Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BBC: kaip „Hamas“ surengė žaibišką išpuolį, kurio niekas nelaikė įmanomu

Izraelyje tai turėjo būti įprastas šabas – šeimos planavo leisti laiką kartu, susitikti su bičiuliais, apsilankyti sinagogoje, tačiau su aušra iš dangaus pasipylė raketos, tapusios precedento neturinčio masto ir koordinuotumo atakos pradžią.

Nors Izraelis jau daugelį metų stiprina juos ir mažą palestiniečių anklavą Gazos ruože skiriančią užtvarą, vos per kelias valandas paaiškėjo, kad jo nepralaidumas yra gerokai pervertintas.

Britų nacionalinis transliuotojas BBC išanalizavo kovotojų ir civilių filmuotą medžiagą, kad sudėliotų, kaip teroristinė „Hamas“ grupuotė koordinavo iki šiol įvykdytą sudėtingiausią ataką iš Gazos Ruožo.

Pranešta, kad apie 6.30 val. vietos laiku pradėjo skrieti raketos. Raketos nėra neįprastas reginys šiame regione. Pasak BBC, įprastai jos yra pakankamai primityvios, todėl jos dažnai neišvengia pažangios Izraelio priešraketinės gynybos sistemos „Geležinis kupolas“, tačiau per trumpą laiką buvo paleista tūkstančiai raketų, kurios ją parklupdė.

Toks apšaudymo mastas atskleidžia, kad ataka buvo planuojama, o raketos kauptos ištisus mėnesius. Pati „Hamas“ grupuotė teigia, kad per pirmąjį etapą paleido 5 000 raketų (Izraelis teigia, kad jų buvo perpus mažiau).

Amerikiečių leidiniui „The Wall Street Journal“ Londono universiteto SOAS Artimųjų Rytų instituto direktorė Lina Khatib pažymėjo, jog tokio masto išpuolis galėjo įvykti tik po kelis mėnesius trukusio planavimo ir „nebūtų įvykęs be koordinavimo su Iranu“.

Pasak BBC žurnalistų, tęsiant apšaudymą, kovotojai rinkosi ten, kur planavo prasiveržti pro stipriai įtvirtintą Gazos užtvarą.

Nors 2005 m. Izraelis išvedė savo karius ir naujakurius iš Gazos Ruožo, jis vis dar kontroliuoja jo oro erdvę, bendrą sieną ir pakrantę.

dpa/picture-alliance/„Geležinis kupolas“
dpa/picture-alliance/„Geležinis kupolas“

Aplink perimetrą, kurį vienur sudaro betoninė siena, kitur – tvora, nuolat patruliuoja kariškiai, taip pat veikia kamerų ir jutiklių tinklas, skirtas užkirsti kelią įsiveržimams. Tačiau per kelias valandas užtvara buvo vėl ir vėl pralaužta.

Įveikti užtvarą

BBC skelbia, jog kai kurie „Hamas“ kovotojai bandė įveikti užkardą įvairiais būdais, net pasitelkdami parasparnius (nepatvirtintoje filmuotoje medžiagoje užfiksuota, kad bent septyni iš jų dreifavo virš Izraelio) ir plaukdami greitaeigėmis valtimis.

Izraelio gynybos pajėgos sakė, kad atrėmė du „Hamas“ mėginimus kirsti Izraelį išsilaipinant iš jūros.

Tačiau šis išpuolis išsiskiria tuo, kad buvo surengti keli koordinuoti tiesioginiai išpuoliai prie sienos perėjimo punktų.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai paėmė įkaitus Izraelio šiaurėje

5.50 val. vietos laiku su „Hamas“ kovotojais susijusi paskyra susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė pirmuosius vaizdus iš vietos, padarytus Kerem Šalome – piečiausiame Gazos ruožo perėjimo punkte.

Juose matyti, kaip kovotojai užgrobia kontrolės postą, o ant žemės guli kruvini dviejų Izraelio karių kūnai.

Kitoje nuotraukoje matyti, kaip mažiausiai penki motociklai, iš kurių ant kiekvieno buvo po du šautuvais ginkluotus kovotojus, pravažiuoja pro skylę, iškirstą vielinės užtvaros dalyje.

Mažiau saugomame ruože matėsi buldozeris, griaunantis spygliuota viela apjuostą tvoros ruožą.

Ten susirinko dešimtys iš pažiūros neginkluotų žmonių, o kai kurie pradėjo bėgti pro plyšį.

„Hamas“ teroristai būriavosi ir prie Erezo – labiausiai į šiaurę nutolusio Gazos Ruožo perėjimo punkto, esančio maždaug už 43,4 km nuo Kerem Šalomo.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojai teigia paėmę į nelaisvę Izraelio karių

Filmuota medžiaga buvo paskelbta viename iš grupuotės propagandos kanalų. Jame matyti sprogimas prie betoninės užtvaros, kuris tapo signalu pradėti puolimą, ir kovotojas, mojuojantis kitiems link sprogimo vietos.

Aštuoni neperšaunamomis liemenėmis vilkintys ir šautuvais ginkluoti vyrai bėgo link smarkiai įtvirtinto kontrolės posto ir šaudė į Izraelio karius.

Vėliau vaizdo įraše matyti ant žemės gulintys Izraelio karių kūnai, o kovotojai, aiškiai organizuoti ir apmokyti, eina iš kambario į kambarį ir žvalgo kompleksą.

Gazos Ruože yra septyni oficialūs perėjimo punktai – šešis kontroliuoja Izraelis, vieną į Egiptą kontroliuoja Kairas.

Tačiau per kelias valandas „Hamas“ rado būdų, kaip patekti į Izraelio teritoriją per visą užkardos ilgį.

Išpuoliai Izraelio teritorijoje

Iš Gazos Ruožo „Hamas“ kovotojai pasipylė visomis kryptimis. Izraelio valdžios institucijos paskelbė, kad jie užpuolė 27 skirtingas vietas. Spėjama, kad jie gavo įsakymą žudyti vietoje.

Toliausiai „Hamas“ prasiskverbė į Ofakimo miestą, esantį už 22,5 km į rytus nuo Gazos. Sderote kovotojai buvo pastebėti stovintys ant pikapo, važiuojančio per miestą, esantį maždaug už 3 km į rytus nuo Gazos.

Maždaug tuzinas ginkluotų kovotojų buvo pastebėti besižvalgantys tuščiose Aškelono gatvėse, esančiose į šiaurę nuo ką tik šturmuotos Erezo sienos perėjos.

Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojų paimta į nelaisvę Izraelio karė
Stop kadras iš video/„Hamas“ kovotojų paimta į nelaisvę Izraelio karė

Panašios scenos atsikartojo visame pietų Izraelyje.

Muzikos festivalyje netoli Re'imo ginkluoti asmenys šaudė į didelę dykumoje susirinkusių jaunuolių grupę.

Vienas liudininkas BBC pasakojo, kaip kovotojai važiavo su ginklų prikrautu mikroautobusu ir tris valandas ieškojo kitų izraeliečių, į kuriuos galėtų nusitaikyti.

Belaisviai ir įkaitai

Paaiškėjo, kad iš liūdnai pagarsėjusio muzikos festivalio, kuriame buvo nužudyta apie 260 žmonių, ir kitų vietų buvo paimti įkaitai ir nugabenti atgal į Gazą. Izraelio tvirtinimu, pagrobta 100 žmonių – karių ir civilių.

Be'ri mieste filmuotoje medžiagoje, kurią patikrino BBC, matyti, kaip kovotojai prievarta išveda maždaug keturis civilius.

Stop kadras iš video/Noa Argamani prašo „Hamas“ teroristų jos nežudyti
Stop kadras iš video/Noa Argamani prašo „Hamas“ teroristų jos nežudyti

Internete išplatinta keletas vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip izraeliečiai, kai kurie iš jų sunkiai sužeisti, demonstruojami perpildytose Gazos gatvėse.

Kameromis užfiksuoti ir kiti nepatikrinti žiaurumai, kurie yra pernelyg žiaurūs, kad juos būtų galima skelbti, pavyzdžiui, iš automobilio ištrauktas vairuotojas, kuriam perpjauta gerklė, išniekinti žuvusių civilių ir karių kūnai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

Be atakų prieš Izraelio bendruomenes, „Hamas“ taip pat atakavo du karinius objektus: bazę Zikimo mieste ir Re'imo miestą.

Netoli Re'imo nufilmuotoje medžiagoje matyti padariniai: keli sudeginti automobiliai, išmėtyti palei kelią į bazę. Neaišku, kiek žmonių žuvo per mūšius.

Socialinės žiniasklaidos kanaluose „Hamas“ ne kartą dalijosi žuvusių Izraelio karių vaizdais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius