-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kruvinas populizmas: tvirtina, kad Izraelyje vyksta karas, o Ukrainoje – ne

Izraelyje spalio 7-ąją prasidėjęs karas jau pareikalavo daugiau nei tūkstančio šios šalies gyventojų gyvybių. Netrukus pro kruvino smurto protrūkio atsirado populistų, tvirtinančių, neva Ukrainoje gyventojų kasdien žūva mažiau, dėl to ten nevyksta karas. Tačiau tokios interpretacijos tėra melagingų Kremliaus naratyvų atkartojimas.
Rusijos karių nužudyti žmonės Ukrainos Bučos mieste
Rusijos karių nužudyti žmonės Ukrainos Bučos mieste / Nuotr. iš M.Podoliako „Telegram“ kanalo

Socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje cituojamas Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas, kuris pirmadienį pareiškė įsakęs „visiškai apgulti“ Gazos Ruožą.

„Gazos Ruožui, kurios blokada vykdoma jau 16 metų, bus užsuktas perdavimas – „elektros, maisto, vandens, kuro“. Šioje 180 kartų mažesnėje negu Lietuva teritorijoje gyvena 2,4 milijono žmonių. Tai yra KARAS“, – tvirtinama žinutėje.

Čia pat priduriama:

„Tuo tarpu Kijeve veikia kavinės ir klubai, žmonės linksminasi ir Rusija sumoka Ukrainai už rusišku dujų transportavimą Ukrainos tetitorija.
Nes karas Ukrainos teritorijoje nevyksta.
Vyksta Rusijos speciali karinė operacija, kurią Tiesos ir Melo portalas LRT vadina karu“ (kalba netaisyta).

Tokia pastarojo meto įvykių interpretacija yra ne tik netiksli, bet ir atkartoja pastaruoju metu aktyviai peršamus Kremliaus propagandinius naratyvus.

Specialioji operacija – tik rusams

Kai praėjusių metų vasario mėnesį Rusijos lyderis pasiuntė savo karius į Ukrainą, jis pavadino tai „specialiąja karine operacija“ – šio eufemizmo Kremlius, Rusijos ministrai ir valstybinė žiniasklaida savo retorikoje dažniausiai laikėsi, netgi sugalvojo naują rusišką akronimą „SVO“.

Netrukus po invazijos Rusijos žiniasklaidai buvo uždrausta vadinti konfliktą karu, priėmus keletą labai plačiai taikomų įstatymų. Trumpai tariant, Rusijos žiniasklaida arba vykdė įsakymus, arba buvo priversta nutraukti veiklą.

Tačiau jau šių metų birželį pats Rusijos vadovas Vladimiras Putinas nusižengė savo reikalavimams ir net kelis kartus pavartojo žodį „karas“.

Gegužės 9-ąją, Pergalės dieną, kai rusai mini Sovietų Sąjungos pergalę prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare, šalies vadovas Raudonojoje aikštėje sakė veteranams: „Prieš mūsų Tėvynę vėl prasidėjo tikras karas“.

Nuo vado neatsiliko ir jo patikėtiniai – Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas viešai vartojo rusišką žodį „voina“ – karas.

Plačiau apie tai skaitykite: V.Putinas laužo savo paties taisykles: „specialiąją karinę operaciją“ keičia karo sąvoka

Terminas „karas“ iki šiol nėra plačiai visuotinai vartojamas Rusijoje, viešumoje vis dar laikomasi taisyklės invaziją į Ukrainą vadinti „specialiąja karine operacija“.

Žuvusieji skaičiuojami šimtais tūkstančių

Rugpjūčio pabaigos skaičiavimais, nuo karo pradžios kare žuvo apie 70 tūkst. Ukrainos karių, dar apie 120 tūkst. buvo sužeista.

Žuvusių Rusijos karių skaičius tuo metu siekė apie 120 tūkst. dar 170-180 tūkst. karių buvo sužeista.

Ne ką mažiau šiurpina ir civilių gyventojų skaičiai – rugsėjo 10 dienos duomenimis, per karą Ukrainoje žuvo 9614 civilių, tarp jų 554 vaikai. Dar 17535 asmenys buvo sužeisti, tarp jų 1180 vaikų.

Karas yra karas

Šiuo metu vykstančiame Rusijos ir Ukrainos kare oficialiai nepaskelbtas joks karas. Kai V.Putinas pranešė apie 2022 m. Rusijos invaziją į Ukrainą, jis teigė, kad pradeda „specialią karinę operaciją“, apeidamas oficialų karo paskelbimą.

VIDEO: V.Putinas: „Nusprendžiau surengti specialią karinę operaciją“

Nepaisant to, tarptautinė bendruomenė Ukrainos užpuolimą laiko karu.

Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje karas apibrėžiamas kaip „valstybių ar kitų subjektų (pvz., nacionalinio išsivadavimo judėjimų) varžymasis ar politikos tęsimas naudojant ginkluotą jėgą“.

Neeilinėje JT Generalinės Asamblėjos sesijoje 2022 metų kovo pradžioje 141 organizacijos narė pritarė rezoliucijai, kuria Rusija buvo pasmerkta dėl kaimynės užpuolimo. Kai kurios valstybės susilaikė, o keturios – Baltarusija, Eritrėja, Šiaurės Korėja ir Sirija – net išreiškė paramą V.Putinui.

AP/„Scanpix“ nuotr./Buča
AP/„Scanpix“ nuotr./Buča

15min verdiktas: Manipuliacija. Rusijai užpuolus Ukrainą, kilo visavertis karas, kuriame žuvo daugybė žmonių. Vadinant karą „specialiąja karine operacija“ skatinama Kremliaus propaganda, siekiant sumenkinti užpuolimo mastus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius