriam laikui.

Išvadose skelbiama, kad bivalentinė COVID-19 vakcina, kuria paskiepyti darbingo amžiaus suaugusieji, apskritai užtikrino nedidelę apsaugą nuo COVID-19, kai cirkuliacijoje vyravo BA.4/5 potipiai, užtikrino mažesnę apsaugą, kai vyravo BQ potipis, o kai vyravo XBB potipis, veiksmingumas nebuvo įrodytas.

Mokslininkų teigimu, tam gali būti keli paaiškinimai. Gali būti, kad žmonės, kurie skiepijosi rečiau, greičiausiai buvo užsikrėtę neseniai, todėl tyrimo laikotarpiu jie buvo apsaugoti.

Omikron
Omikron

Tyrėjų spėjimu, laikas, praėjęs nuo paskutinio darbuotojų užsikrėtimo, galėjo suklaidinti rezultatus, nes asmenims, kurie buvo užsikrėtę neseniai, rizika susirgti COVID-19 buvo mažesnė.

Taip pat manoma, kad žmonės, gavę mažiau vakcinų, galėjo būti jaunesni ir sveikesni. Tokie žmonės galėjo būti mažiau linkę sirgti ir rečiau tikrintis, jei susirgo.

Tyrėjai niekur straipsnyje neužsiminė, ar dalyviai sirgo įvairiomis kitomis ligomis, išskyrus COVID-19.

Taip pat pabrėžtina, kad neįmanoma koreguoti viruso poveikio. Tyrėjai rašė, kad žmonės, gavę mažiau nei tris vakcinos dozes, galėjo būti „labiau linkę rizikingai elgtis“.

Rekomendavo naudojimui

Bivalentinis stiprintuvas skatina imuninę sistemą atpažinti tiek originalų viruso spyglio baltymą, tiek versiją, esančią BA.4 ir BA.5 – vyraujančius omikrono subvariantus.

Europos vaistų agentūros (EVA) Žmonėms skirtų vaistų komitetas rekomendavo leisti naudoti adaptuotą dvivalentę vakciną, skirtą ne tik originaliai SARS-CoV-2 padermei, bet ir omikron BA.4 ir BA.5 potipiams“, – sakoma Amsterdame įsikūrusios agentūros pranešime.

Itin užkrečiama atmaina

2022 m. sausį omikron varianto įsigalėjimo buvo tikimasi ir Lietuvoje, nes jis yra itin užkrečiamas ir jau buvo spėjęs įsivyrauti kitose Europos šalyse.

Šis viruso porūšis pirmiausia buvo aptiktas Pietų Afrikoje.

123RF.com nuotr./Omikron
123RF.com nuotr./Omikron

Remiantis sveikatos mokslų tyrimų įmonės „Zoe“ duomenimis, susirgus omikron karščiavimas ir kosulys pasireiškia rečiau palyginus su ankstesnėmis koronaviruso atmainomis. Dažniau pasitaikantys omikron simptomai yra sloga, užgulusi nosis, čiaudulys, galvos skausmas ir nuovargis.

Dar vienas omikron skirtumas nuo kitų atmainų, kurį pastebėjo ekspertai – žmonėms, apsikrėtusiems šia atmaina, simptomai pasireiškia greičiau.

Deltos inkubacinis periodas buvo maždaug keturios dienos, o pradinio koronaviruso varianto inkubacinis laikotarpis buvo apie penkias dienas.

Plačiau skaitykite: Omikron ir delta: kuo skiriasi simptomai, inkubacijos laikas ir užsikrėtimo greitis

Imuniteto susilpnėjimo neįrodo

Sudėtingesnis klausimas – ar vakcinos dozės, skirtos vienai viruso versijai, ilgainiui gali sukelti ne tokį optimalų imuninį atsaką į kitas versijas.

Teoriškai, susirūpinimą kelia tai, kad imuninis atsakas gali būti pernelyg sutelktas į senesnės viruso versijos elementą, todėl ateityje gali sumažėti gebėjimas reaguoti į naujus variantus. Tai gali turėti reikšmės sprendimams, kaip dažnai rekomenduoti sustiprinti imunitetą ir nuo kokių viruso versijų jį sustiprinti.

Tačiau atlikus imuninio atsako į pirminius stiprinamuosius vaistus analizę, tokio susiaurėjimo požymių nepastebėta.

Pasak žurnale „Immunity“ publikuotos apžvalgos, kurią parengė Melburno universiteto atstovas Mariosas Koutsakosas ir Vašingtono universiteto Sent Luise atstovas Ali Ellebedy, taip pat yra įrodymų, kad dvivalentė vakcina išplečia imunitetą, todėl jis gali būti nukreiptas prieš naujesnes viruso formas.

2022 m. gegužės 19 d. CDC, remdamasi nuolat didėjančiu susirgimų skaičiumi ir „gerokai išaugusiu vyresnio amžiaus amerikiečių hospitalizacijų skaičiumi“, pareiškė, kad visi vyresni nei 50 metų žmonės ir asmenys, kurių imunitetas nusilpęs, „turėtų“ pasiskiepyti antrą kartą.

Shutterstock nuotr./Vakcina
Shutterstock nuotr./Vakcina

15min verdiktas: melas. Vakcinos netrumpina gyvenimo trukmės. Taip pat CDC neplatino pareiškimo, kad vakcinos sutrumpina skiepijamų asmenų gyvenimo trukmę mažiausiai 24 metais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius