-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 12 /2024 02 08

O.Syrskis – iš Rusijos kilęs generolas, vadovavęs Ukrainos kontrpuolimui, kuris pribloškė pasaulį

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį į ginkluotųjų pajėgų vado postą vietoj atleisto Valerijaus Zalužno paskyrė sausumos pajėgų vadą Oleksandrą Syrskį.

Kas apie jį žinoma?

Ukrainos kariuomenė triuškinančiu smūgiu išvadavo Charkivo sritį. 2022 m. rugsėjo 10 d. pagrindinėje Balaklijos miesto aikštėje buvo iškelta Ukrainos vėliava. Ceremonijoje dalyvavo kuklus ir viešumos vengiantis Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis. Būtent O.Syrskis vadovavo Ukrainos pajėgų kontrpuolimui, kuris pribloškė pasaulį.

Baltarusijos opozicinis leidinys „Nasha niva“ pasakojo, kas yra šis Ukrainos kariuomenės vadas.

„Šiandien baigiame išvaduoti Balakliją – pirmąjį didelį miestą per mūsų puolimą. Ir esu tikras, kad tai ne paskutinė vieta... Šiandien mes oficialiai užbaigiame šio miesto valymą ir iškeliame savo nacionalinę vėliavą“, – per ceremoniją sakė O.Syrskis.

Ukrainos kariškiai konfiskavo šimtus vienetų įrangos, šaudmenų ir net dokumentų. Maskva šį savo kariuomenės bėgimą pavadino „persigrupavimu“.

Kilęs iš Rusijos

Idėja smogti Kupjanskui apeinant Iziumą ir Balakliją pasirodė esanti geniali. Rusijos frontas sugriuvo per tris dienas.

Šios puikios operacijos operatyvinę kontrolę vykdė Ukrainos sausumos pajėgų vadas O.Syrskis.

VIDEO: ГЕНЕРАЛ-ПОЛКОВНИК ОЛЕКСАНДР СИРСЬКИЙ - ГЕРОЙ УКРАЇНИ!

O.Syrskis buvo antras pagal svarbą Ukrainos kariuomenėje. Jis laisvai kalba angliškai, treniruojasi sporto salėje su savo pavaldiniais ir yra gyvas kontrastas rusų generolams.

O.Syrskiui 58 metai, jis tarnauja nuo 1986 m., o nuo 2019 m. vadovavo Sausumos pajėgoms.

Įdomu tai, kad O.Syrskis yra kilęs iš Rusijos Vladimiro srities. 1982 m. jis baigė Maskvos aukštąją jungtinių pajėgų vadų mokyklą.

O.Syrskis vis dar kalba ukrainietiškai su labai stipriu rusišku akcentu.

1996 m. jis su pagyrimu baigė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų akademiją (operatyvinis-taktinis lygis), o 2005 m. Ukrainos nacionalinę gynybos akademiją (operatyvinis-strateginis lygis) baigė aukso medaliu.

Dešimtajame dešimtmetyje jis vadovavo 72-ajai mechanizuotajai brigadai. Jam buvo suteiktas generolo majoro laipsnis.

Prieš pat konflikto Rytų Ukrainoje pradžią, 2013 m. lapkritį, jis tapo Ukrainos kariuomenės pagrindinio vadovybės centro viršininko pirmuoju pavaduotoju. Būtent O.Syrskis, laisvai kalbantis angliškai, Ukrainos gynybos ministerijos vardu NATO aljanso būstinėje aptarė Ukrainos kariuomenės perėjimą prie NATO standartų.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis daug padarė, kad Ukrainos kariuomenė priartėtų prie NATO standartų
Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis daug padarė, kad Ukrainos kariuomenė priartėtų prie NATO standartų

Prasidėjus karo veiksmams Rytų Ukrainoje, jis buvo antiteroristinės operacijos štabo viršininkas.

VIDEO: Олександр Сирський з робочим візитом прибув на передові позиції українських захисників

Tarp O.Syrskio nuopelnų – 2015 m. Ukrainos kariuomenės pasitraukimas iš Debalcevės ir Kyjivo gynybos organizavimas pirmosiomis plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. vasario mėnesį dienomis.

O.Syrskis buvo vienas pagrindinių ATO pajėgų vadų 2015 m. žiemą vykusių kovų dėl Debalcevės metu. Jis dalyvavo mūšiuose Vuhlehirske, Redkodubų kaime ir nesėkmingai bandė atkovoti Logvinovą. Jis taip pat koordinavo Ukrainos karių išvedimą iš Debalcevės.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis Debalcevėje
Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis Debalcevėje

Būtent O.Syrskio suformuota „Bars“ grupė dengė Ukrainos kariuomenės išėjimą iš Debalcevės.

O.Syrskis buvo apdovanotas Bohdano Chmelnickio 3-iojo laipsnio ordinu už kovas Debalcevės placdarme, gavo generolo leitenanto laipsnį ir toliau kilo karinės hierarchijos laiptais.

2016 m. jis tapo Ukrainos pajėgų Jungtinio operatyvinio štabo, kuris koordinavo įvairių Ukrainos jėgos struktūrų veiksmus Donbase, vadovu. 2017 m. jis tapo visos antiteroristinės operacijos Rytų Ukrainoje, vėliau pavadintos Jungtinių pajėgų operacija, vadu.

2019 m. jis buvo paskirtas vadovauti Ukrainos pėstininkams – tapo Sausumos pajėgų vadu.

Įspūdinga Kyjivo gynyba

Būtent O.Syrskis vadovavo sėkmingai Ukrainos sostinės gynybai, už kurią balandžio mėnesį buvo apdovanotas Ukrainos didvyrio žvaigžde.

„Tiesą sakant, net negalėjau įsivaizduoti, kad Rusijos vadovybė galėtų pradėti tokią įžūlią, didelio masto agresiją. Man atrodė, kad jei prasidės aktyvūs karo veiksmai, jie tikriausiai prasidės rytuose, aplink Donecko ir Luhansko regionus arba jų viduje. Bet mes esame kariai. Taigi, nepaisant to, kuo tikėjau ar netikėjau, vis tiek atlikau būtinus veiksmus“, – „The Washington Post“ prisipažino O.Syrskis.

Kyjivo gynybai O.Syrskis suorganizavo du gynybos žiedus – sostinės priemiesčiuose ir paties miesto pakraščiuose. Pagal generolo pulkininko planą vidinė gynybos linija turėjo būti kuo toliau nuo išorinės linijos, kad rusų kariuomenė negalėtų šaudyti iš artilerijos į sostinės centrą.

Likus maždaug savaitei iki invazijos Ukrainos kariuomenė perkėlė visas vadavietes. O.Syrskis taip pat įsakė iš pagrindinių bazių atitraukti kariuomenės aviacijos priemones, ypač sraigtasparnius ir lėktuvus.

O.Syrskis suskirstė miestą į sektorius ir paskyrė jiems vadovauti generolus iš karinio mokymo centrų. Taktinius sprendimus karininkai vietoje priimdavo nedelsiant, nesikonsultuodami su štabu. Likus maždaug savaitei iki invazijos Ukrainos kariuomenė perkėlė visas vadavietes. O.Syrskis taip pat įsakė iš pagrindinių bazių atitraukti kariuomenės aviacijos priemones, ypač sraigtasparnius ir lėktuvus.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis
Ukrainos kariuomenės nuotr./Oleksandras Syrskis

Mūšio dėl Kyjivo metu Ukrainos gynėjai turėjo tik 72-ąją atskirąją mechanizuotąją brigadą, jos tankų skaičius buvo nepakankamas visavertei miesto gynybai. O.Syrskis įsakė visiems karinio mokymo centrams sukurti specialius improvizuotus batalionus. Generolas pulkininkas taip pat įsakė į Kyjivą atgabenti artilerijos sistemas, kurios paprastai naudojamos mokymams.

Jau 2021 m. rugpjūtį O.Syrskis perspėjo, kad Rusija gali pereiti prie atviros agresijos.

„Politinė ir karinė padėtis Europoje aštrėja. (...) Susidarė situacija, kai karinė ir strateginė padėtis turi tendenciją toliau aštrėti. Bendras karių skaičius prie Ukrainos valstybinės sienos sudarė daugiau kaip 100 tūkst. Bendrų Rusijos ir Baltarusijos karinių pratybų pretekstu vėl vyksta karinių pajėgų judėjimas ir telkimas įvairiose operatyvinėse ir strateginėse srityse. Suprantame, kad tam tikromis sąlygomis Rusija gali pereiti prie atviros agresijos“, – tuomet sakė generolas.

Didžiulė bendradarbiavimo su NATO įtaka

O.Syrskis savo biografija paneigia rusų klišes apie ukrainiečių „nacionalistus“ ir „nacius“. Kartu jis parodo, kiek daug Ukrainos kariuomenei davė filosofijos ir ideologijos pokyčiai bei metodiškas bendradarbiavimas su NATO.

O.Syrskis daug dirbo gerindamas valdymo ir mokymo kokybę, daug kalbėjo apie mentaliteto ir karinio mąstymo keitimą. Generolas pristatė NATO principus, požiūrius ir vertybes, kurios pakeitė Ukrainos karinio mąstymo mentalitetą iš šabloniško į kūrybišką.

Ukrainiečiai visiškai atsikratė sovietinio palikimo ir išugdė naujos kartos kvalifikuotus, iniciatyvius, lyderio savybių turinčius karininkus, kuriems nereikia kiekvieno sprendimo derinti su vadaviete.

„2014 m. ukrainiečių tauta pasirinko būti visuomene, kuri vadovaujasi laisve, demokratija ir teisės viršenybe – pasirinko Europos ir NATO kryptį. Nuo to laiko judame būtent šia kryptimi. Todėl narystė Aljanse mums yra ne tik civilizacinis pasirinkimas, bet ir gyvybiškai svarbu nepriklausomos Ukrainos egzistavimui“, – sakė jis viename interviu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius