Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Knygų mugėje – unikalus leidinys apie paslaptingiausią Lietuvos pelėdą

Vilniaus knygų mugėje leidyklos „Lututė“ stende šeštadienį gamtininkas Bronius Šablevičius pristatys naujausią savo leidinį „Lututė: gyvenimas drevėje“. Tai pirmoji Lietuvoje knyga apie vieną mažiausių ir paslaptingiausių mūsų šalies pelėdų.
Pelėda lututė
Pelėda lututė / Leidyklos „Lututė“ nuotr.
Temos: 2 Mugė Pelėda

Leidinyje išsamiai aprašomas į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktos pelėdos lututės gyvenimo būdas, elgsena, įpročiai, pateikiama daug vertingų kitų šalių pelėdų tyrinėtojų duomenų. Unikaliam veikalui medžiagą autorius kaupė daugiau nei tris dešimtmečius. 

Leidyklos „Lututė“ nuotr./Pelėda lututė
Leidyklos „Lututė“ nuotr./Pelėda lututė

„Pirmą kartą su lutute susidūriau šaltą 1978 metų kovo 22-osios naktį. Eidamas Ažvinčių sengirės viduriu išgirdau melodingą, švelnų dūdavimą. Prisiartinęs prie medžių, iš kurių sklido keisti garsai, supratau, kad tai turėtų būti pelėdos, bet mintį, kad atradau lututes, tada atmečiau“, – sako B. Šablevičius. Tą naktį patirti įspūdžiai taip paveikė gamtininką, kad jis nedvejodamas savo mokslinę veiklą nutarė skirti pelėdoms. 

Lututė – pati paslaptingiausia mūsų girių pelėda. Pastebėti mažą, pilką prisišliejusią prie medžio kamieno, lindinčią drevėje ar tyliai tarsi šešėlis miške skrendančią lututę gali ne kiekvienas. Daugybę metų pelėdomis besidomintis B. Šablevičius lututes vadina mistinėmis naktinių miškų būtybėmis: „Iki šiol stebiuosi, kad nuo prof. T. Ivanausko aktyvios veiklos pabaigos iki 1978-ųjų, per 20–30 metų, nė vienas ornitologas ar miškininkas Lietuvoje neaptiko lututės ir neišgirdo jos balso.“

Leidyklos „Lututė“ nuotr./Pelėda lututė
Leidyklos „Lututė“ nuotr./Pelėda lututė

Pasak leidyklos „Lututė“ vadovo Romualdo Barausko, B. Šablevičiaus leidinio galėtų „pavydėti“ visos Lietuvos pelėdos. „Sistemingai tyrinėti pelėdas, palyginti su kitais paukščiais, itin sudėtinga, tačiau Broniui Šablevičiui pavyko išsiaiškinti labai įdomių lututės gyvenimo detalių ir apie šį paukštį sukaupti neįkainojamų žinių“, – teigia leidėjas. Knygos autorius turėjo retą galimybę 10 mėnesių stebėti, kaip žmogaus aplinkoje auga ir stiprėja lututės jauniklis, kuris gamtoje jau buvo pasmerktas žūčiai. 

R. Barauskas tvirtina knygos apie lututę – vieną mėgstamiausių savo paukščių – laukęs beveik 20 metų: „Lututė – pati gražiausia iš visų pelėdų. Jokio kito pavadinimo 1995 m. steigdamas leidyklą net nesvarsčiau. Kai prieš metus B. Šablevičius paskambino ir pasakė parengęs knygą apie šią pelėdą, nepaprastai nudžiugau ir sušukau: pagaliau!“

Lututė gyvena visame Šiaurės pusrutulyje spygliuočių ir mišriuosiuose miškuose. Kitose šalyse, ypač Skandinavijoje, šių pelėdų tyrimams skiriama itin daug dėmesio, tačiau Lietuvoje jos tiriamos mažai. B. Šablevičiaus leidinys – didžiulis indėlis šioje sudėtingoje paukščių pažinimo nišoje. Turiniu monografijai prilygstanti knyga iliustruota originaliomis gamtos fotografų klubo www.naturephoto.lt nuotraukomis. 

Leidyklos „Lututė“ nuotr./Pelėda lututė
Leidyklos „Lututė“ nuotr./Pelėda lututė

Leidinys labai praturtins ornitologų ir kitų gamta besidominčių žmonių žinias ne tik apie lututę, bet ir apskritai apie pelėdas. Skaitydami apie lututę, ne kartą rasite ją lyginant su kitomis mūsų krašto pelėdomis. Tai autorius daro sąmoningai, nes tik sugretinant atsiskleidžia išskirtinės lututės savybės, o kartais ir panašumai su kitais pelėdiniais paukščiais. 

„Lututė: gyvenimas drevėje“ – ne pirmasis B. Šablevičiaus kūrinys. Už mokslinius tyrimus saugomose teritorijose, už straipsnius ir knygas apie gamtą jam yra suteiktas Gamtos riterio vardas. Tačiau knygą apie lututę autorius laiko savo gyvenimo knyga. „Seniau žmonės sakydavo: kurčias miškas be gegutės, o aš supratau, kad tuščias miškas be lututės...“ – prisipažįsta B. Šablevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius