TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti

Karys su pykčiu papasakojo, kaip rusams pavyko įsiveržti į Ukrainos Charkivo sritį

„Rusai tiesiog atėjo pėsčiomis“, – BBC Rusijos naujienų tarnybai pasakojo Ukrainos karys Denysas Jaroslavskis, ginantis Ukrainą pasienyje, netoli Vovčansko, Charkivo srityje, kur šiuo metu vyksta įnirtingi mūšiai.
Ukrainos karys Vovčanske
Ukrainos karys Vovčanske / „AP“/„Scanpix“

Būdamas Ukrainos specialiojo žvalgybos padalinio vadas, jis dalyvavo netikėtame Ukrainos puolime Charkivo srityje 2022 m. rudenį. Tuomet įsiveržusioms Rusijos pajėgoms teko gėdingai atsitraukti iki Ukrainos sienos.

Šiuo metu Denysas kovoja netoli Vovčansko, vos už 5 km nuo Rusijos sienos. Jis baiminosi, kad Vovčanskas netrukus vėl gali atsidurti Rusijos naguose, todėl jis ir kiti Ukrainos gynėjai vėl turės daryti tą patį – nustumti rusus.

Pastarosiomis dienomis Rusijos pajėgos pasiekė nedidelių, bet pastebimų laimėjimų palei sieną Charkivo srityje. Pasistūmėję vos kelis kilometrus į šalies gilumą, jie perėmė maždaug 100 kv. kilometrų Ukrainos teritorijos kontrolę. Labiau apgintose rytinėse Ukrainos srityse Rusijai prireikė kelių mėnesių, kad pasiektų panašių rezultatų.

Vokiečių leidinio „BILD“ analitikas Julianas Roepke pažymėjo, kad Rusija per tris dienas užėmė mažiausiai 10 Ukrainos kaimų. Remdamasis geolokaciniais duomenimis ir naujausiais oficialiais ir neoficialiais pranešimais, jis sudarė Rusijos kariuomenės judėjimo Charkivo srityje žemėlapį, kuriame pažymėjo gyvenviečių, kurias rusams pavyko užimti, plotą.

Pasak analitiko, Rusijos kariuomenė pradėjo puolimą dviejose vietose iš šiaurės.

Prasidėjus puolimui, Ukrainos valdžia atmetė kaltinimus, kad prie Charkivo nėra jokių įtvirtinimų. Institucijos nurodė, kad gynybos linijos buvo pastatytos atokiau nuo sienos. 125-oji atskiroji teritorinės gynybos brigada tvirtino, kad padėtis regione kontroliuojama, o rusų sėkmę ten vadina „sąlygine“.

Rusija taip pat teigia, kad jos kariai jau įžengė į pasienio miestą Vovčanską, o Ukraina šį teiginį ginčija. Tačiau faktas, kad miestas pastarosiomis dienomis buvo smarkiai bombarduojamas. Dėl to teko evakuoti kelis tūkstančius gyventojų.

Prieš karą Vovčanske gyveno apie 20 000 žmonių. Prasidėjus plataus masto karui, dauguma gyventojų išvyko, o gyventojų skaičius sumažėjo iki 3 tūkst.

Karys Denysas BBC aiškino norintis sužinoti, kas vyksta su Ukrainos gynyba. Pasak jo, pirmosios gynybos linijos iš tiesų tiesiog nebuvo.

„Ten turėjo būti minų laukai. Per dvejus metus jie galėjo ten pastatyti įtvirtinimus...“, – kalbėjo jis.

Kovotojas žurnalistui parodė prieš kelias dienas dronu užfiksuotą vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip nedidelės rusų karių kolonos tiesiog kerta sieną, nesulaukdamos jokio pasipriešinimo.

Nors, kaip minėta, Ukrainos pareigūnai tvirtino, jog gynybiniai įtvirtinimai buvo statomi – ir tam buvo išleistos didžiulės pinigų sumos – tačiau, anot Denyso, iš tikrųjų jų paprasčiausiai nebuvo.

„Tai buvo arba nusikalstamas aplaidumas, arba korupcija. Tai nebuvo nesėkmė. Tai buvo išdavystė“, – širdo vyras.

Rusijos puolimas Charkivo srityje nebuvo naujiena. Tiek Ukrainos, tiek Vakarų karinės žvalgybos institucijos žinojo, kad Rusija telkia pajėgas kitoje sienos pusėje – buvo apskaičiuota, kad ten yra iki 30 tūkst. karių. Tačiau nebuvo aišku, kada puolimas prasidės.

Negana to, jau prieš kelis mėnesius autoritarinis prezidentas Vladimiras Putinas viešai pareiškė sieksiąs Charkivo srityje sukurti buferinę zoną, kuri apsaugotų Rusijos teritoriją nuo Ukrainos artilerijos smūgių.

„Tačiau panašu, kad Ukraina tam buvo nepasirengusi – nepaisant oficialių pareiškimų“, – rašė BBC.

Charkivo puolimas atskleidė problemas, kurias pati Ukraina sprendžia per lėtai: mobilizuoti pakankamai karių ir pastatyti tinkamas gynybos linijas. Į Charkivą siunčiamas pastiprinimas turi būti perskirstytas iš kitų fronto dalių ir iš ribotų rezervų.

Ukrainos pareigūnai ir toliau tvirtina, kad pačiam Charkivui invazija negresia, tačiau kuo toliau žengia Rusijos kariai, tuo labiau tikėtina, kad miestas pateks į Rusijos artilerijos taikiklį.

Kovotojas Denysas, kalbėdamas su BBC žurnalistu, pasidalijo niūria prognoze. Jo nuomone, Rusijos kariai bandys susitelkti Rytų Ukrainoje ir užimti visą Donbasą. Tačiau jis įsitikinęs, kad Rusijos kariuomenė taip pat stengsis išnaudoti silpnąsias Ukrainos gynybos vietas visame tūkstančio kilometrų ilgio fronte.

„Charkive jiems pavyko rasti vieną iš jų“, – liūdnai pasakė jis.

„Žinoma, kad esu piktas, – pridūrė Denysas. – Kai 2022 m. išlaisvinome šią teritoriją, praradome tūkstančius žmonių. O dabar dėl to, kad kažkas nepastatė įtvirtinimų, mes vėl prarandame žmones“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Užsisakykite 15min naujienlaiškius