Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vandens užlietame „Burning Man“ mirė žmogus, bet Ebolos virusas tebuvo gandas

Garsusis festivalis „Burning Man“ vėl kenčia ir dėl orų išdaigų, ir dėl klaidingos informacijos platintojų. Pernai buvo apsiribota gana nekaltu melu – jo teritoriją paliekančių automobilių eilė „virto“ iš Rusijos nuo mobilizacijos tariamai bėgančiais žmonėmis, o šiemet sukelta jau didžiulė panika. Kažkas ėmė skleisti gandą, neva renginio metu Ebola virusas nusinešė gyvybę. Vienas dalyvis išties mirė, bet jokio oficialaus pranešimo apie šios ligos atvejį nebuvo.
„Burning Man“ dalyviai įstrigo dykumoje
„Burning Man“ dalyviai įstrigo dykumoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie Ebolos virusą – kas ketvirtas įrašas

Juodųjų kalvų dykumoje Nevados valstijoje vykstantis muzikos ir kultūros festivalis „Burning Man“ (angl. „Degantis žmogus“) kasmet sutraukia daugybę dalyvių iš viso pasaulio.

Savaitės trukmės renginyje, kuris šiemet buvo suplanuotas nuo rugpjūčio 28-osios iki rugsėjo 4-osios, pritraukė daugiau nei 70 tūkst. žmonių. Galbūt jis būtų vykęs kaip paprastai, jei ne smarki liūtis, kuri festivalį pavertė chaosu.

Atokioje vietovėje vos per 24 valandas nuo penktadienio iki šeštadienio ryto iškrito 2–3 mėnesių lietaus kiekis. Dėl liūties dykumos teritorija virto tirštu, molingu purvynu, per kurį, pasak festivalio lankytojų, sunku net eiti pėsčiomis ar važiuoti dviračiu.

VIDEO: Iškritus dviejų mėnesių kritulių normai, 70 tūkst. žmonių palieka „Burning Man“ festivalį

Dalyviai pasakojo, kad dykumos smėlis virto tirštu moliu, visur telkšojo balos ir purvas. Kai kurie žmonės, norėdami neįklimpti, batus apvyniojo plastikiniais maišais, o kiti tiesiog vaikščiojo basi.

Pareigūnai buvo priversti uždaryti vienintelį į šią teritoriją vedantį kelią. Dalyviams buvo liepta taupyti maistą, vandenį ir degalus.

Nepaisant chaoso, hedonistiškai nusiteikusi minia išnaudojo situaciją, organizuodama slydimo kalnelius ir kitas pramogas. Tūkstančiai dalyvių braidžiojo po purvą, daugelis basi arba su plastikiniais maišeliais ant kojų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Burning man“ festivalio nelaimė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Burning man“ festivalio nelaimė

Nuo šeštadienio viešąją erdvę lyg vanduo festivalio teritoriją užtvindė įvairūs įrašai, esą jame ne sprendžiamos orų sukeltos problemos, o kilo mirtino Ebolos viruso protrūkis.

Pastarosiomis dienomis įrašai su grotažyme #Ebola sudarė kone ketvirtadalį įrašų „TikTok“ ir „Twitter“, nors iki liūties – rugpjūčio 27-31 dienomis – jokių pranešimų apie Ebolos virusą įrašuose iš Nevados nepastebėta.

Pastarojo vartotojai platino sufalsifikuotus JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) įrašus apie tariamai patvirtintą protrūkį, paaiškinimus, kokie gali būti simptomai ir ką daryti užsikrėtus.

„Black Rock City, Nevados valstijoje, patvirtintas Ebolos protrūkis, – rašoma tariamai CDC paskelbtame įraše. – Visiems „Burning Man“ dalyviams rekomenduojama likti savo būstuose iki tolesnio pranešimo. Šiuo metu galioja nepaprastoji padėtis.“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautai dalijasi tariamo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos įrašo „Twitter“ kopija
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautai dalijasi tariamo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos įrašo „Twitter“ kopija

Bent vienas aiškino, esą CDC paskelbė tokį įrašą „Twitter“, bet vėliau ištrynė. Tačiau nėra jokių įrodymų, kad centras būtų patvirtinęs užsikrėtimo Ebolos virusu atvejį šioje vietovėje.

Įraše pateiktas tikras infografikas su sveikatos patarimais iš ankstesnės CDC kampanijos dėl 2014-16 Ebolos viruso protrūkio Vakarų Afrikoje, tačiau antraštė „Neseniai Afrikoje?“ buvo pakeista į „Neseniai Nevadoje?“. Atrodo, lyg šis įrašas būtų paskelbtas oficialioje CDC paskyroje „Twitter“, mat ekrano nuotraukoje matyti jo adresas @CDCgov.

Tačiau tikrojoje paskyroje pastaruoju metu nebuvo jokio panašaus įrašo.

Kai kuriuos įrašus peržiūrėjo ir po 4 mln. žmonių. Internautai tvirtino patys sulaukę ligos testo teigiamo rezultato (tiesa, ir iš veidų išraiškų, ir iš komentarų akivaizdu, kad greičiausiai tai tebuvo pokštas).

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Kai kurie aiškino, esą patys užsikrėtė Ebolos virusu, bet tai greičiausiai buvo pokštas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Kai kurie aiškino, esą patys užsikrėtė Ebolos virusu, bet tai greičiausiai buvo pokštas

Kiti juokavo apie karantino zoną virš festivalio, minėjo tariamai jo teritorijos link skrendantį lėktuvą kaip vieną iš blokados priemonių.

Uždarė dėl liūties, ne dėl viruso

Aktyviai dalytasi (čia, čia) tariamo „Forbes“ straipsnio pavadinimu „Taip, festivalyje „Burning Man“ kilo Ebolos protrūkis“ ekrano nuotrauka. Ji buvo sukurta kompiuteriu. Tikrojo straipsnio antraštėje buvo priešingas teiginys: „Ne, „Burning Man“ Ebolos protrūkio nėra“.

„Buvo pranešta, kad „Burning Man“ paskelbta nacionalinė nepaprastoji padėtis, nes jis buvo užtvindytas. Todėl buvo atsiųsta FEMA (Federal Emergency Management Agency, Federalinė nepaprastųjų situacijų valdymo agentūra), – tvirtino viena 20 tūkst. sekėjų turinti „TikTok“ vartotoja.

Toliau įraše, kuris jau peržiūrėtas daugiau nei 3,7 mln. kartų, ji aiškino, esą festivalyje ėmė plisti virusas.

Nacionalinė nepaprastoji padėtis, kaip esą pranešė ir CDC, dėl festivalio užtvindymo nebuvo paskelbta, o jo teritorijoje esantys žmonės paneigė, kad atvyko FEMA atstovai.

Vėliau ta pati „TikTok“ vartotoja paskelbė naują įrašą, kuris peržiūrėtas tik kiek daugiau nei 32 tūkst. kartų, kuriame ji paneigė ankstesnę informaciją kaip galimą paranojos ir „slėnio karštligės“ derinį.

Gandus skleidė ir „Facebook“ vartotojai. „75 000 žmonių atkirsti „Burning Man“ Nevadoje. Nė vienas neįleidžiamas ir neišleidžiamas. Manoma, kad vienas žmogus mirė nuo Ebolos. Kas, po velnių, iš tiesų čia dedasi“, – panikavo vienas šio socialinio tinklo vartotojas.

Tačiau vietovę, kurioje vyksta festivalis, prižiūrinčio Žemės valdymo biuro atstovas tinklalapiui indy100.com nurodė: „Galiu patvirtinti, kad įvažiavimas į renginį buvo sustabdytas, nes dėl neįprastų kritulių susidarė purvas, o ne dėl Ebolos protrūkio.“

Gresia kitos ligos

Šie gandai galėjo pasirodyti teisingi ne vien dėl ribojimų, įvestų po liūties, bet ir dėl to, kad „Burning Man“ teritorijoje kažkas išties mirė.

Peršingo apygardos šerifo biuras pranešė tiriantis „mirties atvejį, kuris įvyko per šį lietų“. Valdžios institucijos viešai neįvardijo aukos ir nepateikė išsamios informacijos apie mirties aplinkybes.

Vėliau šerifo biuras taip pat pranešė, kad žmogus buvo rastas užtvindytoje teritorijoje be gyvybės ženklų.

Ebolos viruso liga yra reta, bet sunki. Ji pirmą kartą buvo nustatyta 1976 m. per du vienu metu kilusius protrūkius Nzaroje (dabartinis Pietų Sudanas) ir Jambuku kaime (Kongo Demokratinė Respublika) Ebolos upės slėnyje (kaip tik nuo to užkratas gavo pavadinimą).

Didžiausias nuo to laiko ligos protrūkis kilo 2014–2016 m. Vakarų Afrikoje. Tuomet vien šiame regione nuo jos mirė daugiau nei 28 tūkst. žmonių.

Šios ligos protrūkis festivalyje sukeltų didžiulį susirūpinimą, bet nėra jokių įrodymų, kad kas nors iš „Burning Man“ dalyvių būtų užsikrėtęs šiuo virusu, juoba nuo jo miręs.

Tai nereiškia, kad jiems negresia sveikatos problemos. Paskelbtas nurodymas taupyti maistą ir vandenį. Festivalis vyksta dykumoje, o tai reiškia, kad sunegalavus negalima tiesiog nubėgti į vaistinę ar pasislėpti nuo prasto oro viešbutyje netoliese.

Vienas bendrosios praktikos gydytojas, anksčiau dalyvavęs festivalyje, „Business Insider“ tvirtino, kad Ebolos protrūkis ten yra mažai tikėtinas. Bet kitos infekcinės ligos ir įvairios sveikatos problemos keliančios realią grėsmę dėl dabartinių sąlygų.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Patys festivalio „Burning Man“ dalyviai suskubo neigti gandus apie Ebolos viruso protrūkį
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Patys festivalio „Burning Man“ dalyviai suskubo neigti gandus apie Ebolos viruso protrūkį

Renginyje likę dalyviai praneša, kad stovyklavietės purvinos ir užlietos vandeniu, todėl neįmanoma pravažiuoti beveik jokiam transportui. Dėl lietaus neįmanoma tinkamai sutvarkyti tualetų.

Net tokios įžymybės, kaip komikas Chrisas Rockas ir didžėjus, prodiuseris Diplo pranešė, kad, norėdami išvykti iš vietovės, 5 mylias žingsniavo pėsčiomis ir kartu su gerbėjais važiavo autostopu.

Los Andžele dirbantis gydytojas, kuris prašė neskelbti jo pavardės, paaiškino, kad dėl susidariusių oro sąlygų festivalio teritorijoje likusiems dalyviams gresia hipotermija, jei jie negali sušilti ir išdžiūti.

Anot jo, kuo ilgiau jie lieka įstrigę, tuo labiau jiems gresia susirgti COVID-19, apsinuodyti maistu ir su higiena susijusiomis skrandžio ligomis, nes senka būtiniausios valymo priemonės.

Pernai kamavo karščiai

„Burning Man“ dalyvių orai nelepino ir pernai. Tuomet festivalį užklupo dideli karščiai ir stiprūs vėjai, dėl kurių lankytojai taip pat turėjo nepatogumų.

Be to, pernai buvo platinama ir melagiena, susijusi su renginiu. Tuomet ji gimė iš žinios apie dalinę mobilizaciją Rusijoje dėl plataus masto invazijos į Ukrainą.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Festivalio „Burning Man“ dalyviai socialiniuose tinkluose „tapo“ mobilizacijos bandančiais išvengti rusais
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Festivalio „Burning Man“ dalyviai socialiniuose tinkluose „tapo“ mobilizacijos bandančiais išvengti rusais

Net žinomi žmonės dalijosi nuotrauka su begaline tariamai nuo mobilizacijos bėgančių rusų eile. Kelis kilometrus nusidriekusi eilė iš tiesų nusidriekė JAV dykumoje, festivalio „Burning Man“ dalyviams bandant palikti jo vietą.

Taip pat skaitykite: Rusai gelbstisi nuo mobilizacijos, tačiau begalinė eilė nusidriekė ne pasienyje

15min verdiktas: melas. Per šiemetį festivalį „Burning Man“ mirė vienas žmogus, tačiau gandai, esą renginyje kilo Ebolos viruso protrūkis, yra neteisingi. Jokia institucija šių gandų nepatvirtino.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius