-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai vaikai Airijoje masiškai vakcinuojami purškiamomis vakcinomis?

Lietuviai interneto vartotojai atrado, kad Airijoje vaikai skiepijami į nosį purškiamomis vakcinomis, ir skelbia, esą tai vyksta masiškai. Ši informacija nėra tiksli: platinamame vaizdo įraše užfiksuotas skiepijimas nuo gripo, jis nėra privalomas, o kai kuriems toks būdas net nerekomenduojamas. Tokiu būdu vaikai skiepijami ir Jungtinėje Karalystėje (JK).
Purškiamomis vakcinomis kviečiami skiepytis 2-17 metų vaikai
Purškiamomis vakcinomis kviečiami skiepytis 2-17 metų vaikai / Ekrano nuotr. iš „YouTube“ / Health Service Executive kanalo

Prisiminė skiepijimą nuo COVID-19

Viena „Facebook“ vartotoja neseniai pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas šis procesas. „Airija. Dabar jau vaikai masiškai vakcinuojami per nosį…“, – pakomentavo ji, tačiau daugiau jokios informacijos, pavyzdžiui, kokie tai skiepai, nepridėjo.

Maždaug pusės minutės trukmės klipe matyti, kaip moteris (greičiausiai Sveikatos departamento darbuotoja, mat viršuje nurodytas šios įstaigos pavadinimas) demonstruoja į nosį purškiamą vakciną. Ji aiškina skiepus įpurkšianti vaikams į abi nosiarykles, netrukus tai ir padaro.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Toks vakcinavimas nėra masinis – purškiamomis vakcinomis skiepijami tik vaikai ir paaugliai, tik nuo gripo ir neprivalomai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Toks vakcinavimas nėra masinis – purškiamomis vakcinomis skiepijami tik vaikai ir paaugliai, tik nuo gripo ir neprivalomai

Įraše rodomas berniukas po purkštelėjimo į dešinę nosiaryklę atsitraukia ir kiek susiraukia, tad prieš antrą procedūros dalį iškart užsimerkia, bet ramiai ištveria ir ją.

Vėliau vaikas prisipažįsta pajutęs silpną kutenimą. Jo bendramoksliai pamini tą patį pojūtį. Skiepijanti moteris po to paaiškina, kad kartais vaikai po vakcinos įpurškimo gali čiaudėti arba kosėti, jokio kito diskomforto esą nejusti.

Įrašas sulaukė maždaug 70 reakcijų ir beveik 25 komentarų, užtat peržiūrėtas jau 1,3 tūkst. kartų.

Jo autorė ir komentaruose vengė konkretumo, tačiau kai kurie internautai leidosi į diskusiją apie vakcinas nuo COVID-19, darydami prielaidą, kad čia skiepijama būtent nuo šios ligos, net ankstesnius karantino ribojimus ir skiepus apskritai.

„Prasidėjo nauja serija“, – apibendrino įrašo autorė, galimai turėdama omeny skiepijimą nuo koronaviruso. „Per visus galus tą brudą kiša“, – atitarė viena iš komentatorių.

Bet kai kurie atkreipė dėmesį, kad tokiu pat būdu vaikai skiepijami ir kaimyninėje JK. Tai neprivaloma – apie būsimą vakcinavimą nuo sezoninio gripo įspėjama elektroniniu paštu, tėvai gali pareikšti nesutikimą.

Skiepijami nuo 2022-ųjų

Šiuo vaizdo įrašu pastaruoju metu aktyviai dalijamasi įvairiuose socialiniuose tinkluose: „Instagram“, „X“ ir ypač trumpų vaizdo įrašų programėlėje „TikTok“. Daugelis internautų aiškina, esą vaikai vakcinuojami priverstinai.

Vaizdo įraše matyti „RTÉ News” – Airijos visuomeninio radijo ir televizijos naujienų tarnybos ženklas. Šį klipą galima rasti jos paskyroje „TikTok“.

Čia vaizdo įrašas buvo paskelbtas gruodžio 4 d. ir jau peržiūrėtas maždaug 450 tūkst. kartų.

@rtenews The HSE has urged children and teenagers to get a free nasal spray flu vaccine before Christmas. The vaccine is on offer to all aged two to 17, with those aged 13-17 included for the first time. #rtenews #ireland #health #flu #vaccine #winter ♬ original sound - RTÉ News

„HSE (Health Service Executive arba HSE – Airijos sveikatos priežiūros tarnybos vykdomoji institucija – red. past.) paragino vaikus ir paauglius prieš Kalėdas nemokamai pasiskiepyti nosies purškikliu nuo gripo.

Vakcina siūloma visiems vaikams nuo 2 iki 17 metų. 13-17 metų amžiaus paaugliai į šią skiepijimo programą įtraukiami pirmą kartą“, – paaiškinta prie įrašo.

Iš grotažymių taip pat galima suprasti, kad demonstruojamas skiepijimas nuo sezoninio gripo, ne nuo COVID-19 ar kitos ligos.

Taip vakcinuoja ne visus

Internete paieškojus informacijos pagal raktažodžius „Airija vaikai skiepijami nosis“, galima nesunkiai rasti informacijos, kad vaikai ir paaugliai šioje šalyje išties nuo gripo vakcinuojami nosies purškikliu.

Priešingai nei galima suprasti iš lietuvės komentaro „Facebook“, tai nėra naujas dalykas – tokiu būdu vaikai pradėti skiepyti pernai spalį.

123RF.com nuotr./Karščiuojantis mažas vaikas
123RF.com nuotr./Karščiuojantis mažas vaikas

HSE praėjusį rudenį ragino tėvus apsaugoti savo atžalas nuo gripo, nemokamai paskiepijus juos purškiamomis vakcinomis.

Kartu buvo priminti ne tik gripo simptomai, bet ir liūdna statistika: 2009-2019 m. Airijoje dėl gripo sukeltų komplikacijų 4 750 vaikų prireikė ligoninės. 183 nepilnamečiai buvo atsidūrę intensyvios terapijos skyriuje, 41 mirė.

Purškiamomis vakcinomis kviečiami skiepytis 2-17 metų vaikai. Šią procedūrą gali atlikti bendrosios praktikos gydytojas arba vaistinės darbuotojas. Preparatas tiesiog įpurškiamas į abi nosiarykles. Sergant tam tikromis širdies ar plaučių ligomis gali prireikti dviejų dozių, antroji įpurškiama po 4 savaičių.

Kai kuriems vaikams purškiamos vakcinos netinka. Pavyzdžiui, vartojant tam tikrus vaistus, dėl ligos ar gydymo itin susilpnėjus imunitetui, jei anksčiau buvo pasireiškusi stipri reakcija į skiepą nuo gripo, jei paauglė laukiasi ir pan.

Vakcinos nuo gripo neapsaugo visiškai, bet susirgimo riziką sumažina 40-60 proc.

Airijoje skiepai vaikams nėra privalomi, tačiau sveikatos apsaugos specialistai juos rekomenduoja. Jei vaikas jaunesnis nei 16 metų, skiepijant būtinas tėvų sutikimas.

Kaip teisingai paminėjo kai kurie komentatoriai, taip vaikai skiepijami ir JK. Pacientams pasiūlomas tinkamiausias būdas pasiskiepyti nuo gripo. Suaugusiems vakcinos suleidžiamos, o vaikams – purškiamos į nosį.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Airijoje vaikai į nosį purškiamomis vakcinomis skiepijami tik nuo gripo ir jau ne pirmus metus. Tai nėra privaloma.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius