Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 01 /23:17

Karas Ukrainoje. Ukraina gavo leidimą smogti Rusijai vakarietiškais ginklais

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukraina atakavo vieną didžiausių Rusijos naftos perdirbimo gamyklų: paaiškino, kodėl tai svarbu

14:39

Gegužės 1 d. naktį bepiločiai orlaiviai kamikadzės atakavo Riazanės naftos perdirbimo gamyklą, esančią Maskvos priemiestyje ir priklausančią bendrovei „Rosneft“. Jos deklaruojamos naftos produktų perdirbimo apimtys siekia 16-18 mln. tonų per metus, todėl ši naftos perdirbimo įmonė pagal gamybos apimtis yra viena didžiausių Rusijos Federacijoje.

Pasak „Defense Expres“, dėl išpuolio sužlugdytas pirminis naftos perdirbimo įrenginys. Ekspertų teigimu, svarbu tai, kad Djagilevo aviacijos bazė yra Riazanėje. Joje įsikūręs kovinio panaudojimo ir personalo perkvalifikavimo centras, 203-iasis oro degalų papildymo pulkas, taip pat ten buvo dislokuoti Tu-22M3.

„Po to, kai 2023 m. rugsėjį į kai kuriuos šioje aviacijos bazėje esančius tolimojo nuotolio bombonešius pataikė konvertuojamasis Tu-141 „Swift“, Rusijos Federacija greičiausiai juos iš ten atitraukė. Šiuo aerodromu taip pat naudojasi 360-oji orlaivių remonto gamykla, kuri specializuojasi „Tu-141“. 22M3, Tu-95MS ir Il-76 bei jomis pagrįstomis transporto priemonėmis. Vadinasi, pati naftos perdirbimo gamykla, taip pat kiti Riazanėje esantys objektai yra strategiškai svarbūs Rusijos Federacijai. Tačiau, nepaisant metodiškų Ukrainos smūgių, Rusijos Federacija nesugebėjo įgyvendinti patikimos priešlėktuvinės gynybos“, – aiškinama pranešime.

Tai primena puolimą prieš Tatarstano specialiosios pramoninės gamybos tipo ekonominės zonos „Alabuga“ teritoriją, kurioje, be dronų „Shahed“ gamybos, netoliese yra „KamAZ“ gamykla ir Nižnekamsko hidroelektrinė. Paaiškėjo, kad šie objektai taip pat nebuvo dengiami priešlėktuvinės gynybos.

Ekspertas Konstantinas Krivolapas anksčiau yra sakęs, kad Ukrainos atakos apėmė 50 proc. Rusijos naftos perdirbimo gamyklų. Dėl to degalų gamyba Rusijos Federacijoje sumažėjo 15 proc. ir šalis agresorė buvo priversta pirkti benziną iš Baltarusijos ir Kazachstano.

Dėl Ukrainos bepiločių lėktuvų atakų ir pastarojo meto potvynių Rusijos naftos perdirbimas per savaitę sumažėjo iki 11 mėnesių žemiausio lygio. Tačiau toks rodiklis vis dar nėra kritinis šalies agresorės ekonomikai, teigė JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Ekspertų teigimu, Rusijos Federacija pradėjo įrenginėti tinklus nuo dronų, kad apsaugotų naftos perdirbimo gamyklas nuo dronų atakų. Visų pirma „grotos“ atsirado Slovjansko naftos perdirbimo gamykloje, o šalia rezervuarų įrengti mobilūs „Groza-S“ tipo elektroninės kovos įrenginiai.

Rusai vėl atakavo Odesą balistiniais ginklais, kilo didelis gaisras

23:17

Trečiadienį, vakare Rusija vėl atakavo Odesą balistinėmis raketomis. Kaip praneša UNIAN, apie 21.55 val. buvo paskelbtas oro pavojus. Odesos srities karinės administracijos vadovas Olehas Kiperas kreipėsi į Odesos ir Odesos rajono gyventojus su prašymu likti saugiose vietose.

Tuo pat metu Ukrainos Pietų gynybos pajėgos pranešė apie balistinės ginkluotės grėsmę.

Vėliau Odesoje nugriaudėjo galingi sprogimai, sudrebėjo gyvenamieji namai. Gatvėse esančiuose automobiliuose įsijungė signalizacija.

Socialiniuose tinkluose liudininkai rašo, kad viename iš miesto rajonų po raketų atakos kilo galingas gaisras.

Vėliau O.Kiperas pranešė, kad per ataką buvo sužeisti žmonės.

„Kol kas žinome apie mažiausiai 13 sužeistųjų. Pataikymo vietoje kilo galingas gaisras“, – pranešė jis.

Ukrainos žvalgyba įvertino Rusijos raketinį potencialą

20:10

Balandžio pabaigoje Rusija turėjo apie 755 „Cirkon“, „Oniks“, „Kalibr“ ir Ch-69 tipo raketas. Apie tai skelbia armyinform.com.ua, remdamiesi Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GUR) duomenimis.

GUR pažymi, kad balandžio pabaigoje Rusijos ginkluotosios pajėgos turėjo apie 40 vienetų 3M22 hipergarsinių priešlaivinių raketų „Cirkon“. 
Kartu pranešama, kad Rusija per mėnesį pagamina iki 10 šio tipo raketų.

Be to, yra 400 3M55/3M55M „Oniks/Oniks-M“ sparnuotųjų raketų. Jų taip pat pagaminama iki 10 vienetų per mėnesį.

Rusija taip pat turi 270 sparnuotųjų raketų 3M-14 „Kalibr“. Ir tuo pačiu metu gali pagaminti iki 30–40 vienetų per mėnesį.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Sparnuotoji raketa „Kalibr“
„Wikimedia Commons“ nuotr./Sparnuotoji raketa „Kalibr“

GUR praneša, kad šalies agresorės arsenale yra 45 valdomos aviacinės raketos Ch-69. Jų pagaminama vos 1–3 vienetai per mėnesį.

Aviacijos ekspertas Anatolijus Chrapčynskis pažymėjo, kad Rusija pradėjo atakuoti Ukrainą raketomis „Cirkon“, kurios beveik visos sudarytos iš užsienietiškų elementų. Ši raketa yra balistinė. Ją rusai gali paleisti iš Krymo, todėl jos atskriejimo laikas yra labai trumpas.

Raketa „Oniks“ yra viršgarsinė ir priešlaivinė, todėl ji sunkiai įveikiama Ukrainos oro gynybos sistemoms. Rusams patogu naudoti tokią ginkluotę pakrančių zonose.

Be to, siekdama terorizuoti ir įbauginti ukrainiečius, Rusija kasdien atakuoja sparnuotosiomis raketomis, pavyzdžiui, „Kalibr“, kurios paleidžiamos ir iš antžeminių operatyvinių-taktinių kompleksų „Iskander“, ir iš laivų. Ir, kas nemaloniausia, raketos paleidžiamos iš teritorijų, kurios nepasiekiamos Ukrainos ginkluotei. Raketa „Kalibr“ gali nuskrieti daugiau kaip 1500 km.

Anksčiau leidinys „Defence Express“, remdamasis savo šaltiniais, pranešė, kad okupantai panaudojo naujas sparnuotąsias raketas Ch-69, su kuriomis pavyko visiškai sunaikinti galingiausią Kyjivo srities elektrinę – Trypilio elektrinę.

Ukrainos karinių oro pajėgų vadovybės atstovas Ilja Jevlašas pažymėjo, kad tai dar nėra oficialiai patvirtinta. Jis sakė, kad raketa Ch-69 yra patobulinta Ch-59 versija. Jis pripažino, kad Ch-69 yra nauja raketa Ukrainai. I.Jevlašas sakė, kad tikėtina, jog „Patriot“ taip pat galės ją atremti, nes yra kovojusi su dar sudėtingesnio tipo raketomis, pavyzdžiui, „Cirkon“ ir „Kinžal“.

Per Rusijos atakas Charkivo ir Donecko regionuose žuvo penki žmonės

20:09

Rusijai trečiadienį sudavus smūgius Ukrainos rytiniams Charkivo ir Donecko regionams iš viso žuvo penki žmonės, pranešė vietos pareigūnai.

Charkive per valdomos bombos išpuolį žuvo du žmonės, pranešė srities gubernatorius.

Charkivas yra antras pagal dydį Ukrainos miestas, esantis netoli Rusijos sienos. Pastaraisiais mėnesiais, Maskvos invazijai tęsiantis jau daugiau nei dvejus metus, čia padaugėjo išpuolių.

Charkivo gubernatorius Olehas Synehubovas nurodė, kad trečiadienį ryte „dvi valdomos aviacinės bombos pataikė į Zoločivo miesto centrą“, esantį maždaug už 15 km nuo Rusijos sienos. 

„Žinome apie du žuvusius ir šešis sužeistus civilius, įskaitant 11 metų berniuką“, – socialiniame tinkle „Telegram“ nurodė jis. 

Pasak O.Synehubovo, atakos metu žuvo 67-erių vyras ir 38-erių moteris, kurie tuo metu važiavo automobiliu. 

Charkivo srities Leliukivkos kaime, esančiame netoli Kupjansko miesto, per Rusijos apšaudymą žuvo 67-erių moteris, pridūrė gubernatorius. 

Tuo metu Donecko srities vadovas Vadimas Filaškinas pranešė, kad Donecko srities rytuose, maždaug už 15 km nuo fronto linijos esančiame Girnyko miestelyje žuvo du žmonės ir šeši buvo sužeisti. 

„Šią popietę rusai atakavo miestą uraganais“, – „Telegram“ sakė jis, turėdamas omenyje raketų paleidimo įrenginius.

V.Filaškinas pridūrė, kad tarp žuvusiųjų yra 57-erių moteris ir 64-erių vyras.

Pastarosiomis savaitėmis vykdydama atakas Maskva pradėjo naudoti naujas galingas valdomas aviacines bombas.

Norvegija šiemet Ukrainai papildomai skirs 7 mlrd. kronų

19:06

Norvegijos ministras pirmininkas Jonas Gahras Store antradienį pareiškė, kad jo šalis šiemet Ukrainai papildomai skirs 7 mlrd. kronų (591 mln. eurų). 

Skelbiama, kad 2024-aisiais Norvegija Kyjivui iš viso turėtų suteikti apie 22 mlrd. kronų (1,86 mlrd. eurų). 

Papildomos lėšos bus pervestos iš 75 mlrd. kronų (6,4 mlrd. eurų) karinės ir civilinės pagalbos paketo, kurį Norvegija yra įsipareigojusi Kyjivui išmokėti per 2023–2027 metus. 

„Tai Ukrainos žmonių gyvybės ir mirties klausimas“, – spaudos konferencijos metu sakė premjeras. 

„Tai taip pat saugumo ir stabilumo Europoje, taigi ir Norvegijoje, klausimas“, – pridūrė jis. 

Teigiama, kad iš šios planuojamos sumos 6 mlrd. kronų (507 mln. eurų) bus skirti karinei pagalbai, visų pirma oro gynybos sistemai ir šaudmenims. 

 J.G.Store pažymėjo, kad Norvegija prisidės prie Vokietijos ir Čekijos, kurios jau ėmėsi finansinės iniciatyvos teikti šią pagalbą. 

Iš Ukrainai skirto 75 mlrd. kronų paketo Norvegija iki 2024-ųjų pabaigos bus panaudojusi apie 39,5 mlrd. (4,67 mlrd. eurų) kronų.

Remiantis Kylio instituto sudarytu reitingu, Norvegija – didelė naftos ir dujų gamintoja, kuriai po Rusijos invazijos į Ukrainą labai padėjo išaugusios kainos – yra viena iš pagrindinių paramos Kyjivui teikėjų.

Ukraina gavo leidimą smogti Rusijai vakarietiškais ginklais

18:53

Ukraina jau yra gavusi leidimą smogti Rusijai jos teritorijoje Vakarų ginklais. Atskiros šalys partnerės tokių apribojimų nenustatė.

Latvijos užsienio reikalų ministrė Baiba Bražė interviu Ukrainos leidiniui „Jevropeiska Pravda“ pakomentavo Ukrainos Vakarų partnerių draudimą naudoti jų ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje. Pasak jos, šis požiūris jau keičiasi.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Baiba Bražė
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Baiba Bražė

„Jau yra šalių, kurios suteikė Ukrainai ginklų be tokių apribojimų“, – sakė Latvijos diplomatijos vadovė.

Kartu ji pažymėjo, kad ne apie viską skelbiama viešai ir kol kas kai kurie momentai nutylimi.

„Svarbiausia – įtaka mūšio lauke. Juk yra pasirinkimas, ar apie ką nors garsiai kalbėti, ar tiesiog daryti tai, kas būtina“, – sakė B.Bražė.

Vakarų sąjungininkai dažnai pasitelkia pareiškimus, kad neduos Ukrainai vieno ar kito ginklo, nes ukrainiečiai jį panaudos smūgiams Rusijos teritorijoje, o tai esą įtrauks Vakarų šalis į karą. Tačiau situacija pamažu keičiasi.

JAV perdavė Ukrainai tam tikras raketas su sąlyga, kad jos nebus naudojamos smūgiams Rusijos teritorijoje, tačiau šis apribojimas netaikomas laikinai okupuotoms Ukrainos teritorijoms.

Balandžio 24 d. agentūra „Reuters“ pranešė, kad JAV slapta perdavė Ukrainai ilgo nuotolio raketas ATACMS. Pažymėta, kad raketos buvo įtrauktos į 300 mln. dolerių karinės pagalbos Ukrainai paketą, kurį JAV prezidentas Joe Bidenas patvirtinto kovo 12 d. Kai kuriais duomenimis, būtent šios raketos pataikė į Džankojaus aerodromą.

„AFP“/„Scanpix“/Iššaunama ATACMS raketa
„AFP“/„Scanpix“/Iššaunama ATACMS raketa

Tuo pat metu Vokietijos kancleris Olafas Scholzas neduoda Ukrainai raketų „Taurus“. Pasak jo, raketų panaudojimas būtinai pareikalautų tiesioginio Vokietijos kariškių dalyvavimo, o tai Vokietijai nepriimtina.

„Bild“: okupantai prie Časiv Jaro forsavo kanalą ir veržiasi į pietus nuo miesto

18:08

Rusijos okupantai žengia į pietus nuo Časiv Jaro miesto.

Kaip pažymėjo Vokietijos leidinio „Bild“ atvirų duomenų analizės ekspertas Julianas Röpcke, Rusijos kariuomenė, puldama Časiv Jarą, taiko dvigubo smūgio taktiką. Okupantai tiesiogiai puola rytinį miesto pakraštį – „Kanalo“ mikrorajoną – ir taip pat apeina jį iš šiaurės ir pietų per Bohdanivkos ir Ivanivskės kaimus.

„Centre ir šiaurėje ukrainiečiai laiko gynybą. Tačiau pietiniame flange okupantams pavyko kirsti Doneco–Donbaso kanalą ir pasistūmėti miesto link“, – sakoma pranešime.

„Rusijos okupantai forsavo kanalą Časiv Jare už 1 km į pietryčius nuo miesto. Dabar tik laiko klausimas, kada jie įžengs į šį miestą iš rytų arba pietų“, – rašo J.Röpcke.

Panevėžys kovojančių ir žuvusių Ukrainos karių vaikams organizuos vasaros stovyklą

17:47

Panevėžio miesto savivaldybė vasarą organizuos stovyklą ukrainiečių vaikams, kurių tėvai yra žuvę arba kovoja kare.

Į savivaldybę su prašymu priimti vaikus vasarą oficialiai kreipėsi Panevėžio miestų partnerių Vinycios ir Irpinės savivaldybės.

„Atsiliepdami į Ukrainos miestų savivaldybių prašymą imamės iniciatyvos organizuoti vaikams vasaros stovyklą. Susitelkime kilniam tikslui ir suteikime galimybę Ukrainos vaikams bent trumpam pamiršti negandas ir pasidžiaugti taikiu dangumi. Kviečiame ir panevėžiečius – įmones, organizacijas, bendruomenes prisidėti prie vaikų stovyklos organizavimo“, – pranešime cituojamas Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.  

Planuojama, kad stovykla ukrainiečių vaikams Panevėžyje vyks rugpjūčio 7–21 dienomis, mieste apsistos 36 asmenys – 11–15 metų vaikai ir juos lydintys suaugusieji.

Siekiant padėti vaikams užsimiršti ir emociškai pailsėti, planuojama per dieną organizuoti maksimalų jų užimtumą.

Ketinama rengti edukacijas Panevėžio gamtos mokykloje, Kraštotyros muziejuje, Pašilių stumbryne, Upytės amatų centre, taip pat organizuoti bendras užsiėmimų popietes Atvirame jaunimo centre ir Futbolo akademijoje „Panevėžys“, Panevėžio fizinės medicinos ir reabilitacijos centre.

Viešnagės metu vaikams planuojama pasiūlyti ekskursijas į Klaipėdos jūrų muziejų ir delfinariumą, kelionę siauruku prie Rubikių ežero, naktinę ekskursiją Karpių dvare, plaukimą baidarėmis Nevėžio upe.

Neatlygintinu apgyvendinimu ir maitinimu pasirūpinti jau pasisiūlė dvi Panevėžio miesto įstaigos. Dėl vaikų užimtumo kviečiamos susiburti Panevėžio mieste veikiančios biudžetinės, viešosios, nevyriausybinės, privačios, komercinės, verslo įstaigos, prisidedant savo paslaugomis arba lėšomis.

Savivaldybė kviečia prisidėti ir gyventojus įvairiausiomis paramos formomis – finansinėmis, kultūrinėms, edukacinėms.

Latvija neturi planų skatinti Ukrainos šaukiamojo amžiaus vyrų grįžimą į tėvynę

17:46

Latvija kol kas neturi jokių konkrečių planų, kuriais būtų skatinamas Ukrainos šaukiamojo amžiaus vyrų grįžimas į tėvynę, antradienį žurnalistams sakė Latvijos ministrė pirmininkė Evika Silina. 

Premjerės teigimu, Ryga šiuo klausimu iš Kyjivo dar nėra gavusi jokių prašymų. 

„Neturime jokio plano kaip nors specialiai atrinkinėti ar ieškoti šių žmonių ir siųsti juos atgal į Ukrainą. (...) Šiuo metu tai yra Ukrainos vidaus politikos klausimas“, –  antradienį nurodė E.Silina.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Evika Siliņa
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Evika Siliņa

Jau daugiau nei dvejus metus trunkančios Rusijos invazijos į Ukrainą akivaizdoje Kyjivas stengiasi pritraukti daugiau karių ir neseniai priėmė pataisytą mobilizacijos įstatymą, kuriuo sumažinamas šaukimo į karinę tarnybą amžius ir sugriežtinamos bausmės tiems, kas vengia atlikti karinę tarnybą. 

Praėjusią savaitę Ukraina pareiškė, kad nebeišduos naujų pasų užsienyje kai kuriems šaukiamojo amžiaus vyrams ir sustabdė konsulinių paslaugų teikimą užsienyje gyvenantiems 18–60 metų vyrams.

Praėjusių metų pabaigoje Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas paragino visus piliečius, nepriklausomai nuo jų buvimo vietos, prisidėti prie šalies ginkluotųjų pajėgų.

Tąkart Ukrainos gynybos ministerijos atstovas Ilarionas Pavliukas pareiškė, kad ministerija neketina daryti jokio spaudimo užsienyje gyvenantiems šaukiamojo amžiaus ukrainiečiams, tačiau pabrėžė, kad šalies gynyba yra kiekvieno piliečio konstitucinė pareiga.

Pentagono vadovas siekia, kad Ukrainai būtų perduota daugiau sistemų „Patriot“

15:38

Jungtinių Valstijų gynybos sekretorius Lloydas Austinas antradienį teigė, kad pastaruoju metu ragino šalis, turinčias raketų sistemų „Patriot“, padovanoti jas Ukrainai, kuri prašo daugiau oro gynybos sistemų.

CHIP SOMODEVILLA / Getty Images via AFP
CHIP SOMODEVILLA / Getty Images via AFP

„Yra šalių, kurios turi „Patriot“, todėl mes ir toliau dirbame su šiomis šalimis“, – Atstovų Rūmų ginkluotųjų pajėgų komiteto posėdyje sakė L. Austinas.

„Teko kalbėtis su kelių šalių lyderiais [...] pačiam čia per pastarąsias dvi savaites, raginant juos atiduoti daugiau pajėgumų arba suteikti daugiau pajėgumų“, – sakė jis, nenurodydamas šalių pavadinimų.

Visą tekstą skaitykite čia.

Lietuva ieško galinčiųjų Odesos regiono mokykloje įrengti slėptuvę

15:28

Įgyvendindama bendrą projektą su Europos Sąjunga (ES), Lietuva ieško galinčiųjų Ukrainoje, Odesos regiono mokykloje, įrengti slėptuvę.

Iš viso tokias slėptuves ketinama įrengti dar keturiuose – Zaporižios, Mykolajivo, Černihivo, Sumų – regionuose. Tam Europos Komisija yra numačiusi 15 mln. eurų, Lietuva prie projektų įgyvendinimo prisideda 0,5 mln. eurų.

Nina Liashonok/SIPA / Nina Liashonok/SIPA
Nina Liashonok/SIPA / Nina Liashonok/SIPA

Vien Odesos regione esančio Molodižnės licėjaus slėptuvei įrengti skirta 2,6 mln. eurų.

„Projekto tikslas – sugrąžinti Ukrainos vaikus į mokyklas tęsti normalų, ne nuotolinį ugdymo procesą. Iš 30 Ukrainos švietimo ministerijos pateiktų mokyklų sąrašo bendru sutarimu atrinktos penkios mokyklos, esančios pafrontės regionuose, kurie nuo karo veiksmų nukentėjo labiausiai“, – BNS sakė Centrinės projektų valdymo agentūros patarėjas, programos „Co Create Future of Ukraine“ vadovas Artūras Žarnovskis.

Visą tekstą skaitykite čia.

Ukraina atakavo vieną didžiausių Rusijos naftos perdirbimo gamyklų: paaiškino, kodėl tai svarbu

14:39

Gegužės 1 d. naktį bepiločiai orlaiviai kamikadzės atakavo Riazanės naftos perdirbimo gamyklą, esančią Maskvos priemiestyje ir priklausančią bendrovei „Rosneft“. Jos deklaruojamos naftos produktų perdirbimo apimtys siekia 16-18 mln. tonų per metus, todėl ši naftos perdirbimo įmonė pagal gamybos apimtis yra viena didžiausių Rusijos Federacijoje.

Pasak „Defense Expres“, dėl išpuolio sužlugdytas pirminis naftos perdirbimo įrenginys. Ekspertų teigimu, svarbu tai, kad Djagilevo aviacijos bazė yra Riazanėje. Joje įsikūręs kovinio panaudojimo ir personalo perkvalifikavimo centras, 203-iasis oro degalų papildymo pulkas, taip pat ten buvo dislokuoti Tu-22M3.

„Po to, kai 2023 m. rugsėjį į kai kuriuos šioje aviacijos bazėje esančius tolimojo nuotolio bombonešius pataikė konvertuojamasis Tu-141 „Swift“, Rusijos Federacija greičiausiai juos iš ten atitraukė. Šiuo aerodromu taip pat naudojasi 360-oji orlaivių remonto gamykla, kuri specializuojasi „Tu-141“. 22M3, Tu-95MS ir Il-76 bei jomis pagrįstomis transporto priemonėmis. Vadinasi, pati naftos perdirbimo gamykla, taip pat kiti Riazanėje esantys objektai yra strategiškai svarbūs Rusijos Federacijai. Tačiau, nepaisant metodiškų Ukrainos smūgių, Rusijos Federacija nesugebėjo įgyvendinti patikimos priešlėktuvinės gynybos“, – aiškinama pranešime.

Tai primena puolimą prieš Tatarstano specialiosios pramoninės gamybos tipo ekonominės zonos „Alabuga“ teritoriją, kurioje, be dronų „Shahed“ gamybos, netoliese yra „KamAZ“ gamykla ir Nižnekamsko hidroelektrinė. Paaiškėjo, kad šie objektai taip pat nebuvo dengiami priešlėktuvinės gynybos.

Ekspertas Konstantinas Krivolapas anksčiau yra sakęs, kad Ukrainos atakos apėmė 50 proc. Rusijos naftos perdirbimo gamyklų. Dėl to degalų gamyba Rusijos Federacijoje sumažėjo 15 proc. ir šalis agresorė buvo priversta pirkti benziną iš Baltarusijos ir Kazachstano.

Dėl Ukrainos bepiločių lėktuvų atakų ir pastarojo meto potvynių Rusijos naftos perdirbimas per savaitę sumažėjo iki 11 mėnesių žemiausio lygio. Tačiau toks rodiklis vis dar nėra kritinis šalies agresorės ekonomikai, teigė JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Ekspertų teigimu, Rusijos Federacija pradėjo įrenginėti tinklus nuo dronų, kad apsaugotų naftos perdirbimo gamyklas nuo dronų atakų. Visų pirma „grotos“ atsirado Slovjansko naftos perdirbimo gamykloje, o šalia rezervuarų įrengti mobilūs „Groza-S“ tipo elektroninės kovos įrenginiai.

Rusijoje apklaustas dar vienas S.Šoigu pavaduotojas

13:57

FSB apklausė Rusijos gynybos ministro pirmąjį pavaduotoją Ruslaną Čalikovą korupcijos ministerijoje byloje – tai faktiškai „numeris trys“ Rusijos gynybos ministerijos hierarchijoje po Šoigu.

Apie tai pranešė Didžiosios Britanijos gynybos ministerija X tinkle („Twitter“), remdamasi žvalgybos duomenimis. Pažymima, kad į tyrimą prieš Rusijos gynybos viceministrą Timūrą Ivanovą greičiausiai bus įtrauktas aukštesnio rango pirmasis gynybos viceministras Ruslanas Čalikovas. Didžiosios Britanijos žvalgyba teigia, kad:

„Čalikovą FSB apklausė dėl Ivanovo bylos. Jis vadinamas Ivanovo globėju. Tikėtina, kad iš tikrųjų Čalikovas Gynybos ministerijos hierarchijoje yra trečias numeris po gynybos ministro Sergejaus Šoigu ir Generalinio štabo viršininko generolo Valerijaus Gerasimovo. Kaip ir Ivanovas, Čalikovas turi ilgalaikių ryšių su gynybos ministru Sergejumi Šoigu Jis dirbo pas Šoigu Civilinės gynybos ir nepaprastųjų situacijų ministerijoje, o paskui jį iš pradžių perėjo į Maskvos srities gubernatoriaus postą, o 2012 m. – į Gynybos ministeriją.“

Britų žvalgybos pareigūnai taip pat pažymėjo, kad yra reali galimybė, jog į tyrimą dėl Ivanovo gali būti įtrauktas ir Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas, nes kai kurie šaltiniai tvirtina, kad Gynybos ministerijos statybos agentūros statė namą A.Siluanovui.

Stopkadras/Timūras Ivanovas
Stopkadras/Timūras Ivanovas

Pažymima, kad korupcija jau seniai yra problema Rusijos gynybos ministerijoje.

Primename, kad balandį paaiškėjo, jog Rusijos Federacijos gynybos viceministras Timūras Ivanovas buvo sulaikytas Rusijoje įtariant jį kyšio paėmimu. „Dėl įtarimų padarius nusikaltimą, numatytą Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso 290 straipsnio 6 dalyje (kyšio paėmimas), buvo sulaikytas Rusijos Federacijos gynybos ministro pavaduotojas Ivanovas Timūras Vadimovičius. Atliekami būtini tyrimo veiksmai“, – vakare pranešė Rusijos Federacijos tyrimų komitetas.

Šaltiniai žvalgybos tarnybose teigė, kad T.Ivanovo, kuris įtariamas valstybės išdavyste, sulaikymas buvo sėkmingos Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialiosios operacijos rezultatas. 2024 m. kovo mėn. ukrainiečių žvalgybos specialistai įvykdė specialią operaciją, kurios rezultatas – galimybė susipažinti su dideliu kiekiu slaptų oficialių Rusijos gynybos ministerijos dokumentų, ypač su slapta informacija ir oficialiais T.Ivanovo dokumentais.

Iš Ukrainos fronto grįžę rusų kariai toliau žudo civilius: nekaltų aukų skaičius perkopė simbolinę ribą

13:17

Iš Ukrainos fronto į Rusiją grįžtančių karių aukomis jau tapo daugiau nei 100 nekaltų žmonių, skelbia nepriklausomas leidinys „Viorstka“.

Remdamasi žiniasklaidos pranešimais ir teismo dokumentais, „Viorstka“ padarė išvadą, kad iš fronto grįžtantys Rusijos kariai nuo plataus masto invazijos pradžios įvykdė 84 smurtinius nusikaltimus.

Šių incidentų metu nužudytų asmenų skaičius perkopė simbolinę ribą.

„AP“/„Scanpix“/Mobilizuotas Rusijos karys
„AP“/„Scanpix“/Mobilizuotas Rusijos karys

Skaičiuojama, kad iš fronto Ukrainoje grįžę rusų kariai nužudė mažiausiai 107 žmones ir dar mažiausiai šimtą sunkiai sužeidė.

Iš jų 55, kurie tiriami kaip nužudymai, nusinešė 76 žmonių gyvybes.

Iš jų 18 nusikaltimų, dėl kurių žuvo 18 žmonių, tiriami kaip sunkių kūno sužalojimų padarymas.

Visą tekstą skaitykite čia.

Per Rusijos bombų ataką Charkivo srityje žuvo du žmonės

12:22

Per rusų bombų sprogimą Ukrainos šiaurės rytų Charkivo regione trečiadienį žuvo du žmonės, pranešė regiono gubernatorius.

Regionas, kurio teritorijų po 2022 metų vasarį įvykdytos invazijos ilgus mėnesius buvo okupavusios Rusijos pajėgos, yra beveik nuolat bombarduojamas Rusijos artilerijos ir raketų.

V. Madiievskyi/UKRINFORM/SIPA / V. Madiievskyi/UKRINFORM/SIPA
V. Madiievskyi/UKRINFORM/SIPA / V. Madiievskyi/UKRINFORM/SIPA

„Šiandien 10 val. ryto (vietos ir Lietuvos laiku) rusai smogė automobiliui ir privačiam namui Zoločivo kaime [...] valdomomis oro bombomis“, – platformoje „Telegram“ pranešė Charkivo gubernatorius Olehas Synjehubovas.

„Per išpuolį žuvo automobilyje buvę civiliai vyras ir moteris“, – pridūrė jis.

Pastarosiomis savaitėmis vykdydama atakas Maskva pradėjo intensyviau naudoti naujas galingas valdomas oro bombas.

Per išpuolį Zoločive – maždaug už 15 km nuo Rusijos sienos – taip pat kilo trys gaisrai, per kuriuos buvo sužeisti du senyvo amžiaus žmonės, sakė O. Synjehubovas.

JAV Senatas priėmė draudimą importuoti uraną iš Rusijos

11:16

Jungtinių Valstijų Senatas balsavo už įstatymo projektą, draudžiantį sodrinto urano importą iš Rusijos Federacijos; jis jau pateiktas pasirašyti Amerikos prezidentui. Apie tai praneša agentūra „Bloomberg“.

Dokumentu draudžiama importuoti sodrintą uraną iš Rusijos į Jungtines Valstijas praėjus 90 dienų nuo jo įsigaliojimo. Tačiau laikinos išimtys leidžiamos iki 2028 m. sausio mėn.

Pažymėtina, kad Kongresas numatė skirti 2,7 mlrd. dolerių, kurie bus panaudoti JAV urano pramonei plėtoti, jei bus įvesti žaliavos importo iš Rusijos apribojimai.

„Scanpix“/AP nuotr./Urano sodrinimo įranga
„Scanpix“/AP nuotr./Urano sodrinimo įranga

Kaip teigia JAV energetikos departamentas, Rusija yra pagrindinė sodrinto urano tiekėja iš užsienio: Rusijos ekonomikai tai atneša apie milijardą dolerių per metus. Ekspertų teigimu, pakeitus šį tiekimą, prisodrinto urano kaina gali padidėti 20 proc.

Primename, kad anksčiau buvo pranešta, jog Baltieji rūmai svarsto galimybę uždrausti rusiško sodrinto urano importą į Jungtines Valstijas per vykdomąją valdžią.

2022 m. buvo pranešta, kad Jungtinės Valstijos nėra pasirengusios įvesti draudimo rusiškam uranui, nes jis yra labai svarbus Amerikos branduolinių elektrinių veikimui.

Praėjusiais metais demokratų ir respublikonų senatoriai pateikė teisės aktus, kuriais siekiama įvesti embargą uranui iš Rusijos Federacijos. Kaip tada pažymėta, JAV branduolinė pramonė gali jo atsisakyti, nes Amerika turi išteklių padidinti urano gavybą savo šalyje.

Lenkų viceministras: Lenkija negins Ukrainos šaukimo į kariuomenę vengiančių asmenų

10:29

Lenkija nežada ginti Ukrainos šaukimo į kariuomenę vengiančių asmenų savo teritorijoje, antradienį pareiškė užsienio reikalų viceministras, o lenkų valdžia paragino Europos Sąjungą imtis veiksmų šiuo klausimu.

Jau daugiau nei dvejus metus trunkančios Rusijos invazijos į Ukrainą akivaizdoje Kyjivas stengiasi pritraukti daugiau karių ir neseniai priėmė pataisytą mobilizacijos įstatymą, kuriuo sumažinamas šaukimo į karinę tarnybą amžius ir sugriežtinamos bausmės tiems, kas vengia atlikti karinę tarnybą.

Nina Liashonok/UKRINFORM/SIPA / Nina Liashonok/UKRINFORM/SIPA
Nina Liashonok/UKRINFORM/SIPA / Nina Liashonok/UKRINFORM/SIPA

Praėjusią savaitę ji pareiškė, kad nebeišduos naujų pasų užsienyje kai kuriems šaukiamojo amžiaus vyrams ir sustabdė konsulinių paslaugų teikimą užsienyje gyvenantiems 18–60 metų vyrams, o tai sukėlė emigrantų Lenkijoje ir kitur pasipiktinimą.

Jungtinių Tautų duomenimis, Lenkijos teritorijoje yra dešimtys tūkstančių šaukiamojo amžiaus ukrainiečių vyrų.

„Mes tikrai neginsime šaukimo į kariuomenę vengiančių asmenų“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų viceministras Andrzejus Szejna valstybiniam televizijos kanalui TVP.

Visą tekstą skaitykite čia.

Ukraina smogė dviem Rusijos naftos perdirbimo gamykloms

09:51

Ukraina atakavo Rusijos Riazanės naftos perdirbimo gamyklą, tai buvo Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos specialioji operacija, rašo „RBC-Ukraina“, remdamasi šaltiniais specialiosiose tarnybose.

Pasak liudininkų, ataka įvyko apie trečią valandą ryto. Pranešama, kad pasigirdo trenksmas, o paskui nugriaudėjo keli sprogimai. Nurodoma, kad padaryta didelė žala.

„Šiuo metu naftos perdirbimo gamykloje dirba operatyvinės tarnybos. Preliminariais duomenimis, nukentėjusiųjų nėra. Oficialaus patvirtinimo kol kas nėra“, – rašoma Rusijos „Telegram“ kanaluose.

Tą pačią naktį buvo atakuota ir naftos perdirbimo gamykla Rusijos Federacijos Voronežo srityje.
 

Odesos meras: uostamiestyje per Rusijos raketų ataką žuvo trys žmonės

09:23

 Per Rusijos raketų ataką Odesoje žuvo trys žmonės, ankstyvą trečiadienį pranešė Pietvakarių Ukrainos uostamiesčio meras.

„Priešas puolė Odesą balistinėmis raketomis. Dėl šios atakos žuvo trys žmonės ir dar trys buvo sužeisti“, – platformoje „Telegram“ pranešė Odesos meras Henadijus Truchanovas.

„Sužeistiesiems teikiama visa būtina medicinos pagalba“, – „Telegram“ teigė Odesos srities gubernatorius Olehas Kiperis.

„Padaryta žala civilinei infrastruktūrai“, – pridūrė jis, nepateikdamas daugiau informacijos.

Pirmadienį per kitą Rusijos raketų ataką Odesoje žuvo penki žmonės, anot vietos pareigūnų.

Ukrainos eksportui gyvybiškai svarbus Juodosios jūros uostamiestis Odesa nuolat tampa mirtinų raketų ir dronų atakų taikiniu.

Rusija jau kelis mėnesius nepaliaujamai bombarduoja Ukrainos miestus ir, prieš atvykstant svarbiems Jungtinių Valstijų ginklams, stiprina frontą Rytų Ukrainoje.

Maskvos didelio masto invazija Ukrainoje tęsiasi jau dvejus metus ir du mėnesius.

Rusai pristabdė savo pažangą fronte: „Tai pauzė prieš didelį puolimą“

08:31

JAV Karo studijų instituto (ISW) analitikai mano, kad rusai pristabdė savo pažangą fronte ir rengia rezervus, kuriais bandys iš savo placdarmo į šiaurę nuo Avdijivkos pasistūmėti Torecko kryptimi, kad papildytų rusų puolamąsias operacijas prie Časiv Jaro.

Balandžio 30 d. Avdijivkos rajone Rusijos pajėgos pirmą kartą per kelias dienas nevykdė jokių patvirtintų atakų, o Ukrainos šaltiniai pranešė, kad Rusijos pajėgos vykdė daugiau atakų Bachmuto-Časiv Jaro kryptimi nei prie Avdijivkos.

Balandžio 30 d. Ukrainos generalinio štabo rytinėje ir vakarinėje ataskaitose teigiama, kad iš viso per dieną Ukrainos kariai atrėmė 47 Rusijos Federacijos atakas Avdijivkos kryptimi ir 57 Rusijos atakas Bachmuto kryptimi, o Časiv Jaro kryptimi rusai surengė gerokai daugiau atakų.

Analitikai pažymi, kad vienos dienos ataskaitos nepakanka, kad būtų galima nustatyti dėsningumus, tačiau ji gali rodyti, kad Rusijos pajėgos šiek tiek sulėtino atakų tempą Avdijivkos apylinkėse ir atnaujino puolamuosius veiksmus Časiv Jaro apylinkėse, kaip ir prognozavo ISW. 

Maždaug nuo balandžio 20 d. Rusijos pajėgos sutelkė dėmesį į taktinės sėkmės siekimą prie Očeretynės (į šiaurės vakarus nuo Avdijivkos) ir Novokalynovkos (į šiaurę nuo Avdijivkos), tačiau nuo balandžio 30 d. patvirtinto progreso tempas, atrodo, sulėtėjo. 

Rusijos pajėgos gali nuspręsti žengti iš savo placdarmo į šiaurę nuo Avdijivkos link Torecko, kad papildytų Rusijos puolamąsias operacijas netoli Časiv Jaro, dėl to Rusijos pajėgoms greičiausiai reikėtų padaryti taktinę pertrauką, kad sutelktų pajėgas puolimui. 

Časiv Jaras yra, operaciniu požiūriu, svarbus objektas, nes jis taps tramplinu Rusijos pajėgoms pradėti puolamąsias operacijas Družkivkoje ir Kostiantynivkoje, kurios yra keturių didžiųjų Donecko srities miestų tvirtovės.

Tačiau Rusijos pajėgoms greičiausiai prireiks ilgesnės pertraukos, kad sustiprintų esamus dalinius ir perdislokuotų papildomas pajėgas į Očeretynės rajoną, jei jos nuspręs bandyti žengti į šiaurę, į Torecko rajoną. 

Kitos svarbios analitikų įžvalgos:

  • Rusijos šaltiniai teigia, kad naktį iš balandžio 29 į 30 d. Ukrainos pajėgos smogė taikiniams okupuotame Kryme trumpojo nuotolio priešlėktuvinėmis raketų sistemomis MGM-140 ATACMS.
  • Tadžikistano užsienio reikalų ministras Sirojiddinas Muhriddinas išreiškė pasipiktinimą Rusijos valdžios institucijų elgesiu su migrantais iš Vidurinės Azijos, ypač Tadžikistano piliečiais, pažymėdamas, kad po kovo 22 d. įvykdyto teroristinio išpuolio „Crocus City Hall“ sustiprinta Rusijoje gyvenančių ir į ją įvažiuojančių migrantų kontrolė toliau kelia įtampą Tadžikistano ir Rusijos santykiuose.
  • Buvęs Gruzijos ministras pirmininkas ir politinės partijos „Gruzijos svajonė“ įkūrėjas Bidzina Ivanišvilis per savo pirmąjį viešą pasirodymą po to, kai 2023 m. gruodį paskelbė grįžtantis į Gruzijos viešąją politiką, pakartojo keletą standartinių Kremliaus informacinių naratyvų.
  • Pastaruoju metu Rusijos pajėgos patvirtino, kad žengė į priekį netoli Kreminnos, Časiv Jaro ir Robotynės.
  • Balandžio 30 d. Rusijos gynybos ministerija (MO) pranešė, kad Rusijos vicepremjeras, pramonės ir prekybos ministras Denisas Manturovas ir gynybos ministro pirmasis pavaduotojas Ruslanas Calikovas apžiūrėjo dronų bandymų poligoną neįvardytoje okupuotos Ukrainos teritorijoje.
  • Rusijos opozicijos leidinio „Važnye istorii“ atliktame tyrime Kremliaus paskirta vaikų teisių įgaliotinė Marija Lvova-Belova ir jos sesuo kaltinamos specialiųjų poreikių turinčių suaugusių ukrainiečių deportavimu į Rusiją.
Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius