Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Krienų nauda

Krieno tėvynė yra pietryčių Europoje. Kaip kultūrinį augalą dar viduramžiais vieni pirmųjų pradėjo auginti vokiečiai. Kas nežino valgomjo krieno? Dabar šiuos daugiamečius augalus savo darže augina beveik kiekviena šeimininkė, o drėgnose vietose pasitaiko ir savaime augančių krienų.
Krienas
Krienas / „Scanpix“ nuotr.

Krienas tai aitriakvapes šaknis, kurios labai naudingos mūsų sveikatai ir vartojamos ne tik per Velykas besigardžiuojant su kiaušiniais. Šaknys valgomos virtos ir žalios, džiovintos ir šviežios. Krienas yra puikus prieskonis. Paruošti krienai vartojami mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalams gardinti. Krieno lapų dedama į rauginamus agurkus, sūdomus grybus, krienų dedama ir į maisto koncentratus ir konservus. Krieno šaknys renkamos rugsėjo–spalio mėnesiais ir pakastos smėlyje gali išsilaikyti rūsyje iki pavasario.

Krienų šaknyse gausu angliavandenių, riebalų, vitamino C, pastarojo daugiau negu citrinose ir apelsinuose, azotinių medžiagų, mineralinių druskų – kalio, fosforo, kalcio, glikozido sinigrino, turinčio eterinio garstyčių aliejaus, nuo kurio priklauso krienų skonis. Šaknyse yra sieros, gydančios daugelį odos ligų.

Krienai žadina apetitą ir gerina žarnyno veiklą. Apetitui sužadinti prieš valgį rekomenduojama suvalgyti arbatinį šaukštelį trintų krienų, sumaišytų su cukrumi arba medumi. Krienai skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl jais patariama gydyti gastritą, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

Įvairiose šalyse krienai vartojami kaip šlapimą varanti priemonė, tinkama sergant vandene, šlapimo pūslės akmenlige, podagra, reumatu. Tokiais atvejais ryte reikia išgerti po 1 arbatinį šaukštelį skiestų su vandeniu krienų sulčių.

Susirgus angina ar pradėjus skaudėti gerklei suaugusieji burną gali skalauti praskiestomis krienų sultimis. Tokie skalavimai naudingi, kadangi krienai turi baktericidiškai veikiančios baltyminės medžiagos. Krienai stiprina imuninę sistemą, todėl jų patariama valgyti apsisaugojimui nuo peršalimo. Krienai itin efektingai gydo net įsisenėjusį kosulį. Gydymui naudojame sutarkuotus krienus sumaišytus lygiomis dalimis su medumi. Vartoti po vieną šaukštelį 3 kartus per dieną, jei kosulys įsisenėjęs – po 15–20 kartų per dieną. Peršalus gali padėti greičiau pasveikti tarkuotų krienų kompresai, dedami ant padų ir blauzdų.

Krienų sultys skatina kraujo kūnelių gamybą. Krienai naudojami ir sąnarių gydymui. Sergant radikulitu, artritu, patariama įtrinti skaudamas vietas tarkuotų krienų tyrele, taip pat dėti ant gydomų vietų šios tyrelės kompresus. Juos palaikyti 5–15 minučių, po to odą gerai nuplauti šiltu vandeniu ir patepti aliejumi.

Slenkant plaukams patartina galvos odą 2–3 kartus per dieną įtrinti krienų sultimis.

Krienų sultys naudojamos visada praskiestos šiltu vandeniu ar kitu šiltu gėrimu. Krienų nepatariama vartoti žmonėms, sergantiems ūminiais ir lėtiniais virškinamojo trakto uždegimais, taip par sutrikus inkstų veiklai. Nerekomenduojama krienais gydytis ilgą laiką ir didelėmis dozėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius