Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 06 08 /10:15

Hillary Clinton savo pergalę vadina istorine moterims, Bernie Sandersas nepasiduoda

Hillary Clinton, kaip antradienį pranešė JAV transliuotojų tinklai, laimėjo Naujojo Džersio valstijoje vykusius pirminius rinkimus, dar labiau sutvirtindama savo pozicijas užsitikrinti Demokratų partijos kandidatės į Baltuosius rūmus statusą, atveriantį jai galimybę tapti pirmąja Amerikos prezidente moterimi. Tiesa, Bernie Sandersas nesitraukia iš kampanijos.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

H.Clinton turėtų paskelbti pergalę po to, kai ji šioje šiaurės rytų valstijoje įveikė savo partijos varžovą Bernie Sandersą.

„Kiekvienai mažai mergaitei, kuri turi didelių svajonių: „Taip, jūs galite būti bet kas, kas norite, – net prezidentė.“ Tai jūsų vakaras“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė buvusi senatorė, kai buvo paskelbti Naujojo Džersio rezultatai.

Pirminiai rinkimai antradienį vyko dar penkiose valstijose, tarp jų Kalifornijoje. Šioje valstijoje balsai dar skaičiuojami.

Istorinis laimėjimas moterims

H.Clinton, antradienį laimėjusi prieš senatorių B.Sandersą kovą dėl Demokratų partijos kandidato į JAV prezidento postą titulo, sakė, kad tai yra istorinis laimėjimas moterims.

„Jūsų dėka užsitikrinome šį pasiekimą, – ji sakė savo džiūgaujantiems šalininkams Niujorke. – Tai pirmasis kartas mūsų šalies istorijoje, kai moteris taps didžiosios partijos kandidate.“

H.Clinton laimėjo Naujajame Džersyje – vienoje iš šešių valstijų, balsavusių per vieną iš paskutinių pirminių rinkimų etapų 2016 metų prezidento rinkimų sezone.

Ši pergalė suteikia jai galimybę tapti pirmąja Amerikos prezidento postą užėmusia moterimi.

Buvusi valstybės sekretorė pasiūlė susitaikyti su B.Sandersu, kuris kol kas niekaip neparodė ketinantis susitaikyti su pralaimėjimu iki pat Demokratų partijos nacionalinio suvažiavimo liepą.

Pirminiai rinkimai antradienį vyko dar penkiose valstijose, tarp jų Kalifornijoje.

Vermonto senatoriaus šalininkų palaikymas yra reikalingas H.Clinton prieš rudenį vykstančius visuotinius prezidento rinkimus, kuriuose ji susigrums su numanomu respublikonų kandidatu Donaldu Trumpu.

„Noriu pasveikinti senatorių Sandersą už nepaprastą kampaniją“, – sakė 68 metų H.Clinton.

„Nesuklyskime – senatorius Sandersas, jo kampanija ir mūsų vesti aktyvūs debatai, kaip turėtų būti didinamos pajamos, mažinama nelygybė, didinamas į virtų (visuomenės sluoksniuose) nukreiptas judrumas, buvo labai naudingi Demokratų partijai ir Amerikai“, – pabrėžė ji.

„Tikime, kad kartu esame stipresni. Ir šiuose rinkimuose daug pastatyta ant kortos, o pasirinkimas – aiškus“, – sakė buvusi pirmoji šalies ponia, prieš paleisdama tiesioginę salvę į savo varžovą respublikoną.

„Donaldas Trumpas dėl savo temperamento netinkamas būti prezidentu ir vyriausiuoju vadu“, – pareiškė H.Clinton.

B.Sandersas žada likti kampanijoje

Bet dar lieka ir B.Sanderso kliūtis. Nors jis greičiausiai jau beviltiškai atsilieka, šis JAV senatorius atsisakė pripažinti pralaimėjęs H.Clinton ir žadėjo likti kovoje dėl Demokratų partijos kandidato į prezidento postą titulo, nors jo varžovė jau pasiskelbė tapusi partijos vėliavneše.

„Uoliai kovosime, kad laimėtume pirminius rinkimus Vašingtone“, – jis sakė savo šalininkams Kalifornijoje, turėdamas omenyje ateinantį antradienį vyksiantį paskutinį šios kampanijos balsavimą.

B.Sandersas pridūrė, kad „po to perkelsime savo kovą už socialinį, ekonominį, rasinį ir aplinkosauginį teisingumą į Filadelfiją“, kur liepą vyks Demokratų partijos nacionalinis suvažiavimas. Jame bus oficialiai išrinktas partijos kandidatas, mesiantis iššūkį Baltuosius rūmus siekiančiam užimti respublikonų atstovui D.Trumpui.

H.Clinton yra surinkusi pakankamai ją palaikančių delegatų, kad būtų išrinkta partijos kandidate per suvažiavimą Filadelfijoje. Ji antradienio Niujorke jau paskelbė iškovojusi pergalę.

Tuo tarpu B.Sandersas sakė: „Man gana gerai sekasi aritmetika. Žinau, kad mūsų laukianti kova yra labai, labai sunki – bet mes tęsime kovą dėl kiekvieno balso ir kiekvieno delegato.“

Sulaukė B.Obamos sveikinimų

JAV prezidentas Barackas Obama antradienį pasveikino H.Clinton, užsitikrinusia paskyrimą Demokratų partijos kandidate į šalies vadovo postą, taip pat planuoja vėliau šią savaitę susitikti su jos varžovu B.Sandersu, nurodė Baltieji rūmai.

„Prezidentas Obama paskambino tiek (buvusiai valstybės) sekretorei Clinton, tiek senatoriui Sandersui (ir) abu kandidatus pasveikino už surengtas įkvepiančias kampanijas, kurios suteikė energijos demokratams, įtraukė naują amerikiečių kartą į politinį procesą ir nušvietė svarbias politikos idėjas“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo spaudai Josho Earnesto pranešime.

Pasak jo, prezidentas ketvirtadienį susitiks su Vermonto senatoriumi Baltuosiuose rūmuose „Sanderso prašymu“.

Šis pranešimas, paskelbtas vėlai vakare po paskutinės didelės balsavimų virtinės įtemptame pirminių rinkimų etape, skatina spėlioti, ar B.Sandersas, vadinantis savo demokratu socialistu, toliau kovos iki pat demokratų nacionalinio suvažiavimo liepą, kaip jis ne kartą tvirtino, ar pripažins pralaimėjęs.

B.Sandersas turėtų paskelbti nekantriai laukiamą pareiškimą savo šalininkams Kalifornijoje, daugiausiai gyventojų turinčioje šalies valstijoje, kurioje jis dėjo dideles pastangas užsitikrinti pergalę.

Senatorius argumentavo, kad tvirtas pasirodymas šešiose valstijose, ypač Kalifornijoje, sustiprintų jo paskatas pasilikti lenktynėse iki pat galo.

B.Obama padėkojo B.Sandersui už „milijonų amerikiečių sužadinimą“ per savo kampaniją, kurioje jis ragina kovoti su ekonomine nelygybe ir sumažinti specialiųjų interesų įtaką JAV politikai, nurodė J.Earnestas.

Prezidentas, kuris taip pat užsiminė esantis pasiryžęs įsitraukti į politinius debatus ir palaikyti bet kurį demokratą, kuris rudenį susirems su respublikonų kandidatu Donaldu Trumpu per visuotinius rinkimus, yra nusiteikęs dirbti su B.Sandersu, „kad būtų įtraukti milijonai demokratų rinkėjų ir tas entuziazmas būtų išnaudotas ateinančiomis savaitėmis ir mėnesiais“, sakė J.Earnestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius