Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Iš Turkijos į Siriją sugrįžo tūkstančiai pabėgėlių

Dešimtys tūkstančių sirų grįžo namo iš Turkijos, Ankaros siųstiems kariams vykdant karinę operaciją kaimyninėje šalyje, penktadienį pranešė Turkijos užsienio reikalų ministras.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Beveik 50 tūkstančių sirų grįžo į tą regioną iš Turkijos nuo operacijos „Eufrato skydas“ pradžios“, – sakė Mevlutas Cavusoglu.

Jis turėjo omenyje ambicingą karinę kampaniją, kurią Turkijos kariuomenė pradėjo Sirijos šiaurėje rugpjūčio 24 dieną, kad padėtų sirų sukilėliams išvaryti grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) džihadistus.

Per šią kampaniją turkų pajėgų remiami sukilėliai, nesulaukdami didesnio pasipriešinimo, atkovojo iš IS Džarabulusą, Rajų ir Daniką. Tačiau kovoje dėl Babo miesto turkų kariuomenė susidūrė su įnirtingu džihadistų pasipriešinimu.

Tačiau anksčiau penktadienį buvo pranešta, kad Turkijos ginkluotosios pajėgos ir jų sąjungininkai Sirijos sukilėliai atkariavo iš džihadistų visą Babo miestą, buvusį „Islamo valstybės“ (IS) bastioną Sirijos šiaurinėje Alepo provincijoje.

Kariai toliau veikia per daugiau kaip du mėnesius trukusios kampanijos atkariautoje teritorijoje – ardomos kliūtys, renkamos minos ir savadarbiai sprogmenys.

„Esu įsitikinęs, kad „Daesh“ yra išvaryta iš Babo, daug žmonių galės grįžti“, – sakė M.Cavusoglu žurnalistams Antalijoje, pavartodamas arabišką „Islamo valstybės“ pavadinimą.

Turkija vėl pakartojo savo raginimą Sirijoje skelbti saugumo zoną, taip pat „neskraidymo“ zoną, kur pabėgėliai galėtų saugiai gyventi savo šalyje.

„Jeigu bus saugi zona, be terorizmo, sirai turės galimybę grįžti į normalų gyvenimą“, – pridūrė M.Cavusoglu.

Pasak vietinės žiniasklaidos, generalinio štabo viršininkas Hulusi Akaras žadėjo Turkijos paramą Babo žmonėms, kad jie galės saugiai grįžti namo po kruvinų mūšių.

Mūšis dėl šio miesto tapo kruviniausiu Per karinę Turkijos kampaniją Sirijoje žuvo 71 turkų karys; daugiausia jų krito mūšyje dėl Babo, du iš jų – šį penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius