-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pavasarį papildykime vitamino D atsargas

Vitaminas D (kalciferolis) jau nuo 1940 m. minimas literatūros šaltiniuose, bet tyrinėjimai apie jo poveikį kalcio ir fosforo apykaitai, apie jo trūkumą ir pasišalinimą iš organizmo, vyksta iki šių dienų. Šio vitamino poreikis išlieka visą gyvenimą. Dažniausiai vitamino D trūkumas organizme atsiranda po žiemos (net 86 proc. žmonių).
Kur vagys dės tokią krūvą kiaušinių?
Vitamino D galima gauti ir iš kiaušinių trynių. / Martyno Vidzbelio/„Scanpix“ nuotr.

Kalciferolis labai svarbus vitaminas, padedantis organizmui pasisavinti kalcį ir fosforą, stiprina dantis, kaulus. Tai vitaminas, padedantis išvengti rachito, osteoporozės, artrito, stiprina imuninę sistemą, dalyvauja augimo ir brendimo procesuose. Tyrimais taip pat įrodyta, kad vitaminas D išsaugo jaunystę ir padeda išvengti krūties vėžio. Dalyvauja gerinant odos funkciją, naudojamas gydant kai kurias odos ligas, padeda atsinaujinti odos ląstelėms.

Vitaminas D – tai grupė riebaluose tirpstančių panašių medžiagų, priskiriamų vitaminams. Juos daugiausiai sudaro vitaminas D2 – ergokalciferolis, gaunamas iš augalinio maisto, ir vitaminas D3 – cholekalciferolis, gaunamas iš gyvulinės kilmės maisto.

Vitaminas D3 susidaro odoje veikiant ultravioletiniams B spinduliams. Nedideli jo kiekiai pasisavinami su maistu.

Natūraliai vitaminas D randamas:

  • žuvų taukuose;
  • mėsoje;
  • alyvų aliejuje;
  • kiaušinių tryniuose;
  • svieste;
  • sūryje;
  • grietinėje;
  • saulėgrąžų aliejuje.

Vitamino D trūkumas nustatomas atlikus kraujo tyrimus. Suaugusiems susilpnėja raumenys, imunitetas, ilgainiui trūkstant šio vitamino suminkštėja kaulai, susergama osteomaliacija. Vaikams pradeda vystytis rachitas, sutrinka dantų augimas.

Ilgalaikis, besaikis vitamino D vartojimas arba vitamino D koncentracija kraujyje, viršijanti 500 nmol/l, yra galimai nuodinga. Ilgalaikis buvimas saulėje nesukelia vitamino D perdozavimo Vitamino D toksinė riba dažniausiai pasiekiama nesaikingai vartojant maisto papildus, tačiau ne maistą, kuriame gausu vitamino D.

Vitamino D perdozavimas gali sukelti didelę kalcio koncentraciją kraujyje – hiperkalcemiją, kaulų masės netekimą, inkstų bei kitų organų pažeidimus. Hiperkalcemijos simptomai yra svorio mažėjimas, poliurija (gausus šlapinimasis), apetito praradimas, pykinimas, vėmimas. Vitamino D perteklius taip pat gali būti siejamas su pagyvenusių žmonių kaulų lūžiais, kai kuriais vėžio tipais, širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius