Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 23 /2013 06 24

Ekspedicijos į Nanga Parbatą nariai: galime patvirtinti, kad lietuvis Ernestas Markšaitis žuvo

Liūdna žinia atskriejo iš Pakistano. Tarptautinės ekspedicijos, su kuria į Himalajus buvo išvykę du lietuviai, nariai pranešė, kad per teroristinį išpuolį žuvo ir lietuvis Ernestas Markšaitis.
Ernestas Nanga Parbat (8125 m) fone. Šis kalnas yra vienas pavojingiausių pasaulyje, jis pramintas „kalnu žudiku“. Tikras kalno pavadinimas reiškia „Nuogas kalnas“.
Ernestas Nanga Parbat (8125 m) fone (archyvo nuorauka) / Ernesto Markšaičio asmeninio archyvo nuotr.

„Deja, patvirtiname informaciją, kad buvo nužudytas vienas mūsų ekspedicijos narys Ernestas Markšaitis iš Lietuvos“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pranešė ekspedicijos narė Aleksandra Dzik.

Alpinistas Ernestas Markaaitis
Alpinistas Ernestas Markšaitis

Ji taip pat pranešė, kad per teroristų išpuolį bazinėje stovykloje žuvo kitų ekspedicijų nariai: du slovakai, trys ukrainiečiai, trys kinai, vienas nepalietis ir vienas pakistanietis.

E.Markšaitis ir kiti alpinistai žuvo per teroristų išpuolį bazinėje Nanga Parbato, dar praminto „kalnu žudiku“, stovykloje.

Pirmadienį lietuvio alpinisto mirtį patvirtino ir oficialūs šaltiniai. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį patvirtino oficialiais diplomatiniais kanalais gavęs pranešimą, kad per išpuolį Pakistane žuvo lietuvis alpinistas.

Buvo manoma, kad daugiau informacijos turėtų paaiškėti pirmadienį.

VIDEO: Kruvinas išpuolis Nanga Parbato bazinėje stovykloje

Išpuolis buvo įvykdytas vieno aukščiausių kalnų pasaulyje, Nanga Parbato, bazinėje stovykloje, Gilgito-Baltistano Diamero rajone.

„Užpuolikai atėjo ir pradėjo į juos šaudyti. Patvirtinta, kad jie buvo nužudyti“, – AFP anksčiau sakė Diamero policijos pareigūnas Mohammedas Naveedas.

Buvo skelbiama, kad žudikas ar žudikai maskavosi policininkų uniformomis.

Po žudynių negalėjo susiekti

Išpuolis įvykdytas bazinėje stovykloje, iš kurios Nanga Parbato, praminto „Kalnu žudiku“ viršūnę bandė pasiekti ir du lietuviai – Ernestas Markšaitis ir Saulius Damulevičius.

Himalajų vakarinėje dalyje iškilęs Nanga Parbatas (8126 m) yra devintas pagal aukštį pasaulio kalnas. Tai viena sunkiausiai įveikiamų viršukalnių. Dėl praeityje įvykusių daugybės žūčių, Nanga Parbatas buvo pramintas „Kalnu žudiku“.

Abu lietuviai buvo prisijungę prie tarptautinės ekspedicijos, kurioje susirinko alpinistai iš Lenkijos, Rusijos, Ažerbaidžano, Lietuvos, Kanados, Ukrainos, Bulgarijos ir Latvijos. Iš viso komandą sudarė 19 alpinistų.

Ekspedicijos puslapio socialiniame tinkle Facebook nuotr./Į Nanga Parbat kopsiantys tarptautinės ekspedicijos nariai
Ekspedicijos puslapio socialiniame tinkle „Facebook“ nuotr./Į Nanga Parbat kopsiantys tarptautinės ekspedicijos nariai

Po teroristų išpuolio komandos nariai pranešė, kad su E.Markšaičiu jie negali susiekti. Buvo skelbiama, kad jis nakvojo antroje stovykloje ant kalno šlaito. Taip pat buvo skelbiama, kad jo satelitinis telefonas liko bazinėje stovykloje, esą todėl su juo niekas ir negali susiekti.

Patyrę alpinistai

Abdul Rafey Khan/wikipedia.org nuotr./Kalnu žudiku pramintas Nanga Parbatas
Abdul Rafey Khan/wikipedia.org nuotr./„Kalnu žudiku“ pramintas Nanga Parbatas

Abu ekspedicijoje į Nanga Parbatą dalyvavę lietuviai – patyrę alpinistai. Saulius Damulevičius yra Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas, yra įkopęs į kelias 7 tūkst. metrų viršijančias viršukalnes.

2011 m. Ernestas sėkmingai vadovavo lietuvių alpinistų grupei, su kuria įkopė į aukščiausią Šiaurės Amerikos viršūnę Denali (6 194 m.). Visa grupė viršūnę pasiekė dešimtą kopimo dieną. Vėliau lietuviai sužinojo, kad jų rezultatas pagal masiškumą ir greitį per visą Denali istoriją buvo penktas.

Pernai Ernestas bandė įkopti į antrą pagal aukštį ir vieną sudėtingiausių pasaulio viršukalnių K2 (8 611 m). Jei jam būtų pavykę, E.Markšaitis būtų tapęs pirmuoju lietuviu, pabuvojusiu viršūnėje.

Viršūnės Ernestas nepasiekė, tačiau jis tapo pirmuoju žmogumi pernai visame regione įveikusiu 8 tūkstančius metrų virš jūros lygio. Tai jis padarė vienas, kovodamas ne tik su vėju, sniegu ir saulės šviesa, bet ir su savimi. Po 36 valandas trukusio žygio į greta K2 esančią Broad Peak (8 051 m) viršukalnę, vietiniai jį praminė „tigru“.

Ernesto Markaaičio nuotr./Ženklas pakeliui į K2 bazinę stovyklą
Ernesto Markšaičio nuotr./Ženklas pakeliui į K2 bazinę stovyklą

E.Markšaitis taip pat dalyvavo šiemet tragiškai pasibaigusioje ekspedicijoje į Les Droites viršūnę Alpėse. Šioje kelionėje žuvo du lietuviai, keliavę kartu.

Lietuviai kopė Les Droites viršūnės (Monblano kalnų masyvo) šiaurine siena Prancūzijoje, kai sausio 31 d. juos užklupo pūga. Po paskutinio kopimo į čia pat esantį Šamoni miestelį sugrįžo 5 asmenys – vienas sugrįžo pats, o 4 asmenys buvo parskraidinti gelbėtojų malūnsparniu.

Dar trys alpinistai liko kalnuose. Vienas iš dingusių lietuvių po kiek laiko buvo išgelbėtas. Dar dviejų išgelbėti nepavyko. Jie žuvo.

Nuo 2007 m. Ernestas kalnuose apsilankydavo 5–7 kartus per metus. Kopė techninius ir aukštuminius maršrutus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius