-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spanguolės – sveikatos šaltinis

Apie spanguoles, kaip naudingas uogas, žmonės žinojo jau seniai. Jomis gydydavo peršalimo ligas, dezinfekuodavo žaizdas, gydydavo skorbutą. Laikui bėgant buvo atrasta vis daugiau spanguolių gydomųjų savybių.
Spanguolės
Spanguolės / BFL/Raičio Plaukso nuotr.

 Spanguolėse yra organinių rugščių, fruktozės, gliukozės, pektinų, vitaminų P, B1, B2, B6, C, PP, įvairių mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, cinko, vario, stroncio, fosforo, geležies, aliuminio, boro, mangano, nikelio – viso 25 cheminiai elementai. Kadangi žmogaus organizmas gerai pasisavina spanguolėse esančias mineralines medžiagas, jas naudinga vartoti nuolat, saikingais kiekiais.
 
Spanguolių sultys tai vaistas, stabdantis kai kurių rušių akmenų susidarymą inkstuose, gydo nuo infekcinių šlapimo pūslės susirgimų. Pektinai, kurių daug didelėse spanguolių uogose turi antibakterinių savybių, naudingi virškinamojo trakto, skrandžio ligoms gydyti. Chlorageno ir neochlorageno rūgštys stiprina kapiliarus, mažina uždegiminius procesus, skatina šlapimo bei tulžies išsiskyrimą. Spanguolės puikiai varanti šlapima priemonė, tačiau nešalina iš organizmo kalio, kuris stiprina kraujagysles.

Šios uogos rekomenduojamos ir vyresnio amžiaus žmonėms, kadangi turi daug flavonoidų ir polifenolių, kurie mažina vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, padeda apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, lėtina aterosklerozę.

Dar viena naudinga savybė – unikali spanguolėse esanti medžiaga stabdo dantenų ligas, trukdo bakterijoms prisitvirtinti burnos ertmėje. Taip pat yra teigiama, kad spanguolėse esančios veikliosios medžiagos padeda slopinti auglių vystymąsi. Kvarcetinas, rutinas bei kiti flavanoidai veikia kaip antioksidantai, todėl šias uogas patariamaų valgyti ir patiriantiems stresą – mat dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme.

Dėl citrinos rigšties poveikio spanguoles su medumi galima vartoti gydant peršalimą, anginą, reumatą. Uogos ir sultys padeda greičiau atgauti jėgas po įvairių ligų, gerina apetitą. Spanguolės naudingos žmonėms sergantiems mažakraujyste. Dėka sudėtingo ir įvairaus biologiškai aktyvių medžiagų komplekso spanguolės gerina fizinį bei protinį aktyvumą, gaivina, tonizuoja. Šiltos vonios paruoštos iš spanguolių stiebų ir lapų nuoviro puikus vaistas gydantis reaumatą, mažinana druskų sankaupas, šalinana toksinus.
 
Spanguolės netinka sergantiesiems skrandžio, dvylikapirštės žarnos opalige, taip pat kepenų ligomis. Tad tokiems žmonėms reikėtų atsargiau vartoti trintas spanguoles ar grynas jų sultis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius