-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos šalių mugėje – troškintų kopūstų kvapas ir Meksikos patiekalai (nuotraukos)

Minint Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) penkmetį ir švenčiant Europos dieną, Vilniaus Gedimino prospektas užsipildė praeiviais, įvairiais skrandį viliojančiais kvapais bei rankdarbiais, kurie turėtų reprezentuoti skirtingas ES šalis. Vis dėlto ketvirtą kartą vykstanti kultūros ir kulinarijos mugė, kurią jau spėjo aplankyti ir žinomi Lietuvos veidai, labiausiai asocijuojasi su daugybėje vietų pardavinėjamais troškintais kopūstais.
Europos šalių mugės akimirka
Europos šalių mugės akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Nuo penktadienio iki sekmadienio Vilniaus gyventojai ir svečiai kviečiami į miesto centrą, kuriame aptinkamas pavasariškas šurmulys. Kas saulės atokaitoje gurkšnoja alutį, kas ragauja „čekiškų“ bulvinių blynų, o kas, rydamas seilę, laukia „švediškų“ šašlykų. Prie kiekvieno prekystalio kabo vis kitos šalies pavadinimas, o šalia besisukantys prekeiviai daugiausia siūlo alaus, vyno, troškintų kopūstų ar kukurūzų.

Atkakliau ieškantys galbūt gali surasti ir originalesnių patiekalų, kuriais siekiama supažindinti su skirtingomis Europos šalių virtuvėmis. Pavyzdžiui, jei būsite pastabūs – rasite ir vienos labiausiai europietiškos šalies – Meksikos (čia gal sąsaja su kiaulių gripu) stendą, kuriame mažų mažiausiai gausite kukurūzų paplotėlių, o galbūt ir tekilos. Bent jau pasipuošti sombrero skrybėle – tikrai galėsite.

Ir vis dėlto geru oru pasivaikščioti, paganyti akis ir pamaloninti skrandį tikrai malonu. Juo labiau, kad čia galima įsigyti „Kaziuko“ reliktų – „baronkų“, papuošalų, medinių įrankių ir pan.

Odminių skverelyje labai negausiai kelioms dienoms apsistojo amatininkai, kurie dar nemačiusiems parodys, kaip austi juostas, kaldinti geležį, žiesti puodus ar skaptuoti rūpintojėlį. O smalsiausieji galės patys išbandyti senovės lietuvių darbus. Iš užsienio atvykusius televizijos darbuotojus toks lietuvių kultūros pristatymas visai sudomino.

Negana to, mugės lankytojams siūloma ir kultūrinė-pramoginė programa. Penktadienio pavakarę miestiečius linksmino džiazo kolektyvai, o vakare koncertą surengs grupė „Tabasco“, kuri perdainuos populiariausias Europos dainas. Šeštadienį vyks jaunimo grupių ir kolektyvų pasirodymai, vyks koncertas „Tautinė popietė“, kurio metu koncertuos Europos šalių folkloro kolektyvai. Vakare pasilinksminti vilios koncertas „Su Europos diena!“, kuriame karaliaus grupė „Biplan“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius