-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prisiminė seną melagieną: dėl pandemijos kaltina Billą Gatesą

Socialiniuose tinkluose platinamoje žinutėje, kuri pastaruoju metu aktyviai pasklido ir kai kuriose Lietuvos alternatyvių naujienų puslapiuose, teigiama, kad Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) bendraįkūrėjo sūnus apkaltino PEF naikinant žmoniją skiepais. Tačiau jo žodžiuose nėra tiesos.
Pascalis Najadis
Pascalis Najadis / Ekrano nuotr.

„Pascalis Najadi yra Hussaino Najadi, kuris iki devintojo dešimtmečio pradžios dirbo kartu su Klausu Schwabu, sūnus. Jis pavadino „vakcinas“, naudotas pagal kovos su covid-19 šūkius, biologiniais ginklais, skirtais „democidui“.

„Democidas“, aiškina apie kalbą rašanti svetainė Life Site News, yra prieš kelis dešimtmečius suformuluotas terminas, kuriuo įvardijamas vyriausybės vykdomas masinis civilių gyventojų žudymas – tiesiogiai arba neveikimu“, – rašoma publikacijoje (kalba netaisyta).

Tai – ne pirmas kartas, kuomet P.Najadi pasisako prieš vakcinaciją. Kiek anksčiau socialiniuose tinkluose buvo platinamas vaizdo įrašas, kuriame vyras imituoja teismo posėdį.

Tačiau P.Najadi nėra teisėjas – jis prisistato buvusiu Šveicarijos bankininku, PEF bendraįkūrėjo sūnumi.

Jis neseniai pareiškė, kad padavė Šveicarijos prezidentą į teismą už klaidinančią vakcinų nuo COVID-19 reklamą.

„Kaip Šveicarijos pilietis, dabar pareiškiu, kad PEF nebeturi diplomatinio imuniteto. Raginu Šveicarijos valdžios institucijas ir saugumo tarnybas nedelsiant areštuoti šiuos asmenis“, – vaizdo įraše kalbėjo P.Najadi.

Tačiau jis neturi įgaliojimų spręsti ką nors areštuoti.

„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas
„Scanpix“ nuotr./Billas Gatesas

Ir vėl užkliuvo milijardierius

Kalbėdamas apie neva slaptą planą sumažinti žmonijos skaičių, P.Najadi užsiminė ir apie daugybės sąmokslo teorijų kūrėjų taikinyje nuolat atsiduriantį JAV milijardierių ir filantropą Billą Gatesą.

„WEF, PSO, GAVI, „Big Pharma“, „Big Tech“, Billas Gatesas – visi jie palaikė pasaulinę kampaniją skiepyti gyventojus tuo, kas iš esmės yra biologinis ginklas“, – tvirtino sąmokslo teorijų platintojas.

B.Gatesui priskiriami teiginiai apie „depopuliaciją“ arba pasaulio populiacijos mažinimą, tam panaudojant skiepus, nėra nauji.

Istorija siekia 2010 metus.

B.Gatesas, sakydamas kalbą „TedTalk“ konferencijoje dėstė mintis, kaip būtų galima sumažinti anglies dvideginio išmetimą visame pasaulyje.

Anot filantropo, vienu svarbiausių veiksnių, dėl kurių anglies dvideginio išmetimas tampa pavojingu, yra nekontroliuojamas gyventojų skaičiaus augimas.

B.Gatesas nesiūlė, kad pasaulio gyventojai turėtų būti nužudyti ar sterilizuoti naudojant vakcinas – tuo jį kaltina skiepų priešininkai.

Jo teigimu, visuomenės sveikatos gerinimas naudojant skiepus gali sumažinti gyventojų skaičiaus augimą ateityje, o kartu ir anglies dvideginio išmetimą.

Pavyzdžiui, šiuo metu neturtingose pasaulio šalyse šeimos gimdo daug vaikų, nes žino, kad nemaža jų dalis dėl prastos sveikatos apsaugos ir vakcinų trūkumo gali nesulaukti net paauglystės.

Pasirūpinus sveikatos apsauga bei vakcinavimu ir suteikiant galimybę nemokamai naudotis kontracepcija, tikėtina, kad vaikų nebūtų gimdoma tiek daug, o jau esantys augtų geresnėmis sąlygomis.

„Reuters“/„Scanpix“/COVID-19 skiepų vakcinos
„Reuters“/„Scanpix“/COVID-19 skiepų vakcinos

Sena istorija

Pastebėtina, kad itin dažnai vakcinų priešininkai kalba apie „depopuliaciją“ ir neva esantį slaptą planą per vakcinas nuo koronaviruso „sumažinti žmonijos gyventojų kiekį“.

Ši sąmokslo teorija pandemiją lydi nuo pat šios pradžios.

Tiesa, tuomet tariamu populiacijos mažinimo įrankiu buvo virusas, tačiau nepasitvirtinus informacijai apie 15 proc. siekiantį mirtingumo lygį, naratyvas buvo pasuktas taip, kad „depopuliacija“ esą bus vykdoma vakcinų pagalba.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Taip pat skaitykite: Baugina valgomomis vakcinomis: kas jos yra ir kodėl dar nereikia panikuoti?

Vakcinos yra saugios

Sukūrus vakcinas nuo koronaviruso jas skubiam naudojimui (EUA angl. Emergency Use Authorization) patvirtino Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) ir Europos vaistų agentūra (EVA).

Nepaisant to, kad Europos Sąjungoje (ES) ir JAV registruotomis pagrindinių – „AstraZeneca“, „Pfizer“ ir „Moderna“ – gamintojų vakcinomis jau paskiepyta daugybė milijonų žmonių visame pasaulyje, skiepų priešininkai vis dar griebiasi „arkliuko“ tvirtindami, esą šios yra tik medicininis eksperimentas.

Manipuliacijas apie „eksperimentines vakcinas“ jau anksčiau sklaidė įvairūs veikėjai.

Vadinamasis „Emergency use authorization“ (EUA) išduodamas kilus rimtoms grėsmėms visuomenės sveikatai.

Leidimas skubiam vakcinų naudojimui išduodamas tik po to, kai pastarosios praeina trijų fazių medicininius tyrimus su savanoriais ir daugybę lygių išsamių patikrų.

Po tokio leidimo išdavimo toliau atidžiai stebimas vakcinų poveikis ir registruojami galimi šalutiniai reiškiniai.

Vėliau vakcinos naudojimą, įvertinus visas aplinkybes, dar turi patvirtinti Europos vaistų agentūra ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Galutinis vakcinos patvirtinimas gaunamas jei kompanija dėl jo kreipiasi atlikus reikiamas procedūras.

Unsplash nuotr./Vakcina
Unsplash nuotr./Vakcina

Buvo galutinai patvirtintos

Jungtinių Valstijų Maisto ir vaistų administracija (FDA) 2021 metų rugpjūtį galutinai patvirtino „Pfizer-BioNTech“ vakciną nuo koronaviruso 16 metų ir vyresniems žmonėms skiepyti.

Pagal leidimą naudoti esant ekstremalioms sąlygoms žmonėms skiepyti tuo metu jau buvo sunaudota dešimtys milijonų vakcinos dozių.

Sprendimas galutinai patvirtinti vakciną pagrįstas atnaujintais klinikinių bandymų duomenimis, įskaitant duomenis apie ilgesnį laikotarpį po paskiepijimo, vertinant vakcinos saugumą ir veiksmingumą daugiau kaip 40 tūkst. žmonių grupėje.

„Judėjimo prieš vakcinas, klaidingai skelbiančio, kad tai „eksperimentinė vakcina“, vienas aktualus klausimas buvo pašalintas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ameshas Adalja iš Johnso Hopkinso universiteto Bloombergo visuomenės sveikatos mokyklos (JHSPH) ne pelno organizacijos „Johns Hopkins Center for Health Security“ (CHS).

„Dabar, tikėkimės, bus žmonių, sakančių, kad jie laukė galutinio patvirtinimo... [ir dabar] skiepysis. Tikėkimės, daugiau organizacijų, daugiau kompanijų reikalaus vakcinos kaip darbo sąlygos“, – sakė jis.

Plačiau skaitykite: JAV galutinai patvirtino „Pfizer-BioNTech“ vakciną nuo COVID-19

15min verdiktas: Melas. P.Najadi žodžiuose nėra tiesos. Vakcinos nuo COVID-19 yra saugios.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius