Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stalino portretai Maskvos gatvėse vertinami nevienareikšmiškai

Rusijos komunistų lyderis Genadijus Ziuganovas sveikina ketinimą papuošti Maskvą švenčiant 65-ąsias pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines stendais su SSRS diktatoriaus Josifo Stalino portretais ir informacija apie jo vaidmenį Antrajame pasauliniame kare. Tuo tarpu paskutinis SSRS vadovas Michailas Gorbačiovas tam nepritaria.
Nemaža dalis rusų vis dar idealizuoja Josifą Staliną ir jo režimą.
Nemaža dalis rusų vis dar idealizuoja Josifą Staliną ir jo režimą. / „Scanpix“ nuotr.

„Jeigu Maskvos valdžia iš tikrųjų priims tokį sprendimą, jis bus ne tik neabejotinai teisingas, bet ir drąsus“, – agentūrai „Interfax“ pareiškė Rusijos Federacijos komunistų partijos (RFKP) vadovas G.Ziuganovas.

Jis pažymėjo, jog jeigu taip bus, tai reikš, kad „pirmą kartą per pastaruosius 20 metų mes atsisakysime veidmainystės, kai anksčiau, sveikindama Rusijos gyventojus Pergalės šventės proga valdžia pamiršdavo paminėti tą, kuris buvo SSRS kariuomenės vyriausiasis vadas ir kuriam vadovaujant ši pergalė buvo pasiekta“.

Reikia būti iki galo sąžiningiems ir pripažinti, pareikšti tai pirmiausia jaunajai kartai, kad ši didžioji pergalė būtų buvusi neįmanoma be generalisimuso Stalino, be maršalų Žukovo, Konevo, Rokosovskio ir sovietinės liaudies vienybės“, – pabrėžė RFKP vadovas.

Jis pavadino „visiška nesąmone“ teigimus, jog būtent Stalinas kaltas dėl to, kad Sovietų Sąjunga neteko daug kartų daugiau žmonių nei fašistinė Vokietija.

„Teigimai, jog mes „paguldėme“ kare 27 milijonus SSRS žmonių gyvybių, o vokiečiai kur kas mažiau, yra visiška nesąmonė. Noriu pabrėžti, kad Vokietijos ir SSRS armijų kariniai nuostoliai pagal dydį sulyginami. O daug milijonų mūsų žmonių, ne karių, taikių gyventojų, sunaikino būtent fašistai“, – pabrėžė G.Ziuganovas.

Jis pranešė, kad rengdamiesi Pergalės iškilmėms komunistai, be abejo, visoje savo medžiagoje atspindės J.Stalino vaidmenį.

„Aš taip pat parengiau savo veikalą, pavadintą „Stalino epocha: skaičiai, faktai ir išvados“, – pranešė G.Ziuganovas.

Nusikaltimai buvo nutylimi

Viena Maskvos šventinio apipavidalinimo rengiantis Pergalės 65-ųjų metinių iškilmėms dalių bus informacinis stendas apie vyriausiojo kariuomenės vado J.Stalino vaidmenį Didžiajame Tėvynės kare, kaip Rusijoje vadinama Antrojo pasaulinio karo dalis – ginkluotas konfliktas tarp SSRS ir Vokietijos, pastatytas vienoje tradicinių veteranų susitikimo vietų.

Kaip trečiadienį pranešė Maskvos reklamos, informacijos ir apipavidalinimo komiteto pirmininkas Vladimiras Makarovas, „stendas apie vyriausiojo kariuomenės vado vaidmenį bus pastatytas atsižvelgiant į daugybę veteranų organizacijų prašymų“.

Esu įsitikinęs, kad jokia šalies raida, jokie jos laimėjimai, ambicijos negali būti pasiekiami žmonių skausmo ir netekčių kaina, – yra pareiškęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.1879 metais Gruzijos mieste Goryje gimęs Josifas Džiugašvilis, kuris nuo 1929 metų buvo vienvaldis SSRS lyderis, atsilikusią šalį pavertė galinga militaristine ir pramonine valstybe, bet už tai galvas paguldė milijonai žmonių, žuvę nuo siaubingo teroro, kalėjimuose ir gulaguose, per valymus ir sušaudymus.

Liberalūs istorikai tvirtina, kad šis žavėjimasis J.Stalinu šiuolaikinėje Rusijoje išlieka todėl, kad daugybę metų buvo nutylimi jo baisūs nusikaltimai.

2008 metais SSRS diktatorius Rusijos televizijos apklausoje buvo išrinktas trečia labiausiai Rusijai nusipelniusia asmenybe po senosios Rusijos kunigaikščio Aleksandro Neviškio ir caro Nikolajaus II ministro pirmininko-reformatorius Piotro Stolypino.

Gorbačiovas nepritaria

Buvęs SSRS prezidentas M.Gorbačiovas mano, kad apie J.Stalino vaidmenį Antrajame pasauliniame kare reikia pasakoti istorinėje literatūroje ir vadovėliuose, o ne plakatuose Maskvos gatvėse, kaip nusprendė sostinės reklamos komitetas.

„Žinoma, iš dainos žodžių neišmesi. Stalinas suvaidino savo vaidmenį tame kare – tai faktas. Tačiau man regis, kad mes jau išsiaiškinome dėl Stalino, ir dėl to, kas buvo ir kaip, tai reikia objektyviai pasakoti vadovėliuose ir knygose. O jeigu stendų su Stalinu bus pilna Maskva, daugelis žmonių to nesupras ir stebėsis“, – sakė M.Gorbačiovas ketvirtadienį agentūrai „Interfax“.

Drauge jis pažymėjo, kad „Stalinas padarė daug klaidų, ypač karo išvakarėse ir jo pradiniame etape“.

„Kad ir ką sakytume, šalis buvo nepasirengusi karui: fašistai subombardavo visą mūsų aviaciją, milijonai belaisvių iš mūsų pusės, o jau ką kalbėti apie didžiulį skaičių sovietinių kariškių, represuotų prieš karą“, – pažymėjo M.Gorbačiovas.

„Taip, mes laimėjome karą, bet aukos, kurias sudėjo mūsų liaudis dėl šios pergalės – tai didžiulė tragedija, nuo kurios ji dar ilgai neatsigaus“, – pabrėžė buvęs SSRS lyderis.

Savo ruožtu Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas savo tinklaraštyje 2009 metų spalio 30 dieną griežtai apibūdino J.Stalino vaidmenį Rusijos istorijoje ir atskyrė jį nuo „patriotinės temos“.

Prezidentas pabrėžė, kad už pergalę kare ir Sovietų Sąjungos industrializaciją dėkingas liaudžiai, o ne J.Stalinui.

„Stalino nusikaltimai negali sumažinti liaudies žygdarbio – to, kad ji iškovojo pergalę Didžiajame Tėvynės kare. Padarė mūsų šalį galinga industrine valstybe“, – pareiškė D.Medvedevas.

„Esu įsitikinęs, kad jokia šalies raida, jokie jos laimėjimai, ambicijos negali būti pasiekiami žmonių skausmo ir netekčių kaina“, – sakė jis kreipimesi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius