-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai partizanai netoli Odesos nuo bėgių nuvertė traukinį su Vakarų parama?

Internete pasirodė nauja legenda apie karą Ukrainoje – esą vis labiau juntamas partizaninis pasipriešinimas, besistengiantis padėti Rusijai. Kaip to pavyzdys platinama neva neseniai prie Odesos nuo bėgių nuversto traukinio su Vakarų skirta parama nuotrauka. Fotografija yra tikra, bet nelaimė įvyko kone prieš metus ir pačioje Rusijoje – netoli Briansko.
Melagiena apie esą partizanų prie Odesos susprogdintą traukinį paplito rusiškuose tinklalapiuose ir socialiniuose tinkluose
Melagiena apie esą partizanų prie Odesos susprogdintą traukinį paplito rusiškuose tinklalapiuose ir socialiniuose tinkluose / Ekrano nuotr. iš zp-news.ru

Platino tuos pačius nuotrauką ir tekstą

Poros nuvirtusių nuo bėgių, apdegusių ir paskendusių baltose putose vagonų nuotrauka internete ėmė plisti prieš pat antrąsias Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą metines.

Kas, kur ir kada iš tiesų įvyko, iš šio vaizdo sunku suprasti, tačiau ja besidalinantys žmonės tokios informacijos pateikė.

Ekrano nuotr. iš ok.ru/Melagiena apie esą partizanų prie Odesos susprogdintą traukinį paplito rusiškuose tinklalapiuose ir socialiniuose tinkluose
Ekrano nuotr. iš ok.ru/Melagiena apie esą partizanų prie Odesos susprogdintą traukinį paplito rusiškuose tinklalapiuose ir socialiniuose tinkluose

„Netoli Odesos nuo bėgių nulėkė dar vienas traukinys su Vakarų pagalba!“ – rusiškai pakomentavo vasario 19-ąją nuotrauką paskelbęs „X“ vartotojas.

Tariamai įsibėgėja partizaninis pasipriešinimas, kuris „daro viską, kad padėtų greitai atvykti Rusijai ir visiškai sunaikinti Ukrainos fašistus“. Pasak internauto, gyventojai įbauginti, o naciai laksto su ginklais ir grasina.

Jo įrašas buvo peržiūrėtas mažiau nei 700 kartų. Po beveik paros kitas „X“ vartotojas, pasidalinęs ta pačia nuotrauka ir kone identišku tekstu, sulaukė jau 34 tūkst. peržiūrų.

Tą pačią dieną kadras su panašiais prierašais pasirodė rusiškame socialiniame tinkle „Odnoklassniki“, susirašinėjimų programėlėje „Telegram“, tinklalapyje „ZOV Zaporižė“.

„Atėjo laikas pasauliui sužinoti apie neįtikėtinas specialiąsias operacijas, kurias mūsų partizanai vykdo už priešo linijų“, – skelbė pavieniai internautai ir įvairūs tinklalapiai. Viename vasario 23-iąją, kai Rusijoje minima Tėvynės gynėjo diena, dar pridėta: „Su švente, draugai!“.

Kone identiškas tekstas, jį kiek papildant, su ta pačia fotografija buvo platinamas ir vėliau. Viename „Telegram“ kanale įrašas per kelias dienas peržiūrėtas jau daugiau nei 160 tūkst. kartų.

Internete paieškojus informacijos pagal platinamą frazę rusų kalba („Netoli Odesos nuo bėgių nulėkė traukinys su Vakarų pagalba“), pasiūlomi cituoti ir kiti panašūs įrašai įvairiuose rusiškuose tinklalapiuose ir prorusiškose socialinių tinklų paskyrose. Jokių pranešimų Ukrainos žiniasklaidoje, kuri rusų kalbą taip pat vartoja, nėra.

Galima rasti ir pranešimų apie panašų incidentą pernai gruodžio pabaigoje (čia, čia, čia, čia). Žinutes apie tariamai prie Odesos partizanų nuverstą traukinį su Vakarų suteikta parama ir kitaip Ukrainoje veikiančius partizanus yra paneigę šios šalies faktų tikrintojai.

Ekrano nuotr. iš „X“/Melagieną apie esą partizanų prie Odesos susprogdintą traukinį netruko paneigti patys internautai
Ekrano nuotr. iš „X“/Melagieną apie esą partizanų prie Odesos susprogdintą traukinį netruko paneigti patys internautai

Internautai platino tą pačią nuotrauką (kai kurie – su rusišku užrašu „Veikia ukrainiečių partizanai“) ir tą patį tekstą, kartais papildydami keliais taip pat panašiais sakiniais.

Važiavo iš Baltarusijos į Rusiją

Jau paties pirmo cituoto įrašo „X“ komentatoriai šaipėsi, kad traukinį nuo bėgių nuvertė gal ir partizanai, bet jie veikė Rusijoje. Kai kurie nurodė ir konkretesnę incidento vietą: esą nelaimė įvyko prie Briansko, o tai buvęs pačių rusų traukinys.

Atvirkštinė vaizdo paieška šią informaciją patvirtina, apie šį sabotažo aktą buvo pranešusi ir Vakarų žiniasklaida.

2023 m. gegužės 1 d. Rusijos Briansko srities Unečės rajone, detonavus nežinomam sprogmeniui, nuo bėgių nulėkė septyni krovininio traukinio vagonai.

Aukų per incidentą išvengta, bet teko kuriam laikui sustabdyti traukinių eismą.

VIDEO: 2023 m. gegužę Brianske (Rusijoje) po sprogimo nuo bėgių nuvažiavo dalis krovininio traukinio

Nuotrauką iš kilusio gaisro gesinimo, kuria dabar dalijamasi kaip tariamo ukrainiečių partizanų išpuolio įrodymu, padarė žurnalistas Sergejus Karnauchovas ir tos pačios dienos popietę publikavo tinklalapyje „Bez formata“.

Trumpoje žinutėje buvo nurodyta, kad sprogimas įvyko Unečės rajone Briansko apskrityje. Vietovė yra už maždaug 150 km nuo Baltarusijos miesto Gomelio, už maždaug 70 km nuo sienos su Ukraina ir už beveik 900 km nuo Odesos, Ukrainos uostamiesčio.

Netrukus portale buvo pateikta daugiau informacijos. Detonavus už 50 m nuo bėgių padėtiems sprogmenims, buvo apgadintas krovininis traukinys Nr. 2528, vykęs iš Gomelio į Brianską. Sąstatą iš viso sudarė 78 vagonai.

Buvęs vidaus reikalų sistemos pareigūnas S.Karnauchovas kitą rytą paskelbė, kad bėgius greičiausiai susprogdino vienišas diversantas. Nors šios žinutės buvo publikuojamos rusiškoje žiniasklaidoje, tuomet nė žodžiu neužsiminta nei apie ukrainiečių partizanus, nei apie traukiniu gabentą Vakarų paramą.

15min verdiktas: melas. Nuotraukoje matomas traukinys nuo bėgių nuvirto ne prie Odesos, o prie Briansko (Rusija) pernai gegužę, kai detonavo ne ukrainiečių partizanų, o galimai vienišo diversanto padėti sprogmenys.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius